Mályvacukor - Pillecukor - Marshmallow


A mályvacukor tipikus amerikai édesség, ami ebben a formájában kb. az 1800-as évek közepétől készül és nagyon közkedvelt. Valójában nem más, mint felhabosított tömény cukor. Nevét onnan kapta, hogy a régi receptekben összetevőként szerepel a mályva növény gyökeréből készült nedv, amely használatos volt a cukrászatban. Ez biztosította, hogy a hab levegősebb, könnyedebb és tartós legyen. Ma már a mályvaszirup helyett kukoricaszirupot és zselatint alkalmaznak.
A házi marshmallow (ejtsd: marsmelou) receptjéhez Orsi tortadíszítő fondantja adta a kiindulópontot. Ahogy elkezdtem utána olvasgatni, receptek és videók sokaságát találtam.
A sok recept nagyjából kétféleképpen készíti a házi mályvacukrot. Az egyikben van tojásfehérje, a másikban nincs.
Én most nem is linkelek forrást, mert a sokból hoztam össze, aki kíváncsi, utánanézhet. Kukoricaszirup helyett mézet használtam. Először a tojásfehérje nélküli változatot készítettem el.

Upgrade: Azóta ismét készítettem egy adag pillecukrot, színezék nélkülit, fehéret. Kicsit utána is olvasgattam a marshmallownak, és a következőket találtam többek között. Az a kukoricaszirup, amit az amerikaiak lépten-nyomon használnak, tartalmaz egészségre nem előnyös anyagokat is. Így aztán jobb, hogy a szirupot mézre cseréltük. A bolti marshmallowban a festék, az ízesítők károsak lehetnek. Van benne tetraszodium pirofoszfát is, ami szintén enyhén toxikus anyag. Mi is vigyázzunk a szinezékek, aromák használatakor. Csak olyat használjunk, amelyben biztosak vagyunk.

Egy adag pillecukor gyorsan elkészíthető, ára kb. ötöde a boltinak, és sokkal egészségesebb is.

Mályvacukor - Marshmallow



Hozzávalók: 13x18 cm-es edényhez
150 g cukor
50 ml víz
1 evőkanál kukoricaszirup (vagy helyette méz)
8 g zselatin + 3 evőkanál víz
csipet só
esetleg: ízesítő aroma és ételfesték
A hempergetéshez:
1 evőkanál kukoricakeményítő + 1 evőkanál porcukor

Elkészítés:
Egy téglalap alakú műanyagdobozhoz méretre vágok 2 sűtőpapírt. Az egyiket szilikonecsettel jól átkenem olajjal és a doboz aljába teszem.
Magasfalú kisebb habverőedényt válasszunk. Én 1 literes, kerek, magas, műanyag fagyisdobozban csináltam.
A habverő edénybe teszem a porzselatint, hozzáadok 3 evőkanál vizet, elkeverem. Állni hagyom. (Ekkor lehet hozzáadni az ételfestéket is).
Egy kislábosba teszem a cukrot, mézet és a vizet, felforralom és még kis lángon forralom kb. 3-4 percet. A viszonylag hígabból sűrű, kristálytiszta szirupot kapok. Minden recept azt mondja, hogy a hőmérséklet legyen 260 F fok, de ne menjen fölé fölé, ami kb. 126 Celsius fok. Én ezt így oldottam meg, elértem, hogy jól forrjon, majd levettem a lángot, és így forralgattam.



A forró szirupból azonnal egy keveset a zselatinhoz öntök és a mixerrel elkeverem. Hozzáadom a többi szirupot is, vanília vagy más extractumot és egy csipet sót. Majd a mixerrel alacsonyabb fokozaton elkezdem keverni. Kb. 6-7 perc múlva maximumra veszem a fordulatot és még habosítom 1-2 percig. Akkor jó, ha már hófehér, megkeményedő a hab, nyúlós, elkezd felmászni a habverőn. Az időtartam függ a mixertől.



Ezt a habot az előkészített dobozba öntöm, kanalazom. Ragacsos, nyálkás, nyúlós massza.



Kissé elegyengetem a tetejét, a másik papírt is bekenem olajjal és a tetejére teszem. Hagyom dermedni a hűtőben, kb. 2-3 óra múlva jó lesz.
A megdermedt hab egy szivacsos, gumiszerű, ruganyos valami lesz.



Ekkor a doboz oldalánál késsel körbevágom, kiborítom a dobozból, és óvatosan lehúzom a papírt róla. Kés élével segítek, ha kell. Az olajos papírra teszem vissza, mert ragadós nagyon! A konyhai ollóval először csíkokat vágok belőle, majd a csíkokat felkockázom.



Egy tálkában összekeverem a keményítőt a porcukorral és minden mályvacukor kockát meghempergetek benne, a felesleget lesöpröm.
Hónapokig tárolható, mert valójában csak cukor.
Nálam a fehér kókuszos, a sárga vaníliás, a zöld keserű mandulás, a piros rumos, a kék szintén vaníliás ízesítést kapott.
Színezék nélkül hófehér színű lesz.
Itt található a kakaós pillecukor receptje.
Készíts házilag marshmallow krémet is: Marshmallow krém házilag



Update: 2010.03.06 Összefoglalva a hozzászólások tanulságait:

- Ne használjunk zselatin helyett tortazselét vagy más hasonlót
- Lapzselatin is jó. Az egyik kedves kommentelő azt írta, hogy ő 5 lap zselatint használt fel. Én nem használom, nem tudom, elfogadom, amit írt.
- Színes pillecukrot folyékony vagy paszta ételfestékkel csinálhattok. Én nem szoktam, általában kerülöm a mesterséges dolgokat. Csak fehéret és pirosat készítek. A piroshoz szederbefőtt levét, kinyomott áfonyalevet, céklalevet használok, beleteszem a szirupba, arányosan a víz helyett. A képeken láthatóak közül a piros málnaszörppel, a többi ételfestékkel készült akkor.
- Én kb. 2-3 cm-es kockákat használok, mert ezt szeretjük a legjobban. Puha, habos, van belseje is. A kicsi méretűnek sok a  keményítős-porcukros "külseje". De ez ízlés kérdése.
- Süthető is. De ezt láttátok is a tv-ben.
- Fondant készítéséhez szobahőmérsékletű pillecukrot használok, nem kell olvasztani. Erről van külön poszt is.
- A zselatint beleteszem a habverő edénybe, leöntöm a 3 kanál vízzel. Aztán megfőzöm a szirupot. Bekapcsolom a mixert és a forró szirupot csorgatva elkezdem mixelni. A zselatin fel fog oldódni. Utána lehet bátrabban önteni.
- A habosság csak azon múlik, mennyi levegőt mixelünk bele. Annyi ideig legalább kell mixelni, mint amit írtam, de a kézi robotgépek különbözőek lehetnek, elképzelhető, hogy 1-2 perc még kell.
- 8 g zselatint nehéz kimérni (én ki tudom, mert egy nagyon pontos digitális mérlegem van). Egy zacskó zselatin általában 20 g. Felezd el, és vegyél el belőle egy késhegynyit. Vagy 8 g kb. 2 teáskanál.
Túl sok zselatinnal kemény lesz!

Kérlek kedves kommentelők, hogy ne Névtelen alatt kommenteljetek, írjatok valamilyen nicknevet, így könnyebben ki tudjátok választani, a nektek szóló választ.

Írjátok meg, nektek hogyan sikerült!

Fehér pillecukor csokiszósszal:

345 megjegyzés:

  1. Köszi a receptet!!!!!!!!!!!!!!!A féri :) :Dféri :) :D

    VálaszTörlés
  2. Nekem sem sikerül. 3-szor próbáltam. Lehet hogy sok a fél liter víz. Andi

    VálaszTörlés
  3. Andi 50 ml víz kell hozzá, azaz fél deciliter. Biztosan sikerülni fog.

    VálaszTörlés
  4. Köszi. Sikerült. Már tudom, hogy a többiek is itt rontották el. Andi

    VálaszTörlés
  5. Kedves Mindenki! Elsősorban Wise Lady-nek küldöm köszönet képpen, de mindenkinek ajánlom a legjobb gofri receptjét.Nem a bolti gofrisütőkkel van a baj,hanem a receptekkel. Ez a recept,amit mindjárt megosztok veletek,igazi finom gofri lesz,mint a kész bolti.Vastag és piskótaszerű, nem palacsintához hasonló.
    Recept megy mindjárt.

    VálaszTörlés
  6. Ó, bocsi, rájöttem,van itt gofri is. Na, akkor odaírom és nem ide :)))
    Látom van némi gond az űrmértékekkel...

    VálaszTörlés
  7. Kedves Wice Lady!
    Elkészítettem a pillecukrot, már elsőre jól sikerült, és mindenkinek nagyon ízlett. csodálkoztak rajta, hogy ilyet lehet otthon is készíteni? Köszönet a receptért!
    Azt, ahogyan én készítettem el, felrakom a saját oldalamra, ha nem probléma, azzal a megjegyzéssel, honnan vettem a receptet.
    Ildikó

    VálaszTörlés
  8. Ildikó: örülök. Természetesen tedd fel.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Wise Lady !
    Tegnap készítettem egy fehér adagot, ma pedig már a 4.-ik adagnál járok,(tejszínes mogyoró, curacao, epres, mandula ) annyira ízlik a fiúknak, nem győzöm gyártani. Fantasztikus recept. Nagyon szépen köszönjük a családom nevében !!! Örök hála érte !!! Eddy.

    VálaszTörlés
  10. Szia! Én sem gondoltam volna, hogy házilag is készíthető pillecukor. Köszönöm a receptet! Biztos, hogy ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  11. Egész kedvet kap az ember a pillecukorhoz ha olvassa a bejegyzéseket.Nekem a színezéssel kapcsolatban lenne pár kérdésem.mivel mindenképp színes cukrokat szeretnék készíteni. Az lenne a kérdésem, hogy mivel ajánlatos színezni.
    A piroshoz írtátok a málnaszörpöt.Milyen mennyiségben kell ezt beletenni? Ha beleteszem a szörpöt van olyan összetevő, amiből így kevesebb kell?
    A zöld, mondjuk mandulaaroma, ez megadja neki a zöld színt ?Itt szintén a mennyiségre lennék kíváncsi.
    Sárga-vanília aroma.(a vanília aroma elég a sárga színhez vagy ide is kell az ételfesték?
    De a kókuszoshoz mit raksz?
    A kék szín pedig ételfesték és vanília aroma?
    Bocsi ha hülyéket kérdeztem, de még sohasem csináltam ehhez hasonlót, ételfestéket sem használtam még és nem tudom, hogyan "működnek"
    Zsuzsi voltam :)

    VálaszTörlés
  12. Egész kedvet kap az ember a pillecukorhoz ha olvassa a bejegyzéseket.Nekem a színezéssel kapcsolatban lenne pár kérdésem.mivel mindenképp színes cukrokat szeretnék készíteni. Az lenne a kérdésem, hogy mivel ajánlatos színezni.
    A piroshoz írtátok a málnaszörpöt.Milyen mennyiségben kell ezt beletenni? Ha beleteszem a szörpöt van olyan összetevő, amiből így kevesebb kell?
    A zöld, mondjuk mandulaaroma, ez megadja neki a zöld színt ?Itt szintén a mennyiségre lennék kíváncsi.
    Sárga-vanília aroma.(a vanília aroma elég a sárga színhez vagy ide is kell az ételfesték?
    De a kókuszoshoz mit raksz?
    A kék szín pedig ételfesték és vanília aroma?
    Bocsi ha hülyéket kérdeztem, de még sohasem csináltam ehhez hasonlót, ételfestéket sem használtam még és nem tudom, hogyan "működnek"
    Zsuzsi voltam :)

    VálaszTörlés
  13. Bocsi a két példányért de az előbb nem láttam a hozzászólásomat :)

    VálaszTörlés
  14. Rózsaszín lesz a cukor, ha a szirupban az összes vizet lecseréled befőttlére, én a felbontott szeder és meggybefőtt levéből 1 dl-es adagokat elteszek a fagyasztóba, és ha kell kiveszem. Rózsaszín lehet céklaportól is. Ezt Budapesten biztos be lehet szerezni (nem lesz céklaízű).
    A szörpökkel való színezés viszont tulajdonképpen ételfestékkel színezés, mert a szörpökben az van. De ez azért jó, mert akkor színe és íze is lesz a pillecukornak. Szintén az összes víz helyett tesszük bele. De diétás szörp jobb, mert a rendes az még édesíti az amúgy is tömény cukrot.
    Lehet még folyékony ételfestéket is használni, ezekből 1 kávéskanállal is elég. De őszintén szólva az én kisfiam az ételfestékesre azt mondta, hogy műanyagíze van. Így én azt csak egyszer használtam emiatt. Azóta csak a befőttleves és fehér változatot készítem, néha szörpöset.

    VálaszTörlés
  15. Még a mogyorós és a tejszínes (milyen tejszín)érdekelne, hogy milyen formában és mennyiségben kerülnek ezek a cukorban? Köszi

    VálaszTörlés
  16. Köszönöm a gyors választ, tehát a zselatinhoz adott víz (3 e.kanál) és az 50 ml víz helyett is szörpöt rakok?
    és még a kókuszos érdekelne.köszi

    VálaszTörlés
  17. Még annyi....:), hogy a szörpöt tömény formájában kell beletenni?
    Mert az jutott eszembe, ha megcsinálom, olyan állapotúvá, ahogy isszuk (persze a jelölt folyadékmennyiségnek megfelelően), akkor nem olyan tömény édes lesz.Vagy akkor meg nem lesz szép színe???

    VálaszTörlés
  18. Szia!

    Szeretném megkérdezni, hogy a porzselatin az az étkezési zselatin-e?

    Judit

    VálaszTörlés
  19. Névtelen: a tejszínes mogyorós és a kókuszos is aromával készült. A zselatinhoz vizet tegyél, a sziruphoz szörpöt. A szörpöt hígítás nélkül tettem hozzá.
    Befőttet ha bontasz, a levét 1 dl-ként le lehet fagyasztani és pillecukorhoz elővenni, ha kell. Meggy és szeder nagyon szép rózsaszínűvé teszi. A befőtt leve nem olyan tömény, mint a szörp. (citromszörp, narancsszörp sárgává színezi).

    VálaszTörlés
  20. Nagyon szuper ez a recept, ki is fogom próbálni.Nekem a mandulás nyerte el a tetszésemet. Elég bele a mandulaaroma, hogy megszínezze, vagy kell bele még ételfesték is?
    Gabi

    VálaszTörlés
  21. A szörp tömény formában , nem teszi rettenetesen édessé? (befőtt tényleg jó ötlet, de ha nincs marad a szörp) Valaki írta a hígított szörpöt, így nem próbálta valaki, vagy azzal nem működik a dolog?
    Kata

    VálaszTörlés
  22. Gabi: színtelen mandulaaromát és ételfestéket használtam. Nem tudom, hogy a zöld aroma mennyire színezi meg, nincs tapasztalatom.

    VálaszTörlés
  23. Kata: Persze hogy tömény, de egyébként is szirupból van a pillecukor, nem volt vészes.

    VálaszTörlés
  24. Azt szeretném kérdezni,mikor felforr, akkor hagyod, hogy forrjon egy kicsit, vagy rögtön leveszed kis lángra? Kis lángon meddig főzöd még?
    Köszi, Éva

    VálaszTörlés
  25. Éva: habozva, erőteljesen forrjon pl. 1 percet, mert a 126 Celsius fokot (sziruphőmérséklet) kell elérni. Utána leveszem, és kb. még egy perc.

    VálaszTörlés
  26. Sziasztok.Én is megcsináltam a pillecukrot de egyszeresem sikerült nekem,pedig étkezési zselatint használtam.Lehet hogy több zselatint tettem azért nem sikerült.Pontosan kell kimérni a zselatint?Vagy valami más is lehet írja meg már valaki a rendes receptet vagy a titkát ha van.

    VálaszTörlés
  27. Névtelen: milyen lett a "nem jó lett"? Sajnos így nem tudom, mi lehetett a hiba, ha nem írod le. Kemény, lágy vagy milyen?
    Ez a recept rendesen le van írva. Ha rendesen kimérsz mindent, és pontosan így csinálod, mint ahogy leírtam, nem tud nem sikerülni.

    VálaszTörlés
  28. Köszi a választ.Hát az első nyúlós lett de nem keménykédet meg úgy ahogy kelet olyan volt mintha a kor raktam volna bele a dobozba.A másik meg kemény lett de a belseje mind a kettőnek olyan volt mintha vizes porcukrot ennék.Holly

    VálaszTörlés
  29. Kedves Wise Lady! Hozzám most jutott el a pilecukor recepted, azonnal ki is próbáltam, mindent ahogy írtad, kivéve - nekem búzakeményítő van itthon, de ezzel is tökéletes lett. Köszi a receptet, és várjuk a gumicokorét! Marisz

    VálaszTörlés
  30. A szörp mennyisége is 50 ml? (víz helyett)
    Kata

    VálaszTörlés
  31. Ha szörpöt teszek bele, akkor acukor mennyiségét kell csökkenteni?
    kATA

    VálaszTörlés
  32. Kata: a folyadék cukor arány az állandó. 50 ml szörp és a cukorból sem elvenni.
    A víz nagy része elpárolog szirupfőzés közben. Tehát a pillecukor tömény felhabosított cukor. Így hát nem tud töményebb lenni a szörptől, marad tömény cukor.

    VálaszTörlés
  33. Megcsináltam és jó lett :)
    Mandulással próbálkoztam, és zöld mandulaaromát tettem bele, így színezni sem kellett, ugyanis a zöld mandulaaroma gyönyörűen befogta.
    1 hibát követtem csak el:attól félve nehogy a massza beleragadjon a tálba, jól megolajoztam a sütőpapírt, lehet ennyire nem kellett volna, mert mikor kész lett kissé olajos lett kívülről a cukor.
    De ízre állagra tökéletes lett, csak ezt az olajozást kell eltalálnom legközelebb.
    Zsuzsi

    VálaszTörlés
  34. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy pl ha málnaszörppel készítem , akkor kell -e még ízesíteni valamilyen aromával vagy a málnaszörp megadja neki a megfelelő ízt. Köszi
    Kata

    VálaszTörlés
  35. Kata: nem szoktam más aromát tenni már a szörp mellé.

    Zsuzsi: Örülök, hogy jó lett. Az olajozást csak mértékkel :D

    VálaszTörlés
  36. Én is meg szeretném próbálni mert nagyon szeretek tortákat díszíteni.A fiam szülinapjára szeretnék egy különleges tortát készíteni.Azt szeretném megkérdezni,hogy bolti vagy házi mézet hazsnál-e mert nem egyformán viselkedik a kettö? Köszönöm,Enikö

    VálaszTörlés
  37. Enikő én 100% tisztaságú házi akác mézet használok (egy kollégám méhészkedik, és tőle veszem, és ő egy régivágású ember, aki még ismeri a minőség és becsület fogalmát). Boltival nem próbáltam.

    VálaszTörlés
  38. Nagyon köszönöm a gyors választ,én is méhész vagyok Erdélyben.Nekünk is csak 100% tisztaságú havasi mézünk van és mint minden tiszta méz ez is télen megkeményedik. Gondolom,hogy egy picit meg kell olvasztanom hogy pont egy kanállal kimérjek. Nagyon örvendek ennek a remek receptnek.Ha beszereztem a hozzávalókat kipróbálom.Biztos vagyok benne,hogy tetszeni fog a gyerekeimnek és a férjemnek is.Köszönöm,Enikö

    VálaszTörlés
  39. Sziasztok!
    Tegnap én is nekiálltam megcsinálni. Sajnos nem volt itthon mézem így azt kihagytam belőle - kár volt, mert nem sikerült. Nyúlós volt, meg ragycsos, de nem haobsodott fel, pedig 10 percig vertem a mixerrel. A többi hozzávalót pontosan mértem ki. A méz hiánya lehetett gond? Vagy esetleg az, hogy őszibarack szörppel ízesítettem, amit a zselatinhoz raktam a víz helyett, nem pedig a cukorhoz? Segítsetek, mert szeretném újra megpróbálni. A méz (vagy kukoricaszirup) helyett lehet mást is használni?
    Nem adom fel, próbálkozni fogok még.
    Zsuzsi

    VálaszTörlés
  40. Zsuzsi: méz vagy szirup, mi mást?
    Az őszilé nem lehet gond, illetve esetleg így több folyadékot tettél. A zselatinhoz csak 3 evőkanál víz, a befőttlé pedig a szirupba víz helyett.
    A szirupból elég jól kiforralni a vizet.
    Fel kell habosodnia.

    VálaszTörlés
  41. Szia!
    Köszi a gyors választ. Ma megpróbálom újra, már vettem mézet. Majd megírom hogy sikerült. Egyébként nem ment kárba az elrontott "pille-alap", sütöttem muffint és megkentem vele a tetejüket. Nagyon jó lett.

    VálaszTörlés
  42. Szia Lady!
    Nagyon jó ötlet a Mályvacukor készítés.Én Fondant akarok csinálni és ahhoz keresek Pille azaz mályvacukrot fehéret de sehol nem kapok.
    Szerinted ha a receptedet megcsinálom csak nem teszem hűtőbe akkor lehet belőle Fondant csinálni?
    Vagy szerinted hogyan csináljam?
    Ötlet?
    Köszi szépen és várom válaszodat.
    Icus

    VálaszTörlés
  43. Sötét barna színt csak pirosból és kék ételfestékből tudom kinyerni?Kakaópor vagy ét csoki nem jó hozzá?

    VálaszTörlés
  44. Upsz most olvasom,hogy jó fondannak.:)
    Mennyiségre mennyi Pillecukor(g-ban)jön ki belőle?
    Köszi és bocsi,hogy nem olvastam végig rendesen a cikket.:)

    VálaszTörlés
  45. Icus, ez jó fondantnak, így kell csinálni:
    http://hungariancook.blogspot.com/2009/07/hamis-marcipan-tortadiszito-gyurma.html
    Kakaóval lehet próbálkozni szerintem, de nem tudom megjósolni, hogy a kakaóvajtartalom hogy befolyásolja.

    VálaszTörlés
  46. Nagyjából amennyi cukor, annyi g pillecukor (egy kicsit több pár grammal)

    VálaszTörlés
  47. Köszi kedves Lady.:)
    A kislányom 2.-ik szülinapjára szeretnék tortát csinálni.Az 1-re katicát csináltam neki készen vett marcipánmasszából de nem lett az igazi.:(
    De amit nálad olvastam biztosan megcsinálom előtte 1 hónappal és így biztos ha esetleg elrontom akkor tudok még korrigálni.:)
    Még 1szer köszönök szépen minden infót.
    Szia: Icus

    VálaszTörlés
  48. Kipróbálom a kakaósat és megírom milyen lett.De akkor kicsivel több víz kell ha teszek bele 1 teásk.kakaóport nem?
    Icus

    VálaszTörlés
  49. Én is ki fogom próbálni, mert betetted a bogarat a fülembe. Igen, lehet, de csak csínján a vízzel, én egy evőkanálnál többet nem tennék. De az is lehet, hogy semennyivel se. Majd kipróbálom én is, te is, s összevetjük a tapasztalatokat.

    VálaszTörlés
  50. Szia Lady!
    Közben kitaláltam egy olyan verziót a fondan színezéséhez,hogy megcsinálom a formákat (amiket barnára szeretnék)és hagyom kicsit száradni majd 1-2nap múlva beleforgatom,mártom olvasztott étcsokiba.:)
    Köszi mindent :
    Icus

    VálaszTörlés
  51. Szia!
    Ma megcsináltam a sima pillecukrot mindent a recept szerint.Isteni finom a 22hónapos kislányom el sem akarta engedni a tálat.:)
    A pillecukor meddig áll el így hűtőbe vagy keményítős cukorba forgatva?
    Köszi: Icus

    VálaszTörlés
  52. Icus, ez nagyszerű!
    Nagyon sokáig eláll. Valószínűleg több hónapig, hisz csak cukor. De több hétig biztosan. Nylonba kell csomagolni, mert kiszárad.

    VálaszTörlés
  53. Szia!

    Szeretném megköszönni Neked ezt a receptet.
    Nagyon szeretem a pillecukrot, de nem vehettem boltit, mert cukorbeteg vagyok.
    Ezzel a recepteddel, kis változtatással, sikerült diabetikus változatban is elkészítenem!
    Olyan lett, mint az eredeti!
    Még1* köszi!
    Éva

    VálaszTörlés
  54. Szia!
    Azt szeretném kérdezni, ha bolti aromát teszek bele, akkor abból mennyit rakjak, hogy ne legyen túl sok, de ne is kevés? És csak kiváncsiságból, hogy irtad hogy kemény ha tul sok a zselatin: mi van olyankor, ha kevés?
    Am legelőször amikor csináltam isteni lett, imádták:D
    Vivi

    VálaszTörlés
  55. Szia, megint én:)
    Csak közben ellenőriztem hogy néz ki, de szerintem ebből nemigen fog enni senki:P lapos, buboréktalan, kemény, és még csak nem is ragad...a multkor lapzselatinnal csináltam az sikerült...lehet most rosszul mértem ki a porzselatint? Vivi

    VálaszTörlés
  56. Szia! Az aroma függ a fajtától, és attól is mennyi cukorból készíted. Kísérletezz óvatosan, még a végén is tehetsz, ha kell.
    A kevés zselatintól túl lágy lesz a végeredmény.
    Sajnos innen nem látom, hogy milyen, és hogyan csináltad. Ilyen tapasztalatom nincs, hogy nem habos és kemény.
    Esetleg mikróval óvatosan visszalágyítod és újra felvered?

    VálaszTörlés
  57. Szia!
    Köszönöm a receptet, nagyon nagy sikere van nálunk, már több mint 1 kg cukorból készítettem :) ...persze jutott kóstoló másnak is...kipróbáltam fondantnak is, igaz csak nagyon kicsibe, de sokkal jobb, mint a cukros fondant:) nem sokára megcsinálom nagyba is a fiam szülinapi tortáján

    VálaszTörlés
  58. Emese: nagyon örülök, hogy tetszik!

    VálaszTörlés
  59. Szia Lady!
    Csináltam meggybefőttleveset és tettem bele még plusz ételszínezéket és hagytam hűtőben 3órát.Elkezdtem hozzá dolgozni a a keményítős porcukrot de nagyon ragad visszatettem a hűtőbe.Mit tegyek hozzá még porcukrot vagy keményítőt vagy mind a kettőt,hogy jó legyen?
    Köszi

    VálaszTörlés
  60. Nagyon minimális keményítőt és esetleg pár csepp olajat.
    Ragadós, amíg gyúrod, ezért kell az olajos kéz.

    VálaszTörlés
  61. Upsz A Fondanthoz akartam:)
    Bocsi

    VálaszTörlés
  62. Megcsináltam! Valóban nagyon könnyű és finom lett, csak egy a baj, hogy nálunk a fiamnak köszönhetően nem fog hónapokig elállni. :) KÖSZÖNET a receptért!

    VálaszTörlés
  63. Szia Wise Lady!Szerinted nyírfacukorból is meg lehet csináln.:)Erika

    VálaszTörlés
  64. Katus: ez nagyszerű!

    Erika: igen, szerintem nyírfacukorral is, bátran próbálkozz.

    VálaszTörlés
  65. Megcsináltam nyírfacukorból,és nagyon finom.Köszönöm neked!Erika

    VálaszTörlés
  66. Na megcsináltam én is. de méz helyett juharsziruppal és dupla adagban:-) Csak ajánlani tudom:-)) Nagyon fini lett.

    VálaszTörlés
  67. A zselatint gázon kell elkészíteni vagy csak hidegen a porhoz adom a hideg vizet?

    VálaszTörlés
  68. Hidegen. Majd a forrósziruppal kell (először egy kevéssel) csomómentesre mixelni, és utána hozzá a többit.

    VálaszTörlés
  69. Szia!
    Ibolya vagyok! Örülök hogy rád találtam, kérdésem az lenne, hogy ebből hogy tudok fondantot csinálni tortára?

    VálaszTörlés
  70. Szia!
    Most tettem egy adagot a hűtőbe. Ez tényleg ragacsos nyálkás, de sikerült :-)
    És milyen fincsi, nyalogatom az ujjaimat :-)
    Ibolya

    VálaszTörlés
  71. Elkészült..
    Most ettem belőle...
    Eszegetek, nem bírom megállni, mert 1000 szer jobb mint a bolti!!!
    Ibolya
    Köszönöm neked!!!

    VálaszTörlés
  72. Húúú, ez nagyon klassz:) Gumicukorra nincs valami házi praktika???

    VálaszTörlés
  73. Ibolya, örülök, hogy ízlik :D

    Gumicukorhoz speciális adalék kell, akkor lehet házit is csinálni.

    VálaszTörlés
  74. Wise Lady!
    Elfogyott, csináltam másik adagot. Megdupláztam, a keverési idő megtriplázódott. Az az érdekes, hogy így levegősebb magasabb lett, pedig elfeleztem a kiöntésnél. Fondantom: kicsikét nagyon nyúlós, ragacsos lett, sok cukrott vett fel. nem 25 g hanem 250 g volt a cukor. Mindent megtízszereztem.
    De a tortára akkor is rá tudtam tenni :-)

    VálaszTörlés
  75. Megcsináltam és elsőre sikerült! Igaz kevés lett belőle, de ha megduplázom az adagokat, akkor is ugyan így kell csinálni, vagy inkább csináljak 2 adagot külön?
    Most vérnarancs aroma volt itthon és kicsit sok ment bele, így furi íze lett, de legközelebb megpróbálom málnaszörppel, vagy vanília aromával(kevesebbel). :)
    Anita

    VálaszTörlés
  76. Örülök, hogy rátaláltam a receptre.
    Kerti partyra készülök és ezzel szeretnék kedveskedni. Nem bíztam magamban, hogy jól el tudom készíteni, de sikerült, de találtam elég olcsón egy hipermarketben így kíváncsi leszek melyik a finomabb.
    Köszönöm Nóra

    VálaszTörlés
  77. Szerintetek formákat (nyuszi, stb), hogyan lehet pillecukorból csinálni? Megcsinálom és kiszaggatom vagy valami szilikonos formába teszem? De oda nem ragad bele?
    Zsuzsi

    VálaszTörlés
  78. Mindkét módszer jó. A szilikonos formát ecseteld be olajjal. Nem ragad oda.

    VálaszTörlés
  79. Nagyon jó a recept. irtó finom a mályvacukor!
    Köszí a receptet!
    Fruzsi

    VálaszTörlés
  80. Köszi a receptet, nagyon fini. Elsőre sikerült, azóta majdnem minden nap kérik a gyerkőcök.

    VálaszTörlés
  81. Szia!Ha nem verem fel hanem úgy keverem bele a porcukrot akkor tudok belőle torta bevonót csinálni ugye?Fondant v. marcipánt az hiszem.

    VálaszTörlés
  82. Sziasztok!Most hogy olvasom a hsz-.kat, jó látni hogy nem csak én nem tudok átváltani(50ml). :D De végül nekem is sikerült.köszi tök jó ez a recept.Üdv.:Léna

    VálaszTörlés
  83. Szia! Remélem még lehet ide írni, mert március óta eltelt egy kis idő, de én csak most találtam az oldaladra. Biztos nem lehetne esetleg mással helyettesíteni a zselatint? pl. agar-agar, vagy más növényi eredetű zselésítővel?
    vegetáriánusként kerülök minden állatból készült dolgot. A receptet viszont jó lenne kipróbálni. :)

    VálaszTörlés
  84. most jelenítette meg, hogy nem március volt az utolsó hozzászóló. Bocsánat! :)

    VálaszTörlés
  85. @pkb
    Szia! A zselatin arra kell, hogy rögzítse a felvert cukorhabot. Így az a véleményem, hogy más szobahőmérsékleten szilárdító anyaggal is lehet dolgozni. A receptben megadott mennyiségek egy egységadagra vannak, nem túl sok, nem nagy kockázat, bátran próbáld ki. Azután írd meg a tapasztalataidat, mert nagyon érdekel.

    VálaszTörlés
  86. szia!
    Örülök neki, hogy megtaláltam az oldaladat. Apukámnak a szülinapi tortáját díszítettem, de azok a díszek nem sikerültek nagyon jól. (képeim vannak róla) A pillecukrot ma megcsináltam, nagyon jó lett :) fehér, rózsaszín (szörppel) és sárga (vanília aromával) készült. Csak zöldet nem tudtam kitalálni :( sajnos ami színezék nélkül megoldható lenne. Holnap piskótalapokat sütök és megtöltöm krémmel, valamint a pillecukorból kipróbálom a díszeket :) Köszönöm, hogy feltöltötted az oldaladra a recepteket, nagyon hasznosak :)

    VálaszTörlés
  87. Szia!
    Dr.Oetker zselatin fix-szel is jó?:)

    VálaszTörlés
  88. Szia Lady! 1/2 év nézegetés után ma csináltuk meg a lányommal a pilléket. Mint az eddigi hozzászólók, mi is csak dicsérni tudjuk. Az lenne a kérdésem, hogy miért kell a keményítő, nem elég-e a porcukor a forgatáshoz? A másik kérdés pedig, hogy passzírozott gyümölccsel készíthető-e? Gondolok itt kivire vagy cseresznyére. Ha dupla adagot készítek, nem hal bele a mixer, mert hogy igen ragacs volt már a vége felé.

    VálaszTörlés
  89. @beabyvk
    A keményítő száraz marad, a porcukor ragacsos lehet a levegő páratartalmától. De ha úgyis elfogy, akkor csak porcukorba is lehet.
    Nekem nem megy tönkre a mixerem duplaadagtól.

    VálaszTörlés
  90. Kedves Wise Lady!

    Ujjongtam örömömben, mikor rátaláltam erre az oldalra, reményeim szerint ma lesz időm és ki is fogom ezt a receptet próbálni. Sajnos most nagyon kevés időm van tovább böngészni. Olvastam, hogy ebből lehet fondantot készíteni, úgy, hogy nem kell felolvasztani. Meg tudnád mondani, hogy hol találom azt a receptet? Jövő vasárnap lesz a lányom 2 szülinapja és neki szeretnék egy gyönyörű tortát, csak a bolti cuccoktól nem igazán vagyok elragadtatva, nem beszélve arról, hogy tegnap vettem 20dkg pillecukrot majdnem 600 ftért, hogy kipróbáljam, sikerül-e a fondant.

    Még egy kérdésem lenne: színezésre van valami tipped. pl. zöldre, mivel lehet a mesterséges ételszínezékeken kívül? Mert a rózsaszín az oké, van saját készítésű meggy és málna szörpöm, de más színekre nincs ötletem.

    Minden választ hálásan köszönök.

    Üdv,

    Csilla

    VálaszTörlés
  91. Megint én.

    Közben ráakadtam minden szükséges infóra és most egyelőre csak annyit tudok mondani, hogy köszönöm köszönöm köszönöm. Megcsináltam két adag pillecukrot, tökéletes állagú és hófehér, pont amilyen nekem kell, hamarosan készül belőle a fondant, remélem gyönyörű lesz a torta vasárnap.

    Köszönöm még egyszer,

    Csilla

    VálaszTörlés
  92. szuper lett!koszonom a receptet!Aliz

    VálaszTörlés
  93. Most tettem be a hűtőbe az enyémet, remélem sikerült rendesen. Köszönöm a receptet, örültem, hogy van magyar változat is! Az angol alapján nem mertem nekiállni, mert nincs kukoricaszirupom.

    VálaszTörlés
  94. Most ellenőriztem, jó lesz ez :D És köszönöm a cikket, rendkívül hasznosnak találtam!

    VálaszTörlés
  95. Szia Lady!
    Elkészítettem a pillecukrot, de elsőre sajnos nem sikerült. Természetesen nem a recepttel van a baj az már bizonyított! :) Ízre tökéletes, amilyet elképzeltem, csak az állaga... nekem a mixeléssel van gondom. Annyira megterhelte a gépi habverőmet a sűrű massza, hogy már azt hittem leég a gép. Volt már olyan tapasztalat, hogy megadja magát a gép a nagy terhelés miatt? A Moulinex- ünk nemrég ment tönkre és vettünk egy kommersz olcsó fajtát a Bosch MUM 4655 keverőtálas mellé, hogy legyen mivel gőz fölött verni. A keverőtálas gépbe nem mertem beletenni a szirupot magas hőfok miatt, így addig-meddig hezitáltam a kézi habverő túlterhelésén, míg kihűlt a szirup így nem lett pille könnyű a pille. Én a kakaós változatnak ugrottam neki. Szóval minden okés lenne, már csak a habverő tanácsodra várok. Van egy olyan ötletem is, hogy turmixban nem működne- e a dolog? Próbálta már valaki?
    Nincs sok tapasztalatom, nemrég’ kezdtem kuktálkodni, mióta az asszonytárs teret adott a konyhában. :)
    Előre is kössz a választ!

    VálaszTörlés
  96. @Nash
    A dolog lényege a habosítás, ezért turmixban nem lehet. Egy átlagos habverőnek bírnia kell, de nem tudom, a tied milyen. Az azonnaliság és forróság fontos, így egyedül az lehetett a baj, hogy hagytad kihűlni.

    VálaszTörlés
  97. Köszönöm a gyors választ, azt hiszem fel fogom áldozni a robotgépet a marshmallow oltárán! :)

    VálaszTörlés
  98. Kedves Wise Lady,
    Szerinted ha sk. cukorszirupot használnék a méz helyett azzal is jó lenne? Mert sajnos most nincs pénzem mézre.. :/

    VálaszTörlés
  99. Kedves Wise Lady!
    Megcsináltam, 3 adagot,mert az egy adag kevésnek tűnt:)
    Készítettem áfonyalével egy adagot, eperlével egy adagot, és az itthon található mentasziruppal még egy adagot. ezt turbósítani akartam kakaóporral, legközelebb ilyet tuti nem teszek,azaz nem így. ugyanis a kakaópor szemcsés maradt. Legközelebb egy pici holland kakaó+víz keverékével fogok próbálkozni (persze felfőzve). Az íze fenomenális viszont. Olyan, mint az olasz chocco-menta fagyi... nyammmmmm!
    3 óra múlva kiderül az is, hogy a páromnak hogyan ízlenek:) Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  100. véletlenül 50ml víz helyett 150ml került a szirupba, de sikerült :) utánaraktam még gy zselatinlapot, meg kb 15percig kevertem... lehet legközelebb is túladagolom a vizet, mert igazán finom lett így :)

    VálaszTörlés
  101. Én kávéval próbáltam meg. Nekem az a bajom, hogy hiába forgattam keményítős porcukorba, akkor is nedves, ragacsos, és puha maradt. Igazából azt vártam, hogy egy mázsa keményítő, meg porcukor után (mellesleg dupla adag zselatint tettem egy adaghoz) hasonlóbb lesz a boltihoz, ami olyan jó kis száraz külsejű. Ráadásul légmentes edényben a hűtőben kb. 1 hét után bepenészedett. Ja, és azt nem is írtam, hogy megpróbáltam belőle tortabevonatot csinálni, ahogy ajánlották, de akárhogy is adtam hozzá a keményítőt meg a porcukrot, nekem kifolyt a kezem közül. Mit csináltam rosszul?

    VálaszTörlés
  102. @concolor
    Nehéz megmondani innét. Két tippem van: a cukorszirupot nem hevítetted fel a kellő hőmérsékletre, a másik lehetséges ok, több vizet tettél bele a szükségesnél. Egyes szörpök szintén előidézhetik a nyúlósságot.
    Azt ne várd, hogy olyan lesz, mint a bolti, épp az a lényeg, hogy ez adalék és ételfestékmentes.

    VálaszTörlés
  103. Én ma szeretném ki próbálni.:D
    És attól félek, hogy kemény lesz...
    Mit tegyek?
    Tünde.

    VálaszTörlés
  104. @Névtelen
    Nem lesz kemény. Ebben a hőségben pedig pláne nem.

    VálaszTörlés
  105. Köszi!
    Most csináltam meg, és fantasztikusan néz ki, én mandula aromával csináltam, remélem, hogy nagyon finom lesz.
    Köszi a receptet.(:
    Tünde

    VálaszTörlés
  106. Kedves Wise Lady!
    Mi holnap szeretnénk tábortűznél megpirítani.Remélem, hogy úgy is jó az íze.Te már próbáltad?:D
    Andi

    VálaszTörlés
  107. @Névtelen
    Biztosan jó lesz. Pirítani is lehet, olvasók azt írták. Én nem szoktam.

    VálaszTörlés
  108. Elkészítettem. A Párocskámnak holnap lesz a szülinapja és tortát akartam sütni, keresgéltem valami jó ötletet. Így lett pillecukrom. :)
    Először egy adaggal kezdtem. Nem sikerült. Túl folyékony maradt. Ennek az volt az oka, hogy kevés volt az anyag az én mixeremnek, nem tudta úgy felvenni a keverője (ez álló forgótálasmixer) akkor sem, ha kézi irányításra váltottam. Úgyhogy az első adag kevésbé lett habos, de jó lesz az (hűl még most). És én meggybefőtt levét használtam színezéknek, szép piros lett. Miután betettem a hűtőbe gyorsan nekiálltam az újabb adagoknak, mert tudtam, hogy a mennyiséggel van a baj. Így gyorsan három adagnyit kevertem be. Az én zselatinom 25 g-os kiszerelésű, úgyhogy azt az 1 g-t nem vettem ki belőle. Ez már mandulás lett. Megijedtem a 45 dkg cukor láttán amúgy, mondtam is magamban hogy ÚRISTEN. :D De, ami a lényeg, hogy így zseniálisra sikeredett. Azt hittem sosem szedem ki a tálból, gyönyörű nyúlós, ragacsos izé lett. Hűtőben van már ő is. Tortabevonó is lesz belőle. :) Részemről azt tudom tanácsolni azoknak, akiknek nem sikerül, hogy készítsenek dupla adagot. Így is úgy is nagy sikere lesz, ne ijedjenek meg tőle, el fog fogyni.
    A zselatinról.
    Nekem kétfajta zselatinom van. Az egyik az a pennyis mrs.baker. Teljesen jó volt, semmi gond nem volt vele. A másik a lucullusos. Ez is kiválóan szuperált.
    A másik megállapításom az, hogy hagyni kell a gépet hadd kavarja. Ha jó habos, szinte olyan már mint a felvert cukros tojásfehérje (csak nyúlik) akkor a jó.
    A cukor+víz+méz kombó forralásánál meg az az egyszerű javaslatom van, hogy addig kell forralni, amíg ki nem tisztul a keverék, ha szép átlátszó lesz a forralás után akkor még 2-3 percet lehet kevergetni kisebb lángon, de akkor már készen is vagyunk vele. És azonnal öntse rá mindenki a zselatinra a forró keveréket. Annak a zselépornak kell, hogy majdnem forrásponton legyen.
    Mindig is álmodoztam róla, hogy majd ilyen tortabevonós masszát készítek, úgyhogy alig várom, hogy kihűljön. Valamiért azt hittem ez sokkal nagyobb ördöngösség, de hát marha egyszerű. :)

    VálaszTörlés
  109. Imádom! Alig várom, hogy megcsináljam! :)

    VálaszTörlés
  110. Kedves Wise Lady! Szerinted zselatin helyett pektinnel működik a dolog (agar-agarral sajna nem jött össze, vagy csak nem jól találtam el az arányokat)? Nagyon szeretném én is megcsinálni, de a zselatin nálam nem jöhet szóba.

    VálaszTörlés
  111. @Adél (Afraa)
    Nem tartom alószínűnek, de ki kell próbálni. A zselatin miért nem jöhet szóba? Egyáltalán nem káros anyag, sőt.

    VálaszTörlés
  112. Király! Imádom a mályvacukrot! Pláne tűzön megmelegítve... ♥

    VálaszTörlés
  113. Szia! Én kipróbáltam és nagyon finom lett! Az elején azért elgondolkodtam rajta hogy ebből a folyós masszából hogyan lesz hab, de végül is sikerült :) Annyit változtattam a recepten, hogy csak porcukorba forgattam mert sehol nem tudtam venni kukorica keményítőt. Így is nagyon finom és azt hiszem még ma el fog fogyni. :D köszi a receptet!!!

    VálaszTörlés
  114. Kedves Wise Lady!

    Érdeklődöm, hogy Norbi cukorból is meg lehet csinálni?

    Üdv: Varzsu

    VálaszTörlés
  115. Nem valószínű. Ehhez kell a cukor sziruptulajdonsága, ami a Norbi cukornak nincs.

    VálaszTörlés
  116. Helló!
    nekem egy olyan problémám lenne, hogy, elkésztettem és sikerült is jól :) sütés nélkül is finom, de amikor megakarom sütni akkor elkezd barnulni a külseje de utána meg szétfolyik az egész! Mi lehet a baj? Jah és parázson próbáltuk meg sütni. Előre is köszi a választ :) üdv: Noémi

    VálaszTörlés
  117. Kedves Wise Lady!

    Már többször elkészítettem a pillecukrot, kiváló recept.
    Gyerekkoromban lehetett kapni nagyobb, külön csomagolt pillecukrot, annak kissé más volt az íze, gyanítom az a tojásfehérjés változat. Erre van bevált recepted?

    VálaszTörlés
  118. A más íz az ipari és házi előállítás különbözősége miatt van.
    A tojásfehérjés a marshmallow krém:
    http://www.wiselady.hu/2012/09/marshmallow-krem-hazilag-marshmallow.html

    VálaszTörlés
  119. Szia! A kukorica keményítő helyett lehet valami mást használni?

    VálaszTörlés
  120. @Andika
    Csak porcukorba is forgathatod. Viszont akkor elég hamar el kell fogyasztani, és száraz helyen tartani, mert a porcukor hajlamos megragacsosodni.

    VálaszTörlés
  121. Egyszerűen: KÖSZÖNÖM, hogy leírtad, adaptáltad és ingyen a nagyvilág szeme elé tártad! Gyerekkórházban dolgozom, muffint mindenképp akartam csinálni Karácsonyra a kollégáknak, de most már az okoz fejtörést, hogy melyikből mennyit :)
    Egy mentőslány :)

    VálaszTörlés
  122. Az első próbá? Egy adagra nekem is nagyon kemény lett nem hab inkább fogkrém állag. Ma kipróbálom öt adaggal és szilikon formában hátha hab lesz. Remélem habos lesz :-D köszi Katyusa

    VálaszTörlés
  123. Azt szeretném kérdezni,hogy mi is azaz extractum?Köszi.:-)

    VálaszTörlés
  124. Furdalja az oldalamat a kíváncsiság, hogy pektinnel is sikerülne-e. (a disznócsontból készült zselatinos verziót nem lenne kedvem két pofára tömni)

    VálaszTörlés
  125. Előző Névtelennek:
    Lehetséges, de biztosat csak akkor mondhatnék, ha kipróbálnám. Ha te kipróbáltad, írd meg a végeredményt, talán másokat is érdekel.
    Szerencsére vagy sajnos én nem idegenkedem az állati eredetű zselatintól, allergiás sem vagyok rá, vallásom se tiltja - vagyis én a fenti receptet tartottam be, egy-két enyhe csavarral. Az első fehér adag sikerült, ezen felbuzdulva "gyors" egymásutánban nyolc adagot csináltam, nyolc különböző ízesítéssel-színezéssel: meggy, cseresznye, menta, bodza, narancs, áfonya (csupa saját készítésű szörp), citrom(héj) és kávé. A formába öntésnél mogyoró-, dió- és tökmagolajat használtam, enyhén, de kellemesen érzett is a végterméken - főleg a mogyoró... Ráment a szombatom, és be kellett kérezkednem a szomszéd hűtőjébe, de megérte. Vasárnap volt az unokahúgom (kilencedik) születésnapja, jövőre tízfélét rendelt.
    Köszönet, Bölcs Hölgy!
    Egy szakállas konyhatündér

    VálaszTörlés
  126. Szia!
    Már jó ideje tervezem, hogy megcsinálom, de sajnos idő közben kiderült, hogy a kisfiam fruktóz érzékeny. Szőlőcukorral készítek mindent. Szerinted ezt meg lehetne belőle csinálni? A mézet is pótolnom kell valamivel, pl rizssziruppal..?
    Van pár cukorbeteg ismerősöm, akik édesszájúak, nekik mondjuk nyírfacukorral?
    Köszönöm, ha válaszolsz!
    Szép napot! Gika

    VálaszTörlés
  127. Az aromákból mennyit teszel bele? Zsuzsi

    VálaszTörlés
  128. @Névtelen
    Csak pár cseppet tennék, de tudod, ízlés kérdése. Én csak próbaképpen használtam, legtöbbször natúr vagy kakaós mályvacukrot készítek.

    VálaszTörlés
  129. Szóval, megcsináltam, most pihen a hűtőben Gyönyörűn feljött a habverőre már az alacsony fokozaton való veréskor, mivel első próbálkozás volt, nem mertem előbb abbahagyni a verést. Az állaga egy rendkívül nyúlós hab lett, ami megfelel a leírásnak, így viszont a szilikon formába és az edénybe is csak kanalanként tudtam nagy nehezen beleszedni, mert nyúlott , ragadt, a konyhapult olyan volt mint egy fehér pókhálóval szőtt terület. Lehet hogy kevesebb ideig kell verni, hogy ne legyen ennyire nyúlós és könnyebb legyen a tálba "önteni"? Köszönöm, Zsuzsi

    VálaszTörlés
  130. Nekem nagyon jól sikerült, csak a turmix közben tönkrement...

    VálaszTörlés
  131. Megcsináltam a férjem kérésére, mert ő nagy rajongója a pillecukornak. Miután mostanában sokan posztolnak pillecukor recepteket a facebookon, gondoltam, hogy kipróbálom. Eddig minden simán ment. Nekem nem is kellett az a 6-7 perc alacsonyabb fokozatú mixelés, elegendő volt a fele idő is, mert már "mászott" a keverőszáron. De azért még fölvettem kb 1 percre max. fokozatra ezek után. Most pihen a hűtőben, de szerintem jó lesz, mert mindent betartottam és jónak tűnik az állaga is.

    VálaszTörlés
  132. @dztunde
    Szia! Már többször próbálkoztam a mályvacukorral, de valahogy nem jön össze. Valamit elrontok. Amikor kész úgy tűnik minden rendben van de a hűtőből kivéve ragacsos marad és nem ruganyos. Miért van ez így? Sok a méz? Több ideig kell főzni?

    VálaszTörlés
  133. ...es nagyon finom, kostold meg!��

    VálaszTörlés
  134. A Te leírásod tetszett eddig a legjobban, köszi szépen! A jövő héten tervezem kipróbálni :))) Alig várom!

    VálaszTörlés
  135. 10 éve évente 2-3 alkalommal, de karácsonykor kötelezően beírom a google keresőbe: wiselady pillecukor... Biztos pont vagy az életünkben. 😁 Boldog karácsonyt!

    VálaszTörlés

@templatesyard