2009. július 6., hétfő

Málnalekvár

19 megjegyzés



A málna az egyetlen aprómagvas gyümölcs, amelyből mag nélküli lekvár főzök, mert nagyon kemény, zavaró a magja.

Hozzávalók:
1000 g málna
500 g cukor
1 tasak 2:1 zselésítő
1 darab ritkaszövésű anyag pl. molinó vagy függönyanyag, de olyan, amelyen a málnamag nem jut át.

Elkészítés:
A málnát még a ládában (vagy szűrőben, mennyiségtől függ) nem túl erős, permetező vízzel megmosom és hagyom lecsepegni, száradni 1-2 órát az udvaron. Ezután kipaszírozom.
Én egy ritkaszövésű molinó anyagdarabba teszem a málnát, hoszában összetekerem, a két végét megfogom - mint egy szaloncukor, olyasmire gondoljatok - és ellenkező irányba tekerem a nagy vájdling felett. Tökéletesen kipaszírozódik, csak a magok maradnak. Kb. félkilónként lehet haladni, tehát gyors. Viszont fröcskölős, a ruházat olyan legyen, aminek már nem árt. Ha ketten csinálják, akkor még könnyebb.
A passzírozott málnalevet a lábosba öntöm, hozzáadom a cukrot és állni hagyom pá órát. Ezután belekeverem a zselésítőt, felforralom. Kb. 5-10 percig főzöm. Forrón tiszta üvegekbe merem, rácsavarom a tetőket, majd 15 percre a feje tetejére állítom. Ezután visszafordítom, hagyom kihűlni. Beteszem a kamrába.

Megjegyzések

19 megjegyzés ehhez: "Málnalekvár"

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. július 7. 14:39

Abszolút előttem van, ahogy passzirozod, és fröcsköl mindenhova...
És a szaloncukros leírás tökéletes volt! És a színe is tökéletes. Mennyi "selejt" van egy kilóra nézve?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 7. 14:52

Azért annyira nem fröcsköl ám! Inkább kifolyik. De báli ruhában nem tanácsolom :D
A málnahús mind átmegy, a magok maradnak, szinte száraz. Már bánom, hogy nem fotóztam le. De esély sincs málnához jutni errefelé, alig bírtam 3 kg-ot szerezni.

Wittner Lilla írta... [Válasz erre...]
2009. július 7. 14:56

van málna-ribizli daráló. a kétszemélyes szenvedés helyett.

anyám ribizli-málna lekvárt szokott főzni, abba csak cukor kell, mert a folyós málnát gyönyörűen összefogja a ribizli.

jah lilla voltam (aki főz)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 7. 15:16

Nekem van egy nagyon jó paradicsom paszírozóm, hajtókaros, ha sok van, akkor azzal. Egyáltalán nem szenvedés, pillanatok alatt megvan. A végén csak kidobom az anyagot is és kész. A paszírozó elmosása, vacakolgatás helyett ez így kb. harmadannyi idő. 3 kg gyümölcs miatt elő se veszem.

Wittner Lilla írta... [Válasz erre...]
2009. július 7. 15:19

nem vagyok egy lekvárfőző (nem is szeretem), így nem tudtam, hogy a 3 kiló nevetségesen kis adag. :-)

nálunk terem a málna és a ribizli...

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 7. 15:21

Jó nektek, nekem volt 3 málnabokrom, de az idénre bekrepáltak valami miatt. Újra kell telepíteni.

Mian írta... [Válasz erre...]
2009. július 7. 16:09

Gyönyörü színe van!!! Mit csináltál vele, hogy ilyen sötét lett?? Vagy csak a kép csalóka? :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 7. 16:28

Pontosan ilyen színe van. Maga a gyümölcs is ilyen volt. Nem előreszedett málna, amit éretlenebbül szednek le a szállítás és árusítás miatt, hanem olyan érett, amit szállítani pedig csak egyszer lehet. Mintha kimentem volna a kertbe és frissen szedem. A meggyem is ilyen volt, meg a ribizlim is. A cseresznyebefőttet már háromszor fényképeztem, de olyan sötét, hogy semmi se látszik. Na ja, éretten kaptam a szomszédból.

Andi írta... [Válasz erre...]
2009. július 7. 20:53

Nagyon finomnak néz ki,lenyalnám azt a kanalat!Fotoshop-pal tünteted el a hátteret?
Jelentem megcsináltam a házi mascarponédat ,fenn a recept!Köszönöm!:-)

Receptgyűjtő írta... [Válasz erre...]
2009. július 7. 22:34

Nagyon guszta! :-)

trinity írta... [Válasz erre...]
2009. július 7. 22:38

Én is a színét csodáltam, olyan mély....Nagyon szép!!!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 7. 22:44

Nem tüntettem el a hátteret, hanem az asztalon egyszínű fehér viaszosvászon van, arra tettem egy pöttyös átlátszó tányéralátétet, a felső háttér meg a fehérre meszelt fal. Egyébként nekem a fotózáshoz vannak cuccaim, alátétek, meg amit mögé teszek háttérnek, edények stb. direkt erre. Három helyen fotózok, pont ablak van mindenhol, állandóan készenlétben áll az állvány, szóval így.

OK. Megnézem.

trinity írta... [Válasz erre...]
2009. július 8. 0:46

Akárhogy is csinálod-most már értem, miként-de jól bánsz a géppel, az biztos!!!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 8. 8:25

A színről még annyit:
Első titok: Én lekvár, dzsem esetén 1000-1250g gyümölcshöz 500g cukrot teszek, sokan kevesebbet. A cukor mélyíti a színt.
Második titok: a gyümölcsöt mindig lecukrozom és állni hagyom. Ez szinte kioldja a színanyagokat.
Harmadik titok: a kevés főzés.
Negyedik titok: a mosás után mindig hagyom lecsepegni, száradni a gyümölcsöt, így nem hígul fel.

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. július 8. 9:14

A színnel kapcsolatban érdekes, hogy a piros gyümölöcsöknél szép, ha mélyül a szín, a baracknál nekem az tetszik, ha szép narancssárga marad, és nem karamellizálódik.

Jah, és eltűnt a Lehetetlen pite, tulajdonképpen azt jöttem meglátogatni, de nincs sehol...:D

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 8. 9:27

Jön Szepyke jön! Véletlenül kiélesítettem a posztot, pedig csak piszkozatba akartam. Addig is Lúdanyónál megtekintheted.

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. július 8. 15:03

Igen, tudom, hogy ott van, láttam, is, hogy írtad, hogy neked is kell, és már meg is sütötted... Ez ám a gyorsaság. Láttad, hogy milyen ügyesen állítom be az időt? Csak hajnali hét után írok... Utána nem. :DDD

Viktor írta... [Válasz erre...]
2015. szeptember 10. 10:09

Azt szeretném megtudni, hogy mivel tartósítod a dzsemet, illetve, hogy mennyi ideig leh,et eltartani?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2015. szeptember 11. 6:34

@Viktor
A zselésítő tartalmaz tartósítót. 2 évig is eláll.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com