2009. július 1., szerda

Ribizlis kalács

7 megjegyzés

Bettyó megsütötte a málnás kalácsot, igaz nem málnával és nem krémsajttal, hanem először nem is derül ki hogyan, másodszor tejszínes gesztenyével. Azt írja követte a receptet, de a folyósabb töltelék gőze kirepesztette a kalácsot, a töltelék nagy része kifolyt. A krémsajtból nem is fejlődik annyi gőz, hogy kirepessze, és talán nagyon hézagmentesen összehajtogatta a tésztát.
Lám én nem is gondoltam, hogy ezt nem írtam bele a receptbe, hogy egy-két helyen maradjon egy kis rés. Nálam ez természetes volt, mert csak fogtam és egymásra hajtottam a tetején, épp, ahogy jött, lazán, így velem ez nem fordult elő soha.
Ez jó tapasztalat volt, mennyi mindenre kell figyelni a recept leírásakor, hogy pontosan ugyanúgy sikerülhessen a süti, mint ahogy nekem.
Nagyon izgatott a dolog, elhatároztam, megsütöm újra, de nekem sem volt most krémsajtom, így más lett a töltelék. Kevés túró, tejföl, tejszín és ribizli rejtőzött a hűtőben, ebből készítettem el.
A tésztát pontosan úgy készítettem most is, mint a málnás kalácsnál.
Az oldalak felhajtására viszont más módszert találtam ki.

Ribizlis kalács



Hozzávalók: 2 rúdhoz (egy 2 dl-es mérőpoharat használjunk)

A tésztához:
1 pohár rétesliszt
2 pohár finomliszt
1 pohár tej
5 evőkanál cukor
1/2 kávéskanál só
1 tojás
15 g élesztő
40 g olvasztott vaj

A töltelékhez:
250 g túró
1 evőkanál tejföl
1 tojás
1 evőkanál tejszín
20 g keményítő
5 evőkanál cukor

A tésztához valókat a kenyérsütőgépbe tesszük és megdagasztatjuk. Kb. 20-30 perc kelés után kivesszük, két részre osztjuk, és egy lisztezett sütőpapíron 30x23 cm-es téglalapot nyújtunk mindkettőből.
A töltelékhez valókat összekeverjük. Mindkét tésztalap középső harmadára hosszában elosztjuk. Megszórjuk a ribizliszemekkel. A széleken mindkét oldalon félig négy bevágást ejtünk.



A lapok két végét visszahajtjuk, és a két-két oldalát felhajtjuk úgy, hogy fedjék egymást a csíkok, de közöttük maradjon rés, ahol a töltelékből a gőzök eltávozhatnak, mert különben kirepedhet.



A sütőpapírral együtt beemeljük a tepsibe (vagy sütőlapra), amelyet előtte egy csöppet belangyosíthatunk és félórát pihentetjük.
Ezután a sütőt 180 fokra begyújtjuk, és a kalácsokat kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Ha kész, rácson hagyjuk kihűlni.



Nagyon finom lett ez a töltelék is, de a krémsajtos a legfinomabb.
Egyszer majd Bettyó gesztenyés töltelékét is ki fogom próbálni.

Megjegyzések

7 megjegyzés ehhez: "Ribizlis kalács"

Chef Viki írta... [Válasz erre...]
2009. július 2. 11:43

Juj de szépséges! Biztos isteni finom volt!!!

Á, a krémsajt mindent visz :-))

Bettyó és Maya írta... [Válasz erre...]
2009. július 2. 15:12

Gyönyörű lett ez a kalács is. Nagyon jó, hogy lefotóztad a folyamatot. Az én krémsajtom sokkal sokkal folyósabb volt sajna mint a tiéd és ezért folyhatott ki. meg van is még mit gyakorolnom szerintem:-)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 2. 15:48

A te kalácsod nagyon jól sikerült, a fotón is látszik, hogy könnyű, puha. A múltkor nekem is folyós volt a töltelék, mert úgy emlékeztem, 2 tojás kell bele, pedig csak egy. Két kis fémtálcával támasztottam ki a két oldalát a tepsiben, hogy meg tudjam sütni:D. A másik lehetőség, hogy berakni hosszúkás sütőformába. Lágy a tészta, lágy a töltelék, nehéz bánni vele.

trinity írta... [Válasz erre...]
2009. július 2. 16:38

De jó ötlet!! Ha nem bánod, ezt én is megsütöm nemsokára!!!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 2. 18:00

Örülnék neki!

Andi írta... [Válasz erre...]
2009. július 2. 23:28

Nagyon tetszik ez is!
Talán hétvégén már a házi mascarpoéddal sütöm!:-)

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. július 3. 6:41

Most rajtad a sor, hogy benézz hozzám!;):D:D:D

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com