2009. augusztus 15., szombat

Frankfurti leves

8 megjegyzés

A kelkáposztát sokan nem szeretik. Erőteljes és jellegzetes az íze. Ez a német eredetű leves gyors és finom. Van, aki pirospaprikával készíti, én anélkül. Többféle változatban főzik.
A kelkáposztát mindig szedjük leveleire, sosem fejesen szeljük, mert a leggyönyörűbb fiatal fej belsejében is lakhat káposztahernyó, amely nagyra is megnőhet. Érdemes a leveleket is átvizsgálni kisebb példány után, ezek zöldeskék színűek és a levelekre tapadnak. Egyenként mossuk meg a leveleket, vágjuk le a kemény szárat, torzsát, ezután lehet egymásra fektetve laskára szelni őket.

Frankfurti leves



Hozzávalók:
50 dkg kelkáposzta
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 krumpli
1 púpos evőkanál liszt
szelet füstölt húsos szalonna
fejenként 1 szál frankfurti kolbász, virsli vagy cserkészkolbász
1 diónyi zsír vagy 1 evőkanál olaj
őrölt bors
1 kávéskanál majoranna
1/4 kávéskanál őrölt köménymag

2 dl tejföl

Elkészítés:
A káposztát laskára vágom, a krumplit felkockázom.
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágom. A szalonnát felaprítom, és a zsiradékon kisütöm. Hozzáadom a hagymákat és megdinsztelem. Ráteszem a lisztet, ha kis színt kap egy pohár vízzel felengedem, csomómentesre keverem. Hozzáadom a káposztát és a krumplit, vízzel felengedem. Ízesítem sóval, borssal, a köménnyel és a majorannával. Addig főzöm, míg a krumpli megpuhul. A tejfölt kikeverem egy kis vízzel és a levesbe öntöm. Beleteszem a karikára vágott kolbászt vagy virslit is, és egy-két percig forralom.

Megjegyzések

8 megjegyzés ehhez: "Frankfurti leves"

Zolda írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 15. 21:10

Biztos kihullna a hajam ha levelenként vágnám fel a kelkáposztát, pedig én is undorodom a kukacoktól és társaitól. Az én módszerem az, hogy a külső vastagabb leveleit eldobom, utána megmosom a fejet, és 6 cikkre felvágom, mint a paradicsomot pl. Így jól belátok a belsejébe és vágás közben is tudom ellenőrizni hogy nincs-e albérlő benne. Eddig bevált. Zolda

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 15. 22:43

Nem levelenként vágom fel, hanem egymásra teszem a leveleket, és egyszerre. A kis, levelekre tapadt zöld manókat a cikkekben tuti nem látod.
Én ezután is meg fogom nézni. Utálom a hernyókat, pláne megenni.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. október 22. 12:37

Szia anya! Minden pont így csináltam, és nagyon finom lett:) És még olyan ember is megdícsérte, aki nem szereti a frankfurti levest.

lúdanyó írta... [Válasz erre...]
2010. március 20. 9:49

Megtaláltam a tökéletes receptet a mai ebédhez :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 20. 13:51

Hát ez nagyszerű! :DDD

laci írta... [Válasz erre...]
2010. május 14. 21:45

Van egy mondás: ami nem látszik, az nincs....ergo: a "kis zöld manók" úgy szétfőnek , hogy készen már nem látszik.(vannak országok, aho 3 centis kukacokat esznek..nyersen, sülve-és főve..és élnek.) talán egészségesebbek is, mint a finnyás magyarok.én se főzök szándékosan cserebogarat,ill.pajort...de szerintem a sok "E" betűs sz@r, és a sok fertőtlenítőszer többet árt, mint 2-3 levéltetű....
ha akarod, ez vicc-de van benne igazság. több, mint gondolnád. sándorlaci.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. május 14. 21:49

Tulajdonképpen elvben egyetértek veled, de a gyakorlatban a kukacokra érzékeny vagyok, pl. a cseresznyeevés nekem csak felezéssel lehetséges, borsót is átnézem.

laci írta... [Válasz erre...]
2010. május 14. 22:20

előző megjegyzésemhez:most főzöm a fr.levest-kb a 20-ik verzióban."valódi debreceni kolbásszal" ízfokozók, tartósítók:nátriumglutamát,difoszfátok,nátrium-nitrit..a vvirslik tartalmáról legközelebb írok.
ui: 83-ban Irakban dolgozam 1/2 évig.kollégáim forralt! csapvizet ittak-én tartálykocsiból Tigris-folyó vizét..mindenki fogyott 20-25 kilót. én híztam 15-öt.(magunknak főztünk, ugyanazt ettük.)azóta sem voltam beteg...egyébként imádom a frankfurtit-és a kelkáposztát minden formában.
sándorlaci.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com