Lecsó


Abszolút könnyű, gyors és olcsó étel, emellett majdnem mindenki szereti. Az alaplecsó elkészítése kb. azonos, de aztán innentől a változatok száma végtelen. Nálunk tojással készül. Te hogyan főzöd?

Lecsó



Hozzávalók:
Amennyi vöröshagymát veszel, annak a kb. háromszorosa a paradicsom, a paradicsom súlyának duplája a paprika

1/2 kg paradicsom
1 kg zöldpaprika
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál pirospaprika
10 dkg szalonna vagy 1 evőkanál zsír, olaj


Anyagköltség: szezonban párszáz Ft, ez kb. 3-4 adag

Elkészítés:
A paprikát kicsumázom. A vöröshagymát és fokhagymát felaprítom. A szalonnát feldarabolom, egy kislábosban kiolvasztom a zsírját, rádobom a hagymákat és megdinsztelem. Lehúzom a tűzről, hozzákeverem a pirospaprikát, 1 dl vízzel felengedem.
A paprikát, paradicsomot felkarikázom.
Veszek egy nagyobb nehéz, vastag lábost vagy fazekat. Alulra szórom a paradicsom harmadát, belerakom a paprika felét, ráoszlatom a vöröshagymás alap felét, megszórom sóval. Újabb harmad paradicsom, a paprika másik fele, a hagymás alap másik fele, sózás. Végül beborítom a paradicsom utolsó harmadával. Takarékra veszem a lángot, jól záródó fedőt teszek rá, és kb. félóra alatt készre főzöm.
Keverni nem kell, a paprika és a paradicsom saját levet enged.
Én a legvégén 5 megsózott, összehabart tojást szoktam beleönteni, elzárom a lángot, egyet keverek rajta, a tojás megszilárdul. Ha kedvünk van, teszünk bele csípőspaprikát is. Ha van füstölt kolbász, azt is teszek bele, karikára vágva.
Friss kenyérrel esszük.

12 megjegyzés:

  1. hello

    lenne hozzád egy nem-kajás kérdésem. megdobnál egy mailcímmel?

    lilla

    VálaszTörlés
  2. Szia! Én így készítem, éppen mára is készült egy adag. Páromtól tanultam, előtte nem nagyon szerettem, pedig otthon is hasonlóan készült, de hát apróságokon múlik:)

    VálaszTörlés
  3. en sajnos az a kisebbseg vagyok, aki nem szereti :(

    VálaszTörlés
  4. Én hagyományos natúr lecsót csinálok a szokásos módon, s aztán jól meglocsolom tejföllel és tunkolom.:))
    De a tojásos is nyerő nálunk.

    VálaszTörlés
  5. Nálunk is a tojásos a menő, de még emlékszem nagymamám tejjel habart lecsójára. Az is igen finom!

    VálaszTörlés
  6. Én is sok tojással szeretem,de az egész család elutasítja alapból...Úgyhogy nem főzök csak magamnak-anyuéknál szoktam enni néha. Ez épp kielégíti a lecsóigényem. Amúgy pont úgy néz ki anyué, mint a tiéd....

    VálaszTörlés
  7. Nálunk a legkisebb nem eszi. No majd ha felnő!

    VálaszTörlés
  8. Amikor a gyerekeim kisebbek voltak, nem ették a lecsóból a paprikát. Akkot többször készült nálunk is tojással, így tunkolhattak. Azután elkezdődött a paprika evés is. Nem is nagyon emlékszem, hogyan? Ma már lecsó kolbásszal és tojással, vagy lecsó kolbásszal és tarhonyával, vagy kolbász nélkül, tarhonya helyett nokedlivel, mindegy, bárhogy megeszik. Szóval, csak türelem!

    VálaszTörlés
  9. Nálunk is a tojásos a nyerő, csak husi nélkül és tálalásor sok tejföllel.

    VálaszTörlés
  10. Hali. Én vízzel készítem amikor a pari elég levét eresztett dobó bele két vagy három marék rizses. Nagyon finom az.összes változattal egyetemben.

    VálaszTörlés

@templatesyard