2009. július 6., hétfő

Piacos lángos

13 megjegyzés

Az ember általában jól lakik egy lángossal, na jó, esetleg kettővel. Legtöbben, ha megkívánjuk, piacon jártunkkor hódolunk e szenvedélyünknek. Pedig érdemes elkészíteni, nem is nagy munka, talán 10 perc, inkább az időzítés az érdekes. Vacsira, reggelire teával, fokhagyma kenővel, esetleg tejföllel, sajttal - mennyei eledel.
Rengeteg lángosrecept kering közkézen, pedig a jó, piacos lángos egyszerű kenyértésztából készül, minden fakszni nélkül. Nem is véletlen, hiszen innen is ered, kenyérsütéskor a tésztából húztak néhány lángost, s a tapasztott tűzhelyen forró zsírban megsütötték.
Nem régen Edith blogján olvastam, hogy lángost sütött, s egy kicsit bele is kotyogtam. Erről aztán nekem is eszembe jutott, hogy régen csináltam már.
A lángostészta lágy, kissé nehéz vele dolgozni, de így lesz levegős, könnyű. Lisztes kézzel vagy olajos kézzel húzható ki, és a deszkát is lisztezni kell.

Lángos



Hozzávalók: 4 nagy lángoshoz
300 g finomliszt
100 g rétesliszt
(vagy az összes helyett 400 g BL80 kenyérliszt)
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 evőkanál olaj
1 teáskanál savó (vagy tejföl, joghurt is jó, esetleg egy kávéskanál ecet)
20 g élesztő
2,5-3 dl langyos víz



Elkészítés:
Mindent a kenyérsütőbe pakolok, utoljára a langyos vízben feloldott élesztőt. (Ha nincs gép, akkor a kelesztőtálba teszem és a robotgéppel 5 percig dagasztom. Csak az egyik dagasztóspirált rakom bele, akkor nem mászik fel rajta a tészta!). A tésztát megdagasztatom, kelni hagyom duplájára - kb. fél- háromnegyed óra. Akkor erősen lisztezett kézzel lisztezett deszkára szedem, kissé átgyúrom, épp csak. Pihentetem letakarva kb. 20-30 percet. Közben a serpenyőbe bőven olajat teszek, nagy lángon felforrósítom. Ha forró, lejjebb veszem közepesre a lángot. A tésztát 4 darabra (kb. 15 dkg-os) vágom, lisztes vagy olajos kézzel forgatom, a szélénél fogom, függőlegesen tartom és szép tányérnagyságúra kihúzom. Mindig csak azt az egyet, amit épp sütni fogok. A forró olajban mindkét oldalát aranyszínűre sütöm, és papírtörlőre szedem ki.

Megjegyzések

13 megjegyzés ehhez: "Piacos lángos"

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. július 6. 14:17

Megkenve fokhagymával, tejföllel, sajttal. Igen, így szeretem. De max egyet tudok megenni, aztán kész is vagyok. Imádom a lángost! Azt szeretem, ha a közepén ropog, a szélén meg jó vastag. Nekem is van egy receptem, még a nagymamámtól, de még nem mertem nekikezdeni...

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. július 6. 16:07

Hmm, micsoda lángos!:) Még jó, hogy kotyoghatnékod támadt múltkor, mert különben nem ettünk volna mi sem iylen finomat! Én kisebbekre nyújtottam ki, mivel sokan voltunk akkor, így jobban be lehetett osztani.
Akkor legközelebb is iylen lágyabbra hagyom a tésztát, mert biztos, hogy sokkal finomabb lesz, ha puha.
Tölteni nem szoktad? Túróval, sonkával, káposztával, lekvárral, nutellával, mindenképp finom. Én töltve eddig csak túrosat és húsosat csináltam, de szerettük. igaz, ezzel az "új" recettel még nem próbáltam, de biztos még finomabb lenne!:)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 6. 16:12

Mi édesen nem esszük. A töltést úgy gondolod, hogy ráteszel valamit, vagy sütés előtt és félbehajtod? Most betetted a bogarat a fülembe, ezt az utóbbi variációt ki fogom próbálni.

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. július 7. 7:26

Hát igen, van aki az "édességet" meghagyja a fánknak!:D Igen, úgy gondolom a töltést, hogy kinyújtod, ráteszed a tölteléket és félbehajtod. Nálunk a városban, piacon, főleg ilyeneket lehet kapni. A húsos, káposztás előzetes elkészítést igényel, de a túrós nem, az gyorsabb.

Andi írta... [Válasz erre...]
2009. július 7. 21:00

Jaj,szinte érzem az illatát!Nagyon guszta!
Hétvégén sütnöm kell!

duende írta... [Válasz erre...]
2009. július 8. 1:38

Jaj de meg tudnám most enni! Irtó jól néz ki! Legközelebb így csinálom én is. Fini lehet nagyon. :)

Lángos fan írta... [Válasz erre...]
2010. július 21. 18:50

Én a dinsztelt káposztával töltöttet szeretem,u.a.mint a káposztás tésztához,lehet édesen,sósan,borsosan.Ízlés dolga

Lívia írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 4. 14:22

A lángostésztába mindig dagasztok 1-2 szem főtt, áttört krumplit. Nálunk a gyerekek így szeretik.... és bevallom, én is. :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. szeptember 16. 11:00

Huh, ezért érdemes volt ezen a szürke, esős napon felkelni! :))

czegeltunde írta... [Válasz erre...]
2011. május 29. 16:25

Koszonom ezt a jo langosreceptet,en ezt most Angliaban sutottem meg,es isteni finom lett!
Meg egyszer koszonom!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. május 29. 20:53

@czegeltunde
Ez nagyszerű, nagyon örülök neki.

Tóth Károly írta... [Válasz erre...]
2012. október 11. 10:51

Végre rátaláltam az igazi kedvenc lángosomra, amelyet szíves örömest elkészítem! Olyan tiszta átlátható Leírás után könnyü a dolgom. Köszönöm! Tisztelettel: tothkari0591@gmail.com

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. február 7. 12:32

Mennyei Manna.. rohanok is a boltba élesztőért a többi van itthon és máris nekiállok, utána meg nekiülök:-))) köszönöm a receptet!!!

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com