Főtt kukorica




Szezonja van ennek a finomságnak, melyet alufóliába tekerve megsüthetünk, grillezhetjük vagy akár főzhetjük. Van normál és édesebb fajta. Az édesebbnek halványabb sárga színe van, ezt csak 10 percig főzöm, hogy a cukor ne alakulhasson át keményítővé, jó édes maradjon. A normál fajta főzővizébe teszek egy teáskanál cukrot, ettől finomabb lesz. Válasszunk egészséges, nem öreg csöveket.

Lehúzom a csuhéleveleket, eltávolítom a kukoricabajuszt. Egy fazekat kibélelek a belső, zsenge levelekkel, rárakosgatom a kukoricacsöveket, betakarom levelekkel. Nehezéket teszek rá, egy a fazéknál kisebb nehéz fémfedőt, hogy a víz majd ellepje, ne jöjjenek fel. Forró vizet öntök rá, lefedem, és felforrástól számítva 10-15 percig főzöm. A vízbe nem teszek sót, mert a szemek megkeményednének. Ha megfőtt, a nehezéket eltávolítom.

3 megjegyzés:

  1. Pont így csinálom, kivéve a nehezéket, mert ha feljönnek, utána én a vízben hagyom, tehát mindenképpen átfő.
    És imádom. Szoktam sütni is, úgy is kiváló!

    VálaszTörlés
  2. Én eddig azért nem főztem soha kukoricát, mert emlékeztem rá, hogy a nagymamám valami 4-5 órán keresztül szokta főzni, alig bírtam kivárni... És nekem, úgy gondoltam, ennyi időm nincs. Aztán nemrég a sógornőm csodálkozott rá erre az állításomra: 4-5 óra???? Tíz perc!!
    ALig hittem el, de bebizonyította.

    VálaszTörlés
  3. Maimoni ez azért van, mert régen csak ún. tejeskukoricát tudott főzni a nagymamád. Azaz a takarmánykukorica érésének egy nagyon rövid korszakában, amikor még fiatalok a szemek. Abból főzték, és azt sokáig kellett. Gyerekkoromban még én is ettem ilyet. Akkoriban még nem volt csemegekukorica.

    VálaszTörlés

@templatesyard