Frankfurti leves


A kelkáposztát sokan nem szeretik. Erőteljes és jellegzetes az íze. Ez a német eredetű leves gyors és finom. Van, aki pirospaprikával készíti, én anélkül. Többféle változatban főzik.
A kelkáposztát mindig szedjük leveleire, sosem fejesen szeljük, mert a leggyönyörűbb fiatal fej belsejében is lakhat káposztahernyó, amely nagyra is megnőhet. Érdemes a leveleket is átvizsgálni kisebb példány után, ezek zöldeskék színűek és a levelekre tapadnak. Egyenként mossuk meg a leveleket, vágjuk le a kemény szárat, torzsát, ezután lehet egymásra fektetve laskára szelni őket.

Frankfurti leves



Hozzávalók:
50 dkg kelkáposzta
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 krumpli
1 púpos evőkanál liszt
szelet füstölt húsos szalonna
fejenként 1 szál frankfurti kolbász, virsli vagy cserkészkolbász
1 diónyi zsír vagy 1 evőkanál olaj
őrölt bors
1 kávéskanál majoranna
1/4 kávéskanál őrölt köménymag

2 dl tejföl

Elkészítés:
A káposztát laskára vágom, a krumplit felkockázom.
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágom. A szalonnát felaprítom, és a zsiradékon kisütöm. Hozzáadom a hagymákat és megdinsztelem. Ráteszem a lisztet, ha kis színt kap egy pohár vízzel felengedem, csomómentesre keverem. Hozzáadom a káposztát és a krumplit, vízzel felengedem. Ízesítem sóval, borssal, a köménnyel és a majorannával. Addig főzöm, míg a krumpli megpuhul. A tejfölt kikeverem egy kis vízzel és a levesbe öntöm. Beleteszem a karikára vágott kolbászt vagy virslit is, és egy-két percig forralom.

8 megjegyzés:

  1. Biztos kihullna a hajam ha levelenként vágnám fel a kelkáposztát, pedig én is undorodom a kukacoktól és társaitól. Az én módszerem az, hogy a külső vastagabb leveleit eldobom, utána megmosom a fejet, és 6 cikkre felvágom, mint a paradicsomot pl. Így jól belátok a belsejébe és vágás közben is tudom ellenőrizni hogy nincs-e albérlő benne. Eddig bevált. Zolda

    VálaszTörlés
  2. Nem levelenként vágom fel, hanem egymásra teszem a leveleket, és egyszerre. A kis, levelekre tapadt zöld manókat a cikkekben tuti nem látod.
    Én ezután is meg fogom nézni. Utálom a hernyókat, pláne megenni.

    VálaszTörlés
  3. Szia anya! Minden pont így csináltam, és nagyon finom lett:) És még olyan ember is megdícsérte, aki nem szereti a frankfurti levest.

    VálaszTörlés
  4. Megtaláltam a tökéletes receptet a mai ebédhez :)

    VálaszTörlés
  5. Van egy mondás: ami nem látszik, az nincs....ergo: a "kis zöld manók" úgy szétfőnek , hogy készen már nem látszik.(vannak országok, aho 3 centis kukacokat esznek..nyersen, sülve-és főve..és élnek.) talán egészségesebbek is, mint a finnyás magyarok.én se főzök szándékosan cserebogarat,ill.pajort...de szerintem a sok "E" betűs sz@r, és a sok fertőtlenítőszer többet árt, mint 2-3 levéltetű....
    ha akarod, ez vicc-de van benne igazság. több, mint gondolnád. sándorlaci.

    VálaszTörlés
  6. Tulajdonképpen elvben egyetértek veled, de a gyakorlatban a kukacokra érzékeny vagyok, pl. a cseresznyeevés nekem csak felezéssel lehetséges, borsót is átnézem.

    VálaszTörlés
  7. előző megjegyzésemhez:most főzöm a fr.levest-kb a 20-ik verzióban."valódi debreceni kolbásszal" ízfokozók, tartósítók:nátriumglutamát,difoszfátok,nátrium-nitrit..a vvirslik tartalmáról legközelebb írok.
    ui: 83-ban Irakban dolgozam 1/2 évig.kollégáim forralt! csapvizet ittak-én tartálykocsiból Tigris-folyó vizét..mindenki fogyott 20-25 kilót. én híztam 15-öt.(magunknak főztünk, ugyanazt ettük.)azóta sem voltam beteg...egyébként imádom a frankfurtit-és a kelkáposztát minden formában.
    sándorlaci.

    VálaszTörlés

@templatesyard