Ezerarcú pudingos galuska


Ez egy nagyon egyszerű édesség, halványan somlóiszerű, ha nincs kedvem bonyolítani a dolgot, akkor szoktam készíteni. Általában piskótalapom mindig van lefagyasztva (végső esetben venni is lehetne), a puding pedig gyorsan megvan (aki szereti, vehet zacskósat is).
Az íz mindig más, attól függően, hogy milyen pudingot készítünk. Lehet gyümölcsökkel, darált olajos magvakkal (mák, dió, mandula stb.), lekvárokkal kombinálni.
A lényege, hogy egy piskótalapot háromba vágok, főzök egy alap pudingot, kissé folyósabbra mint egyébként, két-három részre osztom és különbözőképpen ízesítem.
Ezt egy tortaformában rétegezem, állni hagyom pár órát. Kanállal galuskákat szaggatok, és meglocsolom felveretlen sűrű habtejszínnel. Gyors, változatos, finom.
Én most a következő módon csináltam.

Pudingos galuska - kakaós-kókuszos-meggyes



Hozzávalók:
2 db kakaós, 1 db sima piskótalap, 2 cm vastag
kb.7,5 dl tej
50-55 g keményítő
6 evőkanál cukor
2 evőkanál kakaó
vaníliakivonat
kókuszreszelék
kevés sütőrum
meggydzsem (vagy meggy)

Elkészítés:
A keményítőt kevés tejben csomómentesre keverem, hozzáadom a többi tejet is, kevés vaníliát és a cukrot. Kevergetve híg pudingot főzök belőle. Kiveszem a harmadát és kókuszreszeléket keverek bele. A kakaót kevés pudinggal elkeverem, majd fokozatosan hozzáadom a megmaradt kétharmadnyi pudingot. Sütőrummal ízesítem.
A tortaforma aljára teszem a kakaós lapot, 1-2 evőkanálnyi meggydzsemet elosztogatok rajta - nem kenem szét, hanem kis halmokban, hogy a puding el tudja áztatni a piskótát - ráöntöm a kakaós puding felét. Ráteszem a sima piskótalapot, ráöntöm a kókuszos pudingot. Erre újra kakaós piskóta, meggydzsem, kakaós puding jön. Hagyom hűlni. Ha kihűlt, hűtőbe teszem, pár órát álljon.
A meggy és a kókusz nagyon passzol egymáshoz, és mindkettőhöz illik a kakaós íz, a rum. Egy nagyon harmonikus édesség lesz belőle.
Rengeteg más változatot ki lehet találni. Én mindig a hűtőből, kamrából ami van alapon készítem. De ez a változat az egyik legfinomabb kombináció.

5 megjegyzés:

  1. Szokás szerint csdaszép!Várlak egy limonádéra,gyere hozzám!:-)

    VálaszTörlés
  2. Hogy te milyen találékony vagy. Nagyszerű ötlet. 2 kérdésem van. Hogyan készíted az alappudingot? Simán le lehet fagyasztani a piskótát? Ha kivesszük ugyanolyan?:))

    VálaszTörlés
  3. Mónika: a pudingról külön poszt és általatok készített pudingok linkgyűjteménye van. A puding címke alatt megtalálod.

    VálaszTörlés
  4. A piskóta simán lefagyasztható. Fontos, hogy előtte teljesen ki kell hűlnie, és annál jobb, minél frissebben fagyasztjuk. Légmentesen becsomagoljuk - pl. nylonzacskóban -, a levegőt, amennyire lehet, kiszorítjuk. Mehet a fagyasztóba.
    Kivétel után, kiengedve is jóminőségű. Az nagyon lényeges, hogy ne szívhasson magába vizet sem fagyasztás előtt, sem a fagyasztóban.
    Sokan nem tudják, de a torták (szeletsütik) közül is sok - már betöltve - lefagyasztható.

    VálaszTörlés
  5. Milyen egyszerű és mégis szuper, változatos..Tetszik!

    VálaszTörlés

@templatesyard