2009. július 1., szerda

Sóskamártás

14 megjegyzés



Hozzávalók:
250 g sóska
1 evőkanál olaj vagy vaj
2 evőkanál liszt
1 evőkanál cukor (nem púpos)
2-3 evőkanál tejföl
kb. 4-5 dl tej


Elkészítés:
A sóskalevelekről lehúzom a szárat, a középső fő eret, megmosom, lecsepegtetem. Az olajat felhevítem és a sóskát jól átdinsztelem rajta. Közben a levelek elsötétülnek és összeesnek. Hozzáadom a lisztet, és kevés tejjel csomómentesen elkeverem. Botmixerrel kissé pürésítem, ezután belekeverem a tejfölt, és az összes tejet hozzáadva felforralom. Ízesítem sóval, cukorral, tejjel beállítom a megfelelő sűrűséget, egy perc forralás után kész. Dinsztelt kiflikrumplival és keménytojással tálalom.

Megjegyzések

14 megjegyzés ehhez: "Sóskamártás"

starfokker írta... [Válasz erre...]
2009. július 1. 19:08

képzeld, múltkor olyan receptet találtam, amibe habarás ill tej helyett házilag kutyult majonézt kellett adni, kis tejszínnel meglazítva. kipróbáltam, érdekes lett, de jó, de a te verziód az igazi.:)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 1. 19:16

Érdekes lehetett, de ahogy mondod, nekünk ez az igazi :D

lúdanyó írta... [Válasz erre...]
2009. július 1. 20:46

Nálunk belekevernek nyers tojást is és azzal főzik össze. Nagyon finom így is!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 1. 21:11

Itt Zalában nagy kultusza van a sóskaevésnek, és rengeteg gyerek szereti is, mert pici baba korától megszokja. Havonta egyszer legalább mindenfelé főznek, otthon is és a menzákon is, étteremben is, sőt baráti társaságok sóskaevésre szoktak összejönni.
Szóval errefelé szokás az is, hogy liszt helyett zsemlével sűrítik. Az is finom, bár inkább főzelék jellegű így, nem mártás.
A nyers tojást még nem hallottam, de biztosan nem lehet rossz az a változat sem.

Mian írta... [Válasz erre...]
2009. július 1. 23:11

Bármikor, bármennyit bevállalok!!! Akár sóskatúrát is Zalában :))))

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. július 1. 23:17

A nagymamám is belefőzi a tojást. Olyan, mint a buggyantott tojás. Ha jól tudom, mert én még soha nem csináltam. Szeretem én is!

csongi írta... [Válasz erre...]
2009. július 2. 8:47

Én bundáskenyérrel vagy sült hússal szeretem.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 2. 10:05

Megértelek Csongi, mi is szeretjük ezekkel is:D

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. május 11. 14:08

Sosem főztem sóskát, nem szerettem. Aztán múlt héten magam szedtem apósom kertjében, és ezzel a recepttel álltam neki. Sajnos, túl kevés volt a sóskám, így nem lett elég intenzív az íze, legközelebb már tudom, hogy le kell tarolni az összeset, amit találok. Mert biztos, hogy lesz legközelebb :)) Köszönjük a finom receptet!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. május 11. 16:47

@Névtelen
Örülök!

Kati írta... [Válasz erre...]
2014. április 25. 19:12

Vidékről hozott sóskával dolgoztam, jól kiválogattam a leveleket, jó kis sűrű mártás lett, egészséges és fincsi, örülök, hogy ezt a receptet választottam!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2014. május 9. 15:16

Ott ahol Te élsz élek én is, de sóskát még az életben nem sűrített senki a környezetemben zsemlével. Szerintem összekeverted a spenóttal.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2016. június 11. 16:38

Én hasonlóképpen készítem mint Wise Lady, csak én a szárát is bele párolom, lisztel megszórom, tejjel felöntöm, ízesítem sóval, cukorral, jól kikeverem, felforralom, majd jó alaposan leturmixolom. Isteni szósz lesz belőle, Sóba-vízbe főtt krumplival, és húslevesbe főtt marhahússal tálalom. Nálunk ez egy vasárnapi ebéd.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2017. március 26. 14:06

Sziasztok, örülök,hogy ezt a receptet választottam a több ezer közül. Tényleg olyan, mint amilyet gyerekkoromban az nagyszüleim, anyukám is készített. Nagy sikert aratott nálunk ma! Ráadásul frissen szedtem sóskát a kertemből. :-)

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com