2009. augusztus 31., hétfő

Ezerarcú pudingos galuska

5 megjegyzés

Ez egy nagyon egyszerű édesség, halványan somlóiszerű, ha nincs kedvem bonyolítani a dolgot, akkor szoktam készíteni. Általában piskótalapom mindig van lefagyasztva (végső esetben venni is lehetne), a puding pedig gyorsan megvan (aki szereti, vehet zacskósat is).
Az íz mindig más, attól függően, hogy milyen pudingot készítünk. Lehet gyümölcsökkel, darált olajos magvakkal (mák, dió, mandula stb.), lekvárokkal kombinálni.
A lényege, hogy egy piskótalapot háromba vágok, főzök egy alap pudingot, kissé folyósabbra mint egyébként, két-három részre osztom és különbözőképpen ízesítem.
Ezt egy tortaformában rétegezem, állni hagyom pár órát. Kanállal galuskákat szaggatok, és meglocsolom felveretlen sűrű habtejszínnel. Gyors, változatos, finom.
Én most a következő módon csináltam.

Pudingos galuska - kakaós-kókuszos-meggyes



Hozzávalók:
2 db kakaós, 1 db sima piskótalap, 2 cm vastag
kb.7,5 dl tej
50-55 g keményítő
6 evőkanál cukor
2 evőkanál kakaó
vaníliakivonat
kókuszreszelék
kevés sütőrum
meggydzsem (vagy meggy)

Elkészítés:
A keményítőt kevés tejben csomómentesre keverem, hozzáadom a többi tejet is, kevés vaníliát és a cukrot. Kevergetve híg pudingot főzök belőle. Kiveszem a harmadát és kókuszreszeléket keverek bele. A kakaót kevés pudinggal elkeverem, majd fokozatosan hozzáadom a megmaradt kétharmadnyi pudingot. Sütőrummal ízesítem.
A tortaforma aljára teszem a kakaós lapot, 1-2 evőkanálnyi meggydzsemet elosztogatok rajta - nem kenem szét, hanem kis halmokban, hogy a puding el tudja áztatni a piskótát - ráöntöm a kakaós puding felét. Ráteszem a sima piskótalapot, ráöntöm a kókuszos pudingot. Erre újra kakaós piskóta, meggydzsem, kakaós puding jön. Hagyom hűlni. Ha kihűlt, hűtőbe teszem, pár órát álljon.
A meggy és a kókusz nagyon passzol egymáshoz, és mindkettőhöz illik a kakaós íz, a rum. Egy nagyon harmonikus édesség lesz belőle.
Rengeteg más változatot ki lehet találni. Én mindig a hűtőből, kamrából ami van alapon készítem. De ez a változat az egyik legfinomabb kombináció.

Megjegyzések

5 megjegyzés ehhez: "Ezerarcú pudingos galuska"

Andi írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 31. 17:44

Szokás szerint csdaszép!Várlak egy limonádéra,gyere hozzám!:-)

Mónika írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 31. 18:43

Hogy te milyen találékony vagy. Nagyszerű ötlet. 2 kérdésem van. Hogyan készíted az alappudingot? Simán le lehet fagyasztani a piskótát? Ha kivesszük ugyanolyan?:))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 31. 18:48

Mónika: a pudingról külön poszt és általatok készített pudingok linkgyűjteménye van. A puding címke alatt megtalálod.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 31. 19:58

A piskóta simán lefagyasztható. Fontos, hogy előtte teljesen ki kell hűlnie, és annál jobb, minél frissebben fagyasztjuk. Légmentesen becsomagoljuk - pl. nylonzacskóban -, a levegőt, amennyire lehet, kiszorítjuk. Mehet a fagyasztóba.
Kivétel után, kiengedve is jóminőségű. Az nagyon lényeges, hogy ne szívhasson magába vizet sem fagyasztás előtt, sem a fagyasztóban.
Sokan nem tudják, de a torták (szeletsütik) közül is sok - már betöltve - lefagyasztható.

trinity írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 1. 2:16

Milyen egyszerű és mégis szuper, változatos..Tetszik!

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com