2009. július 16., csütörtök

Nektarinleves

9 megjegyzés

Nem is volt ma rekordhőség, mégis nagyon megviselt a meleg. Talán a vérnyomásom volt a béka hátsófele alatt, talán a légnyomás ment le, mindenesetre szédelegtem egész nap. Persze, nem volt kedvem főzni, még nagyobb meleget nem kívántam. Így aztán 20 perces kaja volt ma. Elsőnek nektarinleves hidegen, másodiknak natúr csirkemáj és rizibizi, jéghideg kovászosuborkával. Először a levest főztem meg, ez mindössze 5 perc főzést igényelt. S amíg a rizibizi megpuhult, addig a májat is kisütöttem. Ez pedig 15 perc alatt megvolt.

Nektarinleves



Hozzávalók:
500 g nektarin
1 evőkanál keményítő (nem púpos) kb. 10 g
2 dl tejszín
1 tojássárgája
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
5 szem ánizs
5 szem koriander
vanília kivonat
3 evőkanál cukor
1 csipet só
1 kávéskanál citromlé

Elkészítés:
A nektarint meghámozom, és kockára vágom. Annyi vizet teszek rá, hogy éppen ellepje, beleteszem a citromlét, hogy a színe ne barnuljon. Minden fűszert beleteszek, felforralom és kb. 2 percig főzöm. Ezalatt a keményítőt kevés vízzel elkeverem és a leveshez adom. A cukrot, sót is beleteszem. Egyet még forrjon és elzárom a lángot. Vízfürdőbe teszem, hogy hűljön.
Mikor már kb. 60 fokra hűlt, azaz még meleg, de már nem forró, egy tálba teszem a tojássárgát, egy-két kanál tejszínnel elkeverem és a meleg levest folytonos keverés mellett ráöntöm. Hozzáadom a maradék tejszínt is. Ha szükséges, kevés tejjel még hígítható. Hűtőszekrényben jéghidegre hűtöm.

Megjegyzések

9 megjegyzés ehhez: "Nektarinleves"

Andi írta... [Válasz erre...]
2009. július 16. 22:33

Ehhez szerinted a karamellizált cukor nem jó?
Holnap akarok én is ilyen levest készíteni.

trinity írta... [Válasz erre...]
2009. július 16. 22:41

Hihetetlen, egy gyümölcsből mennyi változat található, ha körülnézünk!
A Tiéd is nagyon finom, különleges a tojássárgájától ás a korianderes-ánizsos fűszerezéstől!!!

duende írta... [Válasz erre...]
2009. július 16. 23:00

Nagyon extra! Isteni lehetett. A koriander a kedvenc fűszerem. És az ánizst is imádom! :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 16. 23:47

A karamellizált cukor biztos jó az őszibarackhoz is!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 16. 23:54

Trinity: valóban nagyon sok változat lehet. A gyümölcsök csodálatos ételek. Mennyiféle leves, mártás, süti és még egyéb készíthető vbelőlük és mennyiféleképpen.
Kb. fél percig töprengtem a fűszerespolcnál, hogy tegyek-e bele 3 szem borsot, de aztán nem tettem - utólag picit bánom, használtam már gyümölcslevesbe és finom volt.
A koriander olyan kis szerény, visszahúzódó, de nagyon fel tud dobni ételeket, fűszerkeverékeket.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 16. 23:55

Ja, a második fele Duendének volt válasz :)

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. július 17. 10:45

Én is szédelgek már napok óta, ezek szerint nem vagyok vele egyedül.

Ez a leves a fűszerektől kicsit "karácsonyinak" érződik?

Mian írta... [Válasz erre...]
2009. július 17. 10:54

egyszerüen szuper! Fantasztikus ízvilág! :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 17. 12:16

Szepyke igen, lehet.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com