2009. augusztus 22., szombat

Marinált hagyma-kápia paprika saláta

8 megjegyzésA kápia paprika a Balkánról származó növény. Gyönyörű mélypiros színe van, vastag a húsa. Arról nevezetes, hogy jól bírja a tárolást, így az egyetlen olyan fajta, amelyet nem a teljes beérés előtt szüretelnek, hogy a szállítást kibírja, hanem érett állapotában szedik. Nagyon jól grillezhető, emiatt nevezik grillpaprikának is, de minden paprikához alkalmazható eljárással elkészíthető. Íze édesebb, mint a zöldpaprikáé, hasonlít a nálunk is elterjedt pritamin paprikához.
Marinálásnak azt az eljárást nevezzük, amikor az ételt sóval-ecettel (citromlével vagy mustárral) érleljük, pácoljuk. Szokás alkalmazni húsoknál, zöldségeknél. Az ecet olyan kémiai változásokat okoz az ételben, amelyeket a főzéssel szoktunk elérni. Tehát mintegy hidegen megfőzi az ételt. Különösen húsoknál látható-ízlelhető ez a hatás, nem véletlenül a páclevek alkotóeleme ecet, citrom vagy mustár.
Ez egy nagyon egyszerű saláta, de nagyon finom, gyorsan összedobható, ha semennyi időnk sincs, jó szolgálatot tesz. Nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik.

Hozzávalók: 1 adag
1 kápia paprika
1 közepes fej vöröshagyma

1 teáskanál 10%-os ecet
1 teáskanál olivaolaj

Elkészítés:
A paprikát kicsumázom és felkarikázom. A vöröshagymát szintén karikára szelem. Beleteszem a tálba, megszórom sóval. Rálocsolom az ecetet, elkeverem, hogy mindenütt érje. Állni hagyom legalább egy órát. Ezután ráteszem az olivaolajat is, elkeverem, és fogyasztható. Sültekhez nagyon finom.

Megjegyzések

8 megjegyzés ehhez: "Marinált hagyma-kápia paprika saláta"

duende írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 22. 18:46

Nálam is van a blogon, de kicsit másképp: én sült-marinált salátát szoktam ebből az isteni paprikából késziteni. Nagyon finom.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 22. 19:19

Igen, az nagyon finom, csak idő kell hozzá. De ha semmi időd sincs, akkor jöhet ez a változat.

Andi írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 22. 20:56

Más paprikával is jó?Vagy direkt ezzel?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 22. 21:11

Bármilyen paprikát marinálhatsz. De az édesebb fajta finomabb. A zöldpaprika önmagában salátaként, savanyúságként erőteljesen zöldízű, nem annyira kellemes nekem. De a sárgább fajták vagy a pritamin, sőt a kaliforniai mind jó. A másik lényeges, hogy vastagabb húsú paprika legye, az való salátának.

Andi írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 22. 21:27

Van a kertemben vastag húsú zöld és sárga. Az édesebb pirosat én annyira nem szeretem,(bár a Tiéd nagyon guszta!),de a fiúk igen. Lehet kipróbálom vegyesen.?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 22. 21:46

Az milyen szép színes lesz!

Andi írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 23. 13:14

Szép színes tényleg,de most mást raktam fel mégis:-)) Az is színes,nézd meg!

Jasmine írta... [Válasz erre...]
2010. december 19. 0:41

Bevallom nem tudtam eddig mi az a marinálás,megint okosabb lettem:)
Én a kaiforniai paprikához is tudnám kicsit hasonlítani.Ez szokott a legolcsóbb vastag húsú paprika lenni az üzletekben.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com