2009. július 14., kedd

Mályvacukor - Pillecukor - Marshmallow

335 megjegyzés

A mályvacukor tipikus amerikai édesség, ami ebben a formájában kb. az 1800-as évek közepétől készül és nagyon közkedvelt. Valójában nem más, mint felhabosított tömény cukor. Nevét onnan kapta, hogy a régi receptekben összetevőként szerepel a mályva növény gyökeréből készült nedv, amely használatos volt a cukrászatban. Ez biztosította, hogy a hab levegősebb, könnyedebb és tartós legyen. Ma már a mályvaszirup helyett kukoricaszirupot és zselatint alkalmaznak.
A házi marshmallow (ejtsd: marsmelou) receptjéhez Orsi tortadíszítő fondantja adta a kiindulópontot. Ahogy elkezdtem utána olvasgatni, receptek és videók sokaságát találtam.
A sok recept nagyjából kétféleképpen készíti a házi mályvacukrot. Az egyikben van tojásfehérje, a másikban nincs.
Én most nem is linkelek forrást, mert a sokból hoztam össze, aki kíváncsi, utánanézhet. Kukoricaszirup helyett mézet használtam. Először a tojásfehérje nélküli változatot készítettem el.

Upgrade: Azóta ismét készítettem egy adag pillecukrot, színezék nélkülit, fehéret. Kicsit utána is olvasgattam a marshmallownak, és a következőket találtam többek között. Az a kukoricaszirup, amit az amerikaiak lépten-nyomon használnak, tartalmaz egészségre nem előnyös anyagokat is. Így aztán jobb, hogy a szirupot mézre cseréltük. A bolti marshmallowban a festék, az ízesítők károsak lehetnek. Van benne tetraszodium pirofoszfát is, ami szintén enyhén toxikus anyag. Mi is vigyázzunk a szinezékek, aromák használatakor. Csak olyat használjunk, amelyben biztosak vagyunk.

Egy adag pillecukor gyorsan elkészíthető, ára kb. ötöde a boltinak, és sokkal egészségesebb is.

Mályvacukor - Marshmallow



Hozzávalók: 13x18 cm-es edényhez
150 g cukor
50 ml víz
1 evőkanál kukoricaszirup (vagy helyette méz)
8 g zselatin + 3 evőkanál víz
csipet só
esetleg: ízesítő aroma és ételfesték
A hempergetéshez:
1 evőkanál kukoricakeményítő + 1 evőkanál porcukor

Elkészítés:
Egy téglalap alakú műanyagdobozhoz méretre vágok 2 sűtőpapírt. Az egyiket szilikonecsettel jól átkenem olajjal és a doboz aljába teszem.
Magasfalú kisebb habverőedényt válasszunk. Én 1 literes, kerek, magas, műanyag fagyisdobozban csináltam.
A habverő edénybe teszem a porzselatint, hozzáadok 3 evőkanál vizet, elkeverem. Állni hagyom. (Ekkor lehet hozzáadni az ételfestéket is).
Egy kislábosba teszem a cukrot, mézet és a vizet, felforralom és még kis lángon forralom kb. 3-4 percet. A viszonylag hígabból sűrű, kristálytiszta szirupot kapok. Minden recept azt mondja, hogy a hőmérséklet legyen 260 F fok, de ne menjen fölé fölé, ami kb. 126 Celsius fok. Én ezt így oldottam meg, elértem, hogy jól forrjon, majd levettem a lángot, és így forralgattam.



A forró szirupból azonnal egy keveset a zselatinhoz öntök és a mixerrel elkeverem. Hozzáadom a többi szirupot is, vanília vagy más extractumot és egy csipet sót. Majd a mixerrel alacsonyabb fokozaton elkezdem keverni. Kb. 6-7 perc múlva maximumra veszem a fordulatot és még habosítom 1-2 percig. Akkor jó, ha már hófehér, megkeményedő a hab, nyúlós, elkezd felmászni a habverőn. Az időtartam függ a mixertől.



Ezt a habot az előkészített dobozba öntöm, kanalazom. Ragacsos, nyálkás, nyúlós massza.



Kissé elegyengetem a tetejét, a másik papírt is bekenem olajjal és a tetejére teszem. Hagyom dermedni a hűtőben, kb. 2-3 óra múlva jó lesz.
A megdermedt hab egy szivacsos, gumiszerű, ruganyos valami lesz.



Ekkor a doboz oldalánál késsel körbevágom, kiborítom a dobozból, és óvatosan lehúzom a papírt róla. Kés élével segítek, ha kell. Az olajos papírra teszem vissza, mert ragadós nagyon! A konyhai ollóval először csíkokat vágok belőle, majd a csíkokat felkockázom.



Egy tálkában összekeverem a keményítőt a porcukorral és minden mályvacukor kockát meghempergetek benne, a felesleget lesöpröm.
Hónapokig tárolható, mert valójában csak cukor.
Nálam a fehér kókuszos, a sárga vaníliás, a zöld keserű mandulás, a piros rumos, a kék szintén vaníliás ízesítést kapott.
Színezék nélkül hófehér színű lesz.
Itt található a kakaós pillecukor receptje.
Készíts házilag marshmallow krémet is: Marshmallow krém házilag



Update: 2010.03.06 Összefoglalva a hozzászólások tanulságait:

- Ne használjunk zselatin helyett tortazselét vagy más hasonlót
- Lapzselatin is jó. Az egyik kedves kommentelő azt írta, hogy ő 5 lap zselatint használt fel. Én nem használom, nem tudom, elfogadom, amit írt.
- Színes pillecukrot folyékony vagy paszta ételfestékkel csinálhattok. Én nem szoktam, általában kerülöm a mesterséges dolgokat. Csak fehéret és pirosat készítek. A piroshoz szederbefőtt levét, kinyomott áfonyalevet, céklalevet használok, beleteszem a szirupba, arányosan a víz helyett. A képeken láthatóak közül a piros málnaszörppel, a többi ételfestékkel készült akkor.
- Én kb. 2-3 cm-es kockákat használok, mert ezt szeretjük a legjobban. Puha, habos, van belseje is. A kicsi méretűnek sok a  keményítős-porcukros "külseje". De ez ízlés kérdése.
- Süthető is. De ezt láttátok is a tv-ben.
- Fondant készítéséhez szobahőmérsékletű pillecukrot használok, nem kell olvasztani. Erről van külön poszt is.
- A zselatint beleteszem a habverő edénybe, leöntöm a 3 kanál vízzel. Aztán megfőzöm a szirupot. Bekapcsolom a mixert és a forró szirupot csorgatva elkezdem mixelni. A zselatin fel fog oldódni. Utána lehet bátrabban önteni.
- A habosság csak azon múlik, mennyi levegőt mixelünk bele. Annyi ideig legalább kell mixelni, mint amit írtam, de a kézi robotgépek különbözőek lehetnek, elképzelhető, hogy 1-2 perc még kell.
- 8 g zselatint nehéz kimérni (én ki tudom, mert egy nagyon pontos digitális mérlegem van). Egy zacskó zselatin általában 20 g. Felezd el, és vegyél el belőle egy késhegynyit. Vagy 8 g kb. 2 teáskanál.
Túl sok zselatinnal kemény lesz!

Kérlek kedves kommentelők, hogy ne Névtelen alatt kommenteljetek, írjatok valamilyen nicknevet, így könnyebben ki tudjátok választani, a nektek szóló választ.

Írjátok meg, nektek hogyan sikerült!

Fehér pillecukor csokiszósszal:

Megjegyzések

335 megjegyzés ehhez: "Mályvacukor - Pillecukor - Marshmallow"

«Legrégebbiek   ‹Régebbiek   1 – 200 / 335   Újabbak›   Legújabbak»
KataKonyha írta... [Válasz erre...]
2009. július 14. 15:35

Miket nem találsz ki...eszembe se jutott volna:)

Lilla írta... [Válasz erre...]
2009. július 14. 16:00

fú, sose gondoltam volna, hogy ezt házilag is elő lehet állítani. annyira iaprinak és műnek néz ki. de ezek szerint kb. csak cukor.

le a kalappal!

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. július 14. 16:12

Ez de jó!
A lüke amerikaiak megsütik, mint mi a szalonnát... nyárson, tábortűznél.
Hát, ez nagyon tetszett!:D

Rainbow írta... [Válasz erre...]
2009. július 14. 16:36

Nahat, hogy Te milyen ugyes vagy! :)) Eszembe nem jutott volna, hogy hazilag is ellehet kesziteni. Gratulalok!

Orsi írta... [Válasz erre...]
2009. július 14. 16:36

Szuper!És pár száz forintból megvan.

Kata írta... [Válasz erre...]
2009. július 14. 16:45

Huhh, ez nagyon jó, én már nagyon rég terveztem, de mindig azt hitte, h cukorhőmérő nélkül tuti nem sikerül.

Köszi a közvetett biztatást :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 14. 16:50

Bátran lehet. A 126 foknak a közelébe muszáj menni, de átlépni nem szabad. Hagytam, hogy felforrjon, azonnal levettem a lángot nagyon picire.
5 adagot csináltam (ez rengeteg!), mindegyik tökéletesen habosítható volt.

Sylvia írta... [Válasz erre...]
2009. július 14. 17:19

A kedvencem, neki is fogok állni a házi gyártásának :)köszi a receptet!!!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 14. 17:54

Orsi: egy adag kb. egy nagy zacskó cukrot ad ki. Nem párszáz forint, hanem 100 alatt.
Cukor kb. 35 Ft
Méz mondjuk 10 Ft
Víz mondjuk 1 Ft ? :DDD
Energia mondjuk 10 Ft
És még az aroma, ételfesték x Ft

Ottis írta... [Válasz erre...]
2009. július 14. 19:00

Jaj, nagyon régóta szeretnék már én is ilyent készíteni,de még nem jött el az ideje:-)
Jól néz ki a tied!

Orsi írta... [Válasz erre...]
2009. július 14. 19:12

Igazad van!Mégjobb!Elképesztő hogy a boltokban 300 grammért simán elkérnek 400ftot,sőt még többet is.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 14. 19:13

Na most van itt az ideje. Nem sok idő, és sikerül, miért ne?

Limara írta... [Válasz erre...]
2009. július 14. 20:28

Nagyon jól néznek ki! :)))

Mian írta... [Válasz erre...]
2009. július 14. 20:35

Király!!!! én sem tudtam, hogy lehet házilag is gyártani! Köszi, lady!!! :)

trinity írta... [Válasz erre...]
2009. július 15. 2:27

Ha nem mondod és nem látom, azt hittem volna, hogy vettél egy zacskóval és arról írsz!!! Nagyon ügyes vagy!!!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 15. 2:31

Trinity te se alszol? :D

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. július 15. 7:17

:O:O:O
Nem semmi, nem is gondoltam volna, hoyg ezt otthon is meg lehet csinálni! Ki fogom próbálni. Mégha cukor is, majd inkább ezt egyék a lányaim, mint az üzleti förmedvényeket! (Bár a kicsim még nem tart ott, hogy édességeket ehet, a nagyobbikkal tartunk az ismerkedős fázisban!)
Ismét gratulálok!:)

duende írta... [Válasz erre...]
2009. július 15. 10:44

Whise Lady, ezer puszi neked! :) Mióta kerestem ezt a receptet! Imádom! :)
Köszi szépen!!!!!!!! :))))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 15. 11:31

Duende de jó, előkerültél :)))

anyamanya írta... [Válasz erre...]
2009. július 15. 14:19

Megkérdezhetem, pontosan milyen zselatint használtál? A hagyományost (Horváth Rozi és társai) vagy valamilyen könnyebben oldódót, mint a dr.Oetker?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 15. 14:22

Hagyományost.

kriszta írta... [Válasz erre...]
2009. július 16. 22:57

Én már néztem a youtube-on egy videót és láttam hogy van benne kukorica szirup és nem gondoltam volna hogy mézzel is lehet helettesíteni: )szuper ötlet ki fogom próbálni . :D

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 17. 10:20

A lényeg a glükózszirup, az tökmindegy, hogy miből van, kukorica vagy méz.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. július 25. 21:41

Nagyon szépek! :) és melyik ízesítés lett a legjobb?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 31. 9:28

Nekem a keserű mandulás ízlett a legjobban, mert tényleg emlékeztet a marcipánra, viszont a piros lett a legérdekesebb, mert azt víz helyett tömény málnaszörppel készítettem, és a belőle formázott tortadísz napok alatt sem száradt ki, formázható, puha, rugalmas maradt, pedig kint hagytam az asztalon, ebben a nagy hőségben fedés nélkül.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 15. 17:56

oké, hogy gyors és olcsó, mitől is egészséges?????

Stella írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 20. 17:07

Párom az ismerkedésünkkor megígérte,hogy mályvacukrot fogunk sütögetni a csillagos ég alatt (hát nem romantikus?! :D). Azóta eltelt egy kis idő, de sehol nem leltünk megfelelő "sütnivalót". Most nekilátunk a Te recepted alapján. Remélem romantikus este sül ki belőle! Köszi, szép napot!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 20. 19:19

Névtelen: egészséges, mert semmi adalék nincs benne, a boltival ellentétben. Én nem vagyok híve a szélsőségeknek: Együnk pillecukrot néha, de ha már, akkor adalék nélkülit. Én a mindenevés híve vagyok.

Stella: feltétlenül kérünk egy részletes beszámolót a romantikus estéről :D

szazala írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 30. 16:47

Egyszer láttam,hogy J.Oliver hogyan készíti,jól megnéztem,hogy ne felejtsem el,de természetesen már egy óra múlva sem tudtam felidézni:(,:).Arra viszont emlékszem,hogy nála sokkal tovább tartott.

Edit írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 22. 14:09

Lady!
Isteni ez a recept! Sohasem gondoltam, hogy cukorszirupból habot lehet verni. Engem ez lepett meg a legjobban. Nagyon finomak lettek a cukrok:málnaszörpöst, mandulást és vaníliást csináltam, a család pillanatok alatt szétkapkodta!Köszönöm szépen a receptet mégegyszer!Eltettem a kedvenceim közé!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 22. 15:26

Edit, nagyon örülök.
Valójában nagy szerepe van a habosításban a zselatinnak (illetve eredetileg a mályvagyökérnek).
A szörpös talán még állagra is jobb, mint a sima.

Attila írta... [Válasz erre...]
2009. október 5. 12:16

Elkészítettem és nem lett habos, kb 1 cm vastag az egész, eléggé sűrű. Ez most a zselatin hibája, vagy rosszul forraltam esetleg? (ilyen zselatin fix-et raktam bele, oetkeres) Más hibára nem tudok gondolni, mert alapjába elég egyszerű. :) Köszi a választ előre is.

Attila

Veronika írta... [Válasz erre...]
2009. október 5. 15:21

Szia,

Nagyon szomorú vagyok, már beígértem a gyerekeknek, és nekem sem lett hab belőle. Nem kaptam sima zselatint, így tortazseléből készítettem el. (Oetker)
Megkérdezhetem, hogy te pontosan milyen zselatinból szoktad készíteni? Illetve még az lenne a kérdésem, hogy mi történik, ha a megadott hőmérséklet főlé megyünk. (Egy percre elléptem a tűzhelytől és mire visszafordultam, már nagyon forrt.)

Köszönöm!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. október 5. 17:23

Kedves Attila és Veronika. Csak a közönséges porzselatin felel meg. Sem a zselatinfix, sem a tortazselé nem jó. Pontosan, mérlegen szoktam kimérni, és még forrón öntöm a megázott zselatinra a szirupot. Az egyik hozzászólásban már írtam, de én normál Horváth Rozi féle porzselatint használtam. Valószínű, hogy lapzselatinnal is működik, de mivel sosem használom, ezért arra vonatkozóan nem tudok mit mondani.
Semmi baj nem történik, ha kicsit elfordulsz és jól megforr, feltéve ha nem sokáig tart.
Ami még fontos lehet, az a jó mixer. Erről is tervezek egy posztot, mert pl. A lapos szélesebb lemezekből hajlított mixerlapát gyakorlatilag semmire se jó. A jó mixer pedig nem feltétlenül a drágát jelenti (én egy éve vettem egyet 5000 Ft-ért), hanem a keverő formája a lényeg. Drótból legyen, és a keverő formája alul ne legyen egyenes, hanem egy kissé kúpos kifelé.

Veronika írta... [Válasz erre...]
2009. október 6. 11:25

Szia,

Örömmel jelentem, hogy a sima zselatinnal sikerült. Bár kimértem, de lehet, hogy mégis sok volt, mert egy kicsit kemény lett a hab; kb. 4 perc alatt felverődött és a hűtőben is csak egy óra kellett neki a dermedéshez.
Te mivel szeded ki a tálból a dobozba? Nekem nagyon nehezen jött ki és elég sok benne is maradt.

Mégegyszer köszönöm a klassz receptet!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. október 6. 19:19

Örülök, hogy sikerült! Gondolom, sok függ attól, hogy a mérleg mennyire érzékeny, mert olyan kicsi a mennyiség. Nekem elég pontos, digitális mérlegem van. Legközelebb próbáld megnézni, hogy pl. mennyi kávéskanál a mennyiség, vagy mérd le, és vegyél el egy picit.
Nekem nem kemény, viszont nagyon ragadós-nyúlós a hab nálam, elkezd felmászni a habverőre :D Egy nyeles habkiszedő lapátot szoktam használni, s azzal elég jól ki lehet szedni (viszont a lapátra azért ragad).

Veronika írta... [Válasz erre...]
2009. október 8. 22:01

Szia,

Elnézést, még egy utolsó, hosszabb bejegyzés kikívánkozik belőlem: Teljes a siker, a harmadik próbálkozás tökéletes lett! Háromszoros adagot készítettem, és lehet, hogy a mennyiség miatt, de nagyon sokáig kellett verni és hamarabb abbahagytam, mint eddig. Nem lett olyan kemény, sőt olyan ragadós, nyúlós sem igazán, mégis tökéletes lett a végeredmény állaga, pedig csak egy órát töltött a hűtőben. (Így aztán könnyen ki is jött a tálból, amiben felvertem.) Viszont lenne egy tippem: van egy szilikon tortaformám, én azt kentem meg egy kis oljjal és abba öntöttem bele (lehet, hogy az olajat el is lehetne hagyni), nagyon könnyű utána kezelni, igaz kör alakú lesz, azt kell szabdalni. Ja, és az ollót is beolajoztam :-)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. október 8. 23:34

Hát ez nagyszerű!
A szilikonos forma nagyon jó ötlet.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. október 18. 20:24

Én lapzselatinnal csináltam (Oetker). 5 lap kellett hozzzá. Az eredmény tökéletes, jobb, mint a bolti. Köszönet érte. Amúgy pl a tecsóban árulnak átlátszó keserűmandula aromát. Ha hamis marcipánt akarok készíteni én az fogom hazsnálni...
Ja és raktam bele egy csipet sót is így nem lett *annyira* folytóan édes...

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. október 24. 10:07

Na, negyvenediknek hadd kérdezzek. Akkor ezt lehet sütögetni, nyársalni?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. október 28. 10:02

Még nem próbáltam, de szerintem lehet.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. november 18. 19:08

Nagyon klassz recept, a barátaim előtt nagyott villantottam vele.Rózsaszín lett a málnaszörpttől. Én kiolajozott szilikonformában hűtöttem le. Kis szív alakú mélyedések vannak benne. Így aztán dermedés után csak beleborítottam a porcukorba és kész. Csak a gépi habverőm mondta fel a szolgálatot készítés közben.
Mivel szörppel öntöttem fel a zselatint, nekem nagyon édesnek tűnt. Lehetne ilyenkor kevesebb cukorral készíteni? Viki

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. november 25. 17:56

Na, én megcsináltam, de még a hüttőben dermed:))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 25. 20:25

Kíváncsi vagyok :D

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 25. 20:28

Viki a szirup sűrűsége fontos, annyi cukrot biztos elvehetsz, mint ami a szörphöz tartozik. Én mondjuk 10g cukorral kísérleteznék.

Ági írta... [Válasz erre...]
2009. november 26. 18:04

Szia!

Ez nagyszerűűűűűűűűűűűű! Pont hehér pillecukrot kerestem,de sehol nem lehet kapni. Szeretném torta bevonásához használni. Szerinted jó hozzá? Próbáltad már?
Köszi a segítséged:Ági

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. december 9. 9:55

Sziasztok!
Szerintetek lehet ezt a mályvacukrot cukor helyett pl. édesítővel, vagy esetleg szőlőcukorra, esetleg glukononnal készíteni, hogy cukorbetegek is ehessék????
Köszi előre is a válaszokat

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. december 9. 14:53

Szerintem édesítővel nem lehet, hisz ez habosított cukor. Az elképzelhető, hogy répacukor helyett lehet másfajta cukrot is használni, de az meg nem jó a cukorbetegnek.
Ez fából vaskarika.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. december 11. 13:37

Szerintetek a kukoricakeményítőt fel lehet cserélni rendes keményítőre???
Ha nem, nem tudtok valamilyen boltot, ahol lehet ilyen kukoricakeményítőt venni.....???
Eddig sehol nem láttam?? :-((
Köszönöm

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. december 11. 16:28

Szia! A rendes keményítő az a kukoricakeményítő általában. Árulják szupermarketekben, de bioboltban biztos van. Egy nagy zacskó kb. 300 Ft, és sokáig elég. Szokott lenni még burgonyakeményítő is a boltokban, azt még nem próbáltam, de 1000% hogy az is jó.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. december 12. 14:48

Szia Wise Lady!
Nagyon szépen köszönöm a választ :-)
közben rájöttem én is, hogy a sima étkezési keményítő az kukoricakeményítő :-))))

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. január 9. 16:41

Szia Wise Lady! Nagyon köszönöm a receptet, legalább 13 félétkészitettem, azzal ellentétben, hogy az elsőt feladtam, mert nemsikerült. De ötperc mulva ujra kezdtem mert az 5 éves unokámról volt szó, ugyan is a minimax-on reklámozzák csokiba mártogatva, volt is itthon egy mikuláscsomagban nemelférő, fenyőfaalakú kis tasakban, amit 250 ft.ért vásároltam. Azt adtam neki sürgősen. Miután elment haza keresgéltem a neten! És hálistennek rádtaláltam:)!!!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. január 9. 17:48

Nagyon örülök! 13 féle? Nem semmi!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. január 14. 22:13

Szia Wise Lady!

Az én kislányom tejallergiás, a bolti édességek emiatt gyakorlatilag szóba sem jöhetnek. Én imádom a pillecukrot, de utálnám sutyiban enni, ezért nagyon örültem, amikor rátaláltam erre a receptre.
Ki is próbáltam, elsőre nekem is túl keményre sikerült a hab, alig bírtam kiszedni a tálból, egy része benne is maradt, de nagyon finom lett, pont olyan ízű, mint a bolti.
És pont jókor jött ez a recept, mert a Minimaxos reklámot természetesen mi is láttuk :-) és ha már mindenki azt eszi ugye...
Ezúton küldünk neked sok sok hálás puszit a finom pillecukorért!
Bogika és Andi

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. január 15. 15:58

Bogika és Andi: nagyon örülök!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. január 24. 15:14

Nagyon tetszik!Köszönöm! Én is már régóta keresem ezt a receptet mert a két kislány is eltervezte(biztos valamelyik mesében látták) hogy süssünk kint mályva cukrot ki probálom én is látom nagyon jók az eredmények eddig!

Dánielkiccsalád írta... [Válasz erre...]
2010. február 4. 16:06

Örülök, hogy én is rátaláltam a recire. Egy kérdés: esetleg kakaóporral szinezhetem? Ha igen, mégis mennyit tegyek bele?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. február 4. 17:36

Kakaóporral nem próbáltam, de szerintem nyugodtan. Egy kisadaggal kísérletezz, és a legvégén tedd hozzá.

Évi írta... [Válasz erre...]
2010. február 10. 12:52

Köszi a receptet! Nagyon egyszerű, nagyon finom és gyorsan meg is van. Nagy sikere volt.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. február 10. 14:44

Évi ez nagyszerű!

amerika24 írta... [Válasz erre...]
2010. február 13. 20:26

Nagyon szeretem ezt az édességet, de mindig üzletben szoktam venni, s bizony eszembe se jutott, hogy ezt házilag is el lehet készíteni...
...nem gond , ha elviszem az első soraid a blogomba ?...természetesen a nevedet feltüntetem...

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. február 13. 20:45

Próbáld ki, egyszerű, olcsó, finom.
Vidd csak, megtisztelsz vele.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. február 16. 15:36

Kedves Wise Lady!Nagyon boldog vagyok, hogy megtudtam csinálni, hála neked. Mivel most nagyon reklámozzák a minimax tv csatornán, az 5 éves unokámnak nagyon tatszik a bilti. Meg is vásároltam, de jó ideje már nemkapok. Mivel rájöttem hogy ez ezt te csinálod, el e árulnád hogy formázod meg úgy, ahogy a dobozban van. Én ugyan elmostam a dobozkát, tettem bele nutellát és csináltam 2 féle cukrot ami nagyon szép, finom let. De nemtudtam kerekre formálni és összetekerni ojan szépen. Ha lennél szives és leirnád nagyon megköszönném! Nagyon olcsó, de én élvezem ahogy sikerül elkésziteni. Hisz az egész iterneten ez az egyetlen recept.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. február 16. 23:19

Sajnos nem tudok segíteni, van ugyan egy fiam, de nincs nálunk Minimax, így nem tudom, hogyan kellene formázni.
De most már kíváncsivá tettél, elárulhatnád, hogy néz ki ez az édesség.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. február 17. 8:40

1kb: 2 dl-es műanyag dobozban van, ami 2-é van osztva, a kissebb részében van a mogyorókrém, a nagyobb a pillecukrot tartalmazza. Gömbölyűre van formázva, ami fehér, éskb:1 cm ármérűjű, ami köbevan tegerve rózsaszinű keskenyebb ugyancsak gömbölyű cukorral és ugy van el darabolva. Én aszitem ez is a te munkád. Kóóp élelmiszerboltokba lehet kapni , igen ritkán. Egyébként az ize ugyan az mint a te receptednek, csak megvan formázva gömölyűre.Már sokat variáltam rajta hogy lehetne megcsinálni úgy.Arra jutottam, miután megnéztem nálad a csokis receptnél a fotót,hogy szerintem lekellene vágni a 4 sarkát.Talán ugy gömbölyű lehet , vagy pedig, 3 szöglatüre vágni, igy csak a 3 sarkát kellene levágni. Egyébként igy is nagyon jól mutat!Ja majnem elfelejtettem, még van a dobozkában 1 nagyon picike műanyag villa is amite felszurja gyerek és azzal mártogassa a mogyorókrémbe. Gondolom ismered a gyümülcs joghurtor, amiben külön van a joghurt és a gyümülcs, ahoz hasonló a doboz.Igérem ha sikerül vennem, lefotózom, és átküldöm. Legyen csodás napod Wise Lady!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. február 17. 8:49

Kedves Wise Lady!Még elfelejtettem leirni, a nevét: Habvarázs.Marshmallow.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. február 17. 21:00

Lehet keményitő nélkük is?
Vagy esetleg más fajtával?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. február 17. 22:57

Burgonyakeményítőt lehet még kapni.
A keményítő azért kell, hogy ne ragadjon. A tisztán porcukor ehhez nem elég.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. február 17. 23:00

Nagyon köszönöm a részletes leírást. Ki fogom találni a módját, mert közben végigkérdeztem pár gyereket én is, látom, hogy ez kedvenc.
Nyáron megváltoztatuk a tv-csomagot, és most nincs Minimaxunk.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. február 20. 16:24

Én épp most csináltam először, de sajnos nem sikerült tul jól. Most dermed.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 3. 20:10

Én most láttam a tv-ben, Ördög Nóri csinálta. Holnap kipróbálom!

Beatrix írta... [Válasz erre...]
2010. március 3. 20:48

Én is most láttam a tv-be, megpróbálom én is:-)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 3. 21:22

Ha én ezt hamarabb tudom nem próbálkozom azzal a sok mű bolti pillével.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 3. 23:12

Szerintem Ördög Nóri is Wise Lady receptje alapján készítette el, már alig várom a hétvégét, hogy én is kipróbálhassam.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 3. 23:30

Erre én is kíváncsi lennék, hogy az én receptem inspirálta-e Nórit!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 0:12

Megnéztem a videót, és egyértelmű, hgy Nóri az én blogomból gyártotta a pillecukrot, hisz teljes mondatokat szó szerint idéztek innen.
Nos kedves látogatók, fogyasszátok egészséggel, okozzatok örömet a gyerekeknek vele.

Hajnal írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 7:20

Azt hiszem ezt nekem is ki kell próbálnom!!
Én is láttam tegnap a tv-ben,ahogy a Nóri csinálta,és kedvet is kaptam hozzá!
Köszi a receptet Wise Lady!!
Nyáron meg tuti a sütögetését is kipróbáljuk a családdal :D

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 9:32

szia Wise Lady..
Nagyon jo a recept ma ki is probalom,tegnap lattam a tv-ben es megkerestem rokton,de a vacsoracsata honlapjan csak a csokinak a receptje van,amiben martogattak,de hala neked megvan a recept...,,tuti,hogy nyaron is kiprobaljuk,sutogetve...koszi areceptet

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 12:54

Már régóta kacérkodom a pillecukor elkészítésével, de eddig nem jutottam el, csak addig, hogy jó lenne...
De majd most! Hétvégén tuti ez lesz!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 13:02

ÉN most készítettem elés valami tökéletesen sikerült . Most dermed érdemes kivárni :D

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 13:33

Nagyon örülök neki!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 13:47

köszi a receptet....én is a tévéből kaptam hozzá kedvet...ha a tévés hölgyikének is sikerült akkor nekem is fog remélem :)

trichterwinde írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 14:51

Hála Nórinak én is megtaláltalak :)
Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen pillecukrot lehet házilag gyártani. Lehet, hogy még ma este nekiesek :)))))

Gratu a nagy látogatottsághoz!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 14:58

Köszönöm!
Bátran, nem bonyolult :D

Agnes írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 15:37

Sziasztok!
Megcsinàltam èn is, lapzselatint hasznàltam (kulfoldon èlek ès itt nem kaphatò por alakban), 8 grammnyit. A szirup kifehèredett, de nem igazàn habosodott fel, màr akkor elkezdett kotni mielott a formàba kerult volna :P
Tùl sok lehetett a zselatin?

életemben nem volt dolgom mèg olyan ragadòs masszàval mint ez :D

Szèp napot!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 15:41

Szia,
én is kipróbáltam volna ma, de sajnos csak tortazselém van. Már alig várom , hogy beszerezzek minden hozzávalót. Keményítő, zselatint és az első dolgom lesz , hogy megcsinálom. Kiváncsi leszek hogy sikerül.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 15:54

Agnes: bizony ragad, mint a csuda! Olajos papír, enyhén olajos kéz.
Lapzselatinról írt az egyik kommentelő, a hozzászólásokban megkeresheted, ő 5 lap zselatinról beszélt. Úgy hiszem, itt a súly nem azonos értékű zselatint ad ki. Én soha nem használok, csak port.

Névtelen: Tortazselé nem jó.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 18:36

Hol tudok beszerezni ételfestéket, és abból mind az összes kell?

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 18:38

Nagyon jó recep és nem is tűnik nehéznek . Azonnal nekiállok megcsinálni. Köszi!

Beatrix írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 18:39

Szia Wise Lady!Nekem valamiért nem akart krém lenni, csak egy híg valami maradt, a zselatin rossz?ha igen milyet vegyek?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 18:48

Ételfestéket folyékony alakban élelmiszerboltban lehet venni, és egy-két kávéskanál kell csak, a készített mennyiségtől függ. Szuper és hipermarketekben biztosan van.
Ezenfelül kapható még zselés és por alakú is, ezt cukrászkellék boltban, Ázsia boltban, esetleg más delikátesz boltban kapsz.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 18:48

Tök jó,hogy kitaláltál egy
ilyen pillecukor receptet!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 18:50

Beatrix, nem fordulhat elő, ha a mennyiségeket betartod, még sosem tapasztaltam.
A tippem, hogy túl sok vizet használtál, és kevés vagy rossz minőségű zselatint.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 18:51

Annyira jól sikerült ,hogy máskor is fogom csinálni a pillecukrot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 18:56

Bármilyen ízesítést lehet használni mit javasols?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 18:57

Névtelen: nem én találtam ki a házi pillecukrot, én csak a magyar alapanyagokra adaptáltam, és a mennyiségeket pontosan belőttem. Pl. a kukoricaszirupot lecseréltem mézre. Stahl vagy Jamie Oliver is készített már, de elég bonyolultan és körülményesen, ráadásul mindenáron ragaszkodtak a cukorhőmérő használatához. Valamint nálam jelent meg először blogon (tavaly nyáron), mindenki számára elérhetően, és magyar nyelven. Azóta többen is kipróbálták, ők fel is tették a blogjukra, rám hivatkozva.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 18:58

Nagyon örülök, hogy jól sikerült!

Beatrix írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 18:59

Szia! Dr.otker gyümölcs kocsonya, ezt használtam.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 19:02

Nagyon sokféle ízesítést lehet használni. Vanília, rum, citrom, narancs.
Víz helyett használhatsz különböző ízesítésű szörpöket vagy mindenféle befőttnek a levét. Aromákat is tehetsz bele.
Én, általában aromát és ételfestéket nem használok, csak természetes dolgot teszek bele.
Nemrég készítettem a szederbefőttem levével, színes is volt, íze is volt.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 19:04

Beatrix: az sajnos nem jó. A hozzászólások elején már volt egy próbálkozó, aki ezzel rosszul járt.
Csak a normál, közönséges zacskós porzselatin felel meg.
Zselatinlapot is lehet használni, azt írta egyik kommentelő, hogy 5 lap kellett hozzá, de ezt én nem próbáltam.

Beatrix írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 19:04

Szia! Dr.otker gyümölcs kocsonya, ezt használtam.

Beatrix írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 19:06

rendben van köszönöm, meg próbálom újra hátha sükerül:-)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 21:17

Nagyon jól nézki ki is fogom próbálni amikorlessz rá időm

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 9:31

Nekem a zsírpapírra eléggé odaragadt..a második készítésnél folpackot raktam a formába és azt olajoztam be..nagyon könnyen ki lehetett venni belőle:) viszont a második készítésnél nem lett olyan sűrű a krém mint az elején..lehet h azért mert a cukorhoz öntöttem 1 zacskó vaníliás cukrot??mondjuk így is lehetett vele dolgozni, és nagyon finom is lett, csak nem tudom miért nem lett olyan kemény a massza...ugyanazok voltak az alapanyagok és ugyanolyan mennyiségben.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 9:51

Igen, a folpack tökéletes, mostanában már én is azt szoktam :D
A felverésben van különbség valószínűleg. Kevesebb levegőt juttattál bele. Én mindig megnézem az órát, és nem érzésre mixelem, aztán, ha annyi még nem elég, akkor folytatom
A vaníliáscukornak nincs köze hozzá.

trichterwinde írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 10:38

Nekem nem volt tegnap otthon zselatin, és azt hittem tortazselével is működik... Szóval én is csak megerősíteni tudom, hogy nem. Nem habosodott fel... megkeményedett, de csak törik... De ma megyek veszek zselatint!!! És újra nekiesek. Sztem kész öröm ezt készíteni :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 12:51

Kedves Wise Lady. Nekem sem sikerült elsőre. A zselatinos desszertek nekem valahogy sosem sikerülnek.(pl. joghurt torta) 8 gr-nak én egy evőkanálnyit számoltam és talán a méz is egy kicsit több lett. Ettől lett-e kemény és kevés. Egyáltalán nem lett habos. Mit ronthattam el?? A zselatint muszáj állni hagyni, mert sűrű lett és ha közvetlenül akkor keverem el a vízzel, mielőtt a sziruppal összedolgoznám az nem lenne jó??

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 12:55

Málnaszörppel készítettem és esetleg attól nem lett habos??

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 14:23

Sziasztok!
Én Dr. Oetker zselatin fix-el csináltam, és nagyon szép habos lett, szóval nem csak a sima zselatin jó!:)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 15:22

Milyen mennyiséget használtál belőle?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 15:24

Az egy evőkanálnyi, az sok. Egy tasak általában 20 g -os, akkor annak a fele kb. Szerintem akkor is jó, de mivel öntöd rá a forró szirupot és közben mixeled, fel kell, hogy oldódjon.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 15:25

Nem a málnaszörptől, szerintem sok volt a zselatin.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 15:45

Alig kell hozzá valami,most rögtön kipróbálom.
Gumicukrot nem tud valaki házilag?

Marika írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 16:26

Sziasztok!Sikerült megcsinálnom.Én szilikonos sütőpapírt használtam,ezt nem kellett beolajozni,és könnyen le lehetett húzni.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 16:52

kedves wise lady!
most készülök megcsinálni a recepted alapján a pillecukrot. lenne egypár kérdésem:
ha lapzselatinnal csinálom, annak ki kell hűlnie vagy jo melegen is?
a szirupot még forrón öntöd a zselatinhoz?
a műanyagedény aljára muszály tennem sütőpapírt vagy elég ha kiolajozom?
ha a műanyagedényem 26X12 cm-es a magassága pedig 5 cm, az megfelel egy adagnak?
egy adag kb. hány édesszájú embernek elég?

még nagyon kezdő vagyok a konyhában ezért kérdeztem ennyit. bocsi ha hüyleséget kérdeztem. nemsokára jön át barátnőm és együtt szeretnénk megcsinálni, úgyhogy jo lenne ha mihamarabb válaszolnál. előre is KÖSZÖNÖM! :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 18:33

Én is kipróbáltam :) Simán, minden színezék és aroma nélkül, megnézni, hogy is van :)
;) Nagy siker élmény ért! Sikerült :) Hmm! De szeretem ^^

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 18:48

Moha:A pirosat málnaszörppel, nem régiben szederbefőtt levével csinálom. A többi festékkel készült akkor, de őszintén szólva én a piroson kívül csak sima natúr fehéret szoktam azóta csinálni.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 18:58

A lapzselatinról nem tudok bővebbet, mert nem szoktam használni. A hozzászólások között van, aki próbálta.
A szirupot még forrón kell elkezdeni önteni a zselatinhoz, először csak keveset, és már akkor folyamatosan mixelni.
A massza nagyon ragadós, ezért kell az olajozás. Nem muszáj papírt, ha sima az edény alja, akkor jól ki lehet venni. De használhatsz folpackot is, azt olajozni se kell, én mostanában már azt teszek alá és fölé.
A 26x15 cm-es edénybe másfélszeres adagot tennék. Szerintem annál finomabb, minél nagyobb kockák lesznek. Én a kb. 2-3 cm-eseket szeretem a legjobban. Finom puha, habos.
Szerintem legelső alkalommal a másfélszeres adag elég lesz 3-4 embernek, legalább pillanatok alatt elfogy :D Elég tömény édesség.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 19:02

Nagyon örülök, hogy sikerült!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 19:03

Gumicukrot is lehet házilag csinálni (sőt rágót is!), de ahhoz kell egy gumialap vegyület. Utánanézek, hogy itthon lehet-e kapni.

Theia írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 19:16

Szerencse, hogy nem olvastam el előre a kommenteket, lehet, hogy nem mertem volna belevágni... :-D
Mindenesetre én már régóta szemeztem ezzel a recepttel, és mindenféle komolyabb méricskélés nélkül (cukor és víz kimérve, zselatin, méz érzésre) úgy tűnik, sikerült. Legalábbis remélem, bár nemrég tettem be a hűtőbe. Az biztos, hogy az edényből alig bírtam kiönteni, annyira ragadt és nyúlt, így gondolom, hogy nem lesz gond a dermedéssel. Az íze szuper (némi vanília aromával ízesítve), bár a végén jelentős adag a mosogatóban volt kénytelen kikötni... miután az istennek nem akart kijönni a tálból :-D

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 19:45

Theia: Nagyszerű, nem is kell parázni, én se szoktam :D
A zselatin érzésre nem mindig fog sikerülni, inkább jegyezd fel most, hogy hány kávéskanál volt :D
Én egy nyeles habkártyával szoktam kiszedni, így szinte teljesen ki lehet takarítani az edényt.

Betti írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 20:14

Szia Wise Lady,

Sajnos nekem nem sikerült, lapzselatint használtam 5 db-ot. mi lehet a gond ha nem jön fel? Nagyon hamar felkúszott a cucc a keverőre-kb 2 perc, utána már nem is vitte a gép. talán egy kicsit kemény is lett, de inkább az a gond, h nem jön fel. zselatin fix is jó hozzá? nem adom fel ,míg nem sikerül addig csinálom :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 20:22

Betti:
Miért csinálnád mással, mint amivel a recept már sokszorosan kipróbálódott?
Porzselatint javaslok, minden boltban lehet kapni.

Betti írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 20:45

Szerintem az egész ország ezt csinálja :))) , mert tényleg nem kaptam porzselatint :( .
Remélem sikerül beszereznem, és akkor megpróbálom megint. Köszi

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 21:23

Betti: Nem mondod?!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 11:13

Én pont tegnap csináltam meg ezt a receptet! Már mindenütt kerestem!! Amikor elkezdtem csinálni nem hittem volna hogy ez lesz belöle! De nagyon jol sikerült és mindenkinek izlett :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 11:49

Wise Lady! Megcsináltuk a pillecukrot,nagy sikert aratott a családban.Ezuton szeretném neked megköszönni hogy vagy!!! És ilyen fantasztikusan egyszerü receptekkel örvendeztetsz meg bennünket az oldaladon!!További sok sikert és jó munkát! puszi Anikó és családja

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 12:26

Mindkettőtök sikerének nagyon örülök!

Anikó: meghatóan kedves dolgokat írtál. (Mintha hájjal kenegetnének :D )

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 12:44

Szia Lady! Csak öszinte voltam.A családom mondta ezt mert több receptedet kipróbáltuk és mindig nagy sikere volt.Gyermekeim és párom örömére /aki nagyon édes szájú/ sok kellemes és ízben gazdag étel elkészítésében nyújtottál nekem receptjeid útján hathatós segitséget amit köszönök neked!puszi Anikó és családja

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 12:45

11:49-es Mennyi zselatint (hány kávéskanállal) tettél bele?? Mézet is kevesebbet??
Nekem kemény nyúlós rágó szerű lett és nem olyan mint Ördög Nórinak, hogy a habot egyszerűen szinte kitudta borítani az edényből.
Kedves Wise Lady olyan habosnak kell lenni??

dztunde írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 15:18

Most kezdek hozzá életem első pillecukorjához, dupla adagot csinálok, ha kész, megírom. Időmérés indul.

Brigi írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 15:27

Szia Wise Lady! Én is megcsináltam,de legközelebb dupla mennyiséget fogok,ugyanis Anyu mikor meglátta,megkérdezte"csak ennyi?" :)
Egyébként nagyon-nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!
Azt esetleg tudja valaki gáztűzhelyen hogy lehet megsütni? Próbáltam a boltival,de megégett a külseje... :(

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 15:46

Névtelen
2010. március 6. 12:45 :
Habosnak kell lenni. De azért nyúlós, ragadós, gumiszerű. Ezért kell az olajos papír, hogy könnyen ki tudd venni.
Amikor meghempergetted őket, akkor fogod igazából látni, milyenek lettek.
Szerintem kb. 2 kávéskanál lehet a 8 g zselatin.

dztunde írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 16:00

kész

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 16:01

Köszönöm szépen. Megpróbálom még egyszer és majd megírom, hogy sikerült.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 16:02

Dztunde, és milyen lett?? Habos??

dztunde írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 16:06

Tapasztalatok:
20gr zselatin az pont 5 teáskanál, tehát egy teáskanál 4gr.
Én egyes fokozaton kezdtem keverni,két perc után meguntam,nem történt semmi,hármason folytattam,így kb. egy perc múlva kezdett kifehéredni,6 perc után gyönyörű volt és még két perc maxon,amikor ragacsos lett,ahogy kell. Fincsi.
Villanytűzhelyen, melegentartó lábosban 7-es fokozaton kezdtem melegíteni a szirupot,amikor a cukor megolvadt levettem 7-re,forráskor 3-ra,kicsit kavargattam,majd elzártam,de még nem vettem le kb.fél percig.
Úgy nézem,tuti lesz,folpacktot tettem alá és olajat,remélem lejön róla:)
Majd jövök,lenyalakodom a habverőszárat és az edényt:))

dztunde írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 16:07

Pont olyan fehér és fényes, mint itt a képen. Kitartóan kell kavarni a megadott ideig!!!

dztunde írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 16:15

Ja,most nézem, a képen nem fehér.Mindegy,olyan.
Még egy tapasztalat: a mézem ikrás volt,betettem a mikroba (Mikrobi)
Na,ez nem volt jó ötlet,az egész szétfolyt a műanyag tartóval együtt. 400 watton egy perc alatt:(((
Az edényekből hogy jön ez ki? A ragacs? Mosogatógépem van,az csak feloldja,de kézzel? Vagy csak áztatni kell?

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 16:19

Megcsináltam! Isteni lett, csak az enyém nem lett ragacsos nyúlós! Inkább olyan volt a massza, mint a piskótáé. Dermedés után az íze isteni, de hiányoznak a lyukacsok. Valószínű az én ezeréves AKA mixeremnek nincs olyan nagy ereje, mint kellene, mert legalább 12 percig vertem. Szép fehér lett, meg habos, de nem nyúlós, ragacsoss. Viszont ismételek holnap!!!!!!!!!!!!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 16:47

Megy ez lányok! :D

Az edényekből forró vízzel simán kijön. Leolvad.

dztunde írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 16:49

Most nézem,elcsesztem,szóval 10-es fokozaton kezdtem a forralást.
Mivel sietek, a hűtésre kicsit rásegítettem fagyasztóval,fél óra hűtőszekrény után.
A tetejére nem tettem borítást,az nem lyukacsos,de az alja,az gyönyörű.Ezt az olaj teszi??
Fini!! Bár a gyerekeim szerint köze nincs a boltihoz,de finom!!!
Lezabálok:((

dztunde írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 16:53

Köszönet mindenért, szaladok,viszem a kóstolókat a barátnőknek.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 19:05

NAGYON JÓ LETT A PILLECUKOR!!!!!!!!!!!!!!!!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 19:36

Hogyan csináltad?? Ki tudtad szedni a tálból??

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 19:44

Ha nem tudod kiönteni, kanalazni a tálból, akkor 10 másodperces mikrózás a legalacsonyabb teljesítményen újra meglágyítja.
Az edénybe pedig olajos papír.

Böbe írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 20:06

Sziasztok!
Én is megcsináltam a pillecukrot, isteni lett!
Pont olyan amilyet én szeretek.
Az első adagot 18 gr szörppel ízesítettem, szineztem és valami frenetikus lett :P
Csak kevés!! :((( nagyon kevés :((
A másik adagot duplának indítottam, csak a hab verése közben jöttem rá, hogy a cukrot fele annyit tettem bele, mint kellett volna :S
Minden más dupla, csak a cukor nem..mind1 végig csináltam, és sikerrel jártam, nem lett olyan tömény cukor, mint az előző és talán ruganyosabb, vagy gumisabb,
de szerintem jó, még annyit, hogy én villára szúrtam és a gáz lángjánál pörköltem a külsejét...hmmm...
A külseje megpirult, olyan íze lett mint a vatta cukornak, a belseje pedig elfolyt. Pffff... bárcsak többet tudnék enni belőle, nem tudom abbahagyni! :)
A fiúk nálunk nagyon édesnek találták, de el fog fogyni nem félek tőle :)
Köszönöm a receptet, nagyon félve indultam neki, de nagyon egyszerű az egész!
Biztos vagyok benne máskor is csinálok :)

Böbe írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 20:08

Ja, még annyit, hogy én olajoztam a sütőpapírt amivel kibéleltem a dobozt és szinte lemászott a papírról, nem ragadt rá semmi ilyesmi! :)))
Bár nem is sajnáltam az olajat, jól bekentem.

Böbe írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 20:10

Még egy...bocsi...most jött a fiam és dícsérte a fehér cukrot, hogy sokkal finomabb, mint az előző, mert nem annyira édes...
Ilyenkor úgy dagad a mellem a büszkeségtől :P
Csak ajánlom, hogy aki kacérkodik a gondolattal kezdjen hozzá bátran! :)))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 20:12

Böbe: ez szuper. Én is ki fogom hígabban is próbálni!

Brigi írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 21:03

Jelentem kipróbáltam villára szúrva a tűzhely fölött,és isteni lett!!! A boltival ellentétben ez szépen megpirult,belül finom folyós lett. Próbáljátok ki,nagyon finom! :)

Kitti írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 21:26

Kipróbáltam és sajnos nekem nem sikerült :( :( nem lett lyukacsos,már kinézetre is nagyon töménynek tűnik.több óra után sem tudtam elvágni.eggyet megkostoltam szinte csak méz ize volt és nagyon nem volt jó.mit ronthattam el ?:(

Kitti írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 21:30

Egy evőkanál mézet tettem csak bele ahogy irtad.Nagyon nem olyan lett amilyennek kellett volna. Holnap neki ugrok mégegyszer.Ha esetleg valaki tudna segiteni,hogy mit csinálhattam rosszul,megköszönném.Szép estét mindenkinek!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 21:35

Kitti: Talán nem habosítottad fel eléggé, és több zselatint tettél, mint kellett volna. Ízre ne várj különöset, cukor ízű. Tegyél bele valamilyen ízesítést. Vaníliát pl.

Kitti írta... [Válasz erre...]
2010. március 6. 21:46

Köszönöm Wise Lady!Holnap megprobálom mégegyszer.Tovább habosítom.Egyszer majd csak sikerülni fog :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 7. 0:29

Márta
Nagyon köszi a receptet,úgy látom az egész ország pillecukor lázban ég.Az első adag citromos,a második adag narancsos lett.Mindegyik elsőre sikerült.Azt tapasztaltam,hogy mennél idősebb a pillecukor,annál finomabb.Frissen nagyon lágy,de később egyre jobban hasonlít a boltihoz és sokkal jobb.

kicsikati írta... [Válasz erre...]
2010. március 7. 14:19

Tényleg az egész ország ezt készíti. Köszönhető Ördög Nórinak. És Neked, Wise Lady, hogy feltetted a recit. Tudom, hogy nem most, de én se gondoltam, hogy van rá reci a neten. Ma én is megcsináltam, a család szerint finom, én még nem kóstoltam, mert 90 napozok, de majd holnap...

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 7. 14:23

Nekem miért kezdett el karamellizálódni a cukor? Nem értem, mit ronthattam el?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 7. 14:43

Tovább forraltad és nagyobb lángon, mint kellett volna. Felmelegíted, jól felforralod, hogy habos legyen, aztán nagyon pici takarékon még forralgatni.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 7. 14:53

Gratulálok Wise Lady!
Főként a recept részletes leírásához, így aki pontosan követi, teljes lesz a siker. Én először türelmetlen voltam,nem olajoztam a szilikonos sütőformát és csak 2-3 órát hűtöttem, de a második adag fantasztikus lett!!!
Megnéztem a többi receptedet is és az "Anya főztje" a kedvenc lapok közé került. A házi krémsajtodat is kipróbálom. Köszönöm!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 7. 14:57

Áhh, köszi! Majd akkor úgy csinálom!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 7. 15:30

Köszönöm a dícsérő szavakat. Örülök, hogy olvasóm lettél :D

trichterwinde írta... [Válasz erre...]
2010. március 7. 22:04

Én már 2x is megcsináltam, jaj de isteni :))) Ki is linkeltelek Wise lady a blogomra, sztem a napokban Te vagy a világ közepe :)))
Én 3. készítésre az általad megadott mennyiséget pontosan betartottam, és mikor elkezdtem a masszát felverni, akkor tettem hozzá kb. 1,5 ek. meggyszörpöt. Tökéletes halványrózsaszín lett. Olyan púderes :)
A végén pedig a porcukor+ keményítő után beletettem őket egy szűrőbe kb. 6osával és lerázogattam a felesleget. Nyami. :))
http://trichterwinde.blogspot.com

Moha írta... [Válasz erre...]
2010. március 8. 12:40

Elkészítettem, nagyon jó lett! Második nekifutás málnalével,az lett az igazi. Köszönöm a receptet és a tökéletesen pontos leírást!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 8. 12:40

Én is megcsináltam másodszor is, de most meg híg lett és még kevesebb. Hogy ne ragadjon kiolajoztam a tálat, amiben habosítottam. Vagy a szirupot kell eltalálni?? Hát ez nem az én desszertem.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 8. 12:45

A tálat nem szabad kiolajozni.
Ha pontosan úgy csinálnád, ahogy le van írva, hidd el sikerülne!

Anikó írta... [Válasz erre...]
2010. március 8. 13:12

Az első nagyon jól sikerült,az fehér volt. A második adagnál a zselatinhoz meggybefőtt levet kevertem.Nem tudom hogy -e miatt nem sikerült olyanra mint a fehér? Én kiürült sütésálló lekváros dobozba tettem.Papír nélkül, a dobozt kiolajoztam az oldalát is,és frankón ki esett belőle.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 8. 14:49

Nem lesz mindn adag egyforma egy az egyben. A befőttlevet én víz helyett a cukorhoz szoktam adni.

Gizi írta... [Válasz erre...]
2010. március 8. 17:03

Köszönöm neked ezt a receptet!!! Ma elkészítettem, a blogomba a linkedet bejegyezve, és a te blogodra hivatkozva jelentettem meg. Nagyon jól sikerült, isteni finom!!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 8. 18:44

Sziasztok! Én ma csináltam először..mandulásat,és meggyeset..és isteni finom lett!! Hnap úgyérzem jöhet a következő adag!!! Köszi a receptet FANTASZTIKUS!!!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 9. 11:03

Wise Lady!
Ez a recept tökéletes!
Sajnos abban én hibáztam, hogy a barátokat pont arra a napra hívtam amikorra a pillecukrot csináltam, így az első két adagból 1 falat sem jutott, így csináltam 1 harmadikat is.(isteni lett)
Erdei gyümölcsös szörppel szineztem és némi narancs aromát adtam hozzá. Az íze egy kulináris élvezet, mind az íze, mind az illata.
Köszönöm az egész baráti társaság nevében neked.
Gratulálok ehhez a fantasztikus oldalhoz.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 9. 11:09

Sziasztok Viki vagyok!
Nekem nem lett olyen lyukacsos a szerkezete, ez mitől lehet? Ezt hütőbe kell tartani miután elkészült? Mert miután kivettem a hütőből 3 óra állás után kint hagytam a konyhába és elkezdett szétfolyni egy kicsit. Ez miért van? Esetleg kevés volt a zselatin?
Wise Lady segíts!!
Köszönöm!!!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 9. 15:26

Szétfolynia nem lenne szabad. Én nyáron a legnagyobb hőségben is csináltam, na akkor egy kicsit lágyabb volt, de még akkor se történt bibi. Hűtőben is lehet tartani, de ilyenkor nem szükséges. A lágyságnak lehet oka, hogy cseppet kevés a zselatin, illetve nem forraltad ki eléggé a vizet a szirupból.
A szivacsosság a képen ne feledd, erős nagyításban van, tehát ne nagy levegőbuborékokat várj. Habveréskor elég levegőt kell bele juttatni.
Ha a mennyiségeket betartod, akkor nem lehet puha.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 9. 15:27

A baráti társaságnak üzenem: nagyon örülök, hogy ízlett, készítsétek el máskor is :D

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 9. 23:45

Sziasztok!
Remek recept. Köszönöm szépen. A napokban kipróbálom. Remélem sikerül. Megvan már a Haas keményítő és a horváth rozis zselatin por.
Egyébként a keményítővel lehet játszani. Fele-fele arányban összekevered vízzel és utána ha gyúrod gyorsan, kemény az anyag és amint nem gyúrod, szétfolyik ujjaid közt. :D Beleüthetsz a tálba, olyan mintha az asztalt ütnéd, ha lassan belenyúlsz akkor puha. Próbáljátok ki!
Tibi

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 10. 17:09

Ez nagyon érdekes, amit a keményítőről írtál!

Brigi írta... [Válasz erre...]
2010. március 10. 21:19

Sziasztok! Tudnátok segíteni? Már egy párszor csináltam pillecukrot a fent leírt recept alapján. Ma gondoltam kipróbálom málnaszörppel. Viszont így nem lett olyan szivacsos mint a többi,hanem inkább krémes lett. Mi lehet a baj? A szörpöt a zselatinhoz raktam víz helyett.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 10. 22:27

A szörpöt a cukorhoz kell tenni, megfelelő mennyiségű víz helyett, majd így főzni a szirupot.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 11. 0:44

A Haas a neve a keményítőnek. Amúgy sima kukoricakeményítő. :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 11. 21:33

Wise Lady köszönjük, hogy vagy nekünk, köszönjük kedves válaszaid, türelmed.
Nyílt szívű, aranyos teremtés vagy.

Mónika írta... [Válasz erre...]
2010. március 12. 10:40

Sziasztok!

Múlthéten láttam a tv-ben hogy házilag is lehet pillecukrot készíteni, rákerestem a receptre és rögtön ezt az oldalt dobta ki, Szuper lett. Azóta már nem tudom mennyit csináltam, de nem tudjuk megunni, hihetetlen jó!!!! Sütögettük is, mindenféle színűt készítettem. NAGYON JÓ.
Köszönöm szépen!!! :-)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 12. 10:51

Azért lehet, mert Ördög Nóri is valószínűleg itt olvasta. Sok jel mutat erre.
Örülök, hogy jó lett!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 12. 14:26

azenyém teteje habos az alja hullámzik. mia az oka?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 12. 14:50

A kész pillecukorról beszélsz, vagy amikor habosítod?
Egyetlenegy titka van, elég levegőt kell bele juttatni. Döntsd meg a tálat, jó legyen a mixered, ne spórolj az idővel. A szirupból pedig eléggé ki kell forralni a vizet, szóval ott is tartsd be a forralási időt. Csak mindent csinálj így, ahogy le van írva, ne változtass, hidd el, tökéletes lesz.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 12. 16:36

Mosse sikerürlt keverjem tovább? A hab allatt marad lé

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 12. 16:59

most már olyan minta tiéd. Be raktam a hűtőbe. Köszi!!!!!!!!!
Egy férfi vagyok :))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 12. 18:46

Egy férfi: Már nagyon magam alatt voltam, hogy lehet ez, hogy lé van alatta? Épp a feladás határán voltam, én itt már tanácsot adni nem tudok.
A teljes kétségbeesésből rángattál vissza :D

fuvola írta... [Válasz erre...]
2010. március 12. 19:46

Sziasztok!
Köszönöm ezt a fantasztikus receptet.
Most csináltam ilyet először.
Még bent van a hűtőben, de az íze már így is nagyon jó.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 12. 21:06

Szia Wise Lady!
Amint mondtam 2 napja, hogy meg fogom csinálni ezt a finomságot...
Most lett kész ez a finomság. Szerelmemmel csináltam meg és nagyon fincsi lett. Elsőnek sikerült. Belecsempésztünk egy tk mandula aromát, ami kicsit zöldített rajta és az ízén is kijön. Megosztom veletek a végeredményt, vagyis a maradékot, mert hirtelen fogy ez a finomság kéremszépen. :-)
http://kepfeltoltes.hu/100312/DSC04038_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ja, és hogy jobb-e a boltinál? A válaszom: ezerszer jobb.
Köszönjük neked a receptet.
Tibi

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 12. 21:07

Szia Wise Lady! Amint mondtam 2 napja, hogy meg fogom csinálni ezt a finomságot...
Most lett kész ez a finomság. Szerelmemmel csináltam meg és nagyon fincsi lett. Elsőnek sikerült. Belecsempésztünk egy tk mandula aromát, ami kicsit zöldített rajta és az ízén is kijön. Megosztom veletek a végeredményt, vagyis a maradékot, mert hirtelen fogy ez a finomság kéremszépen. :-)
http://kepfeltoltes.hu/100312/DSC04038_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ja, és hogy jobb-e a boltinál? A válaszom: ezerszer jobb.
Köszönjük neked a receptet.
Tibi

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 12. 22:08

Tibi ez tökéletes lett! Ügyesek voltatok.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 13. 7:58

most vettemki a hütőből csak egy hablett.megprobálom ujra.lehet hogy kevés a zselatin.férfi.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 13. 8:05

Ha hab lett, az jó, de azt mondod nem dermedt meg?
A menniségeket pontosan tartsd be, akkor jónak kell lennie.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 13. 8:51

Névtelen 7:58!
A zselatinról annyit, hogy nekem digitális mérleg van, ami grammonként mutatja csak. Így elővigyázatos voltam és mikor mutatta, hogy 8 gramm, akkor egy csipetnyit visszavettem a tálból.
(Horváth Rozi zselatint és Haas keményítőt használtunk.)
Tibi

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 13. 10:42

Jó sokáig kevertem. Most raktam be a hűtő be. Nagyon jó mixer kell hozzá az enyém még látta LENINT. A gyerekek ki nevettek de remélem jó lesz. Majd délután írok:a férfi :))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 13. 11:29

Nagyon izgulok!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 13. 13:34

Megnéztem még puha olyan mint a szivacs. haggyam még egy órát?? A férfi

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 13. 14:19

Szivacsnak kell lennie, nem lesz kőkemény. Szeleteld és forgasd keményítős porcukorba. Szerintem jó lesz.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 13. 14:30

Már keményebb mint az előbbi de mégsem az igazi. Pedig 2 teáskanál zselatint tettem bele:A férfi

«Legrégebbiek ‹Régebbiek   1 – 200 / 335   Újabbak› Legújabbak»

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com