2009. június 5., péntek

Tejes zsemle

7 megjegyzés



Hozzávalók: 6 db zsemléhez
200 g finomliszt
100 g rétesliszt
2 evőkanál teljes kiőrlésű búzatönkölyliszt
1 teáskanál sikér
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
12,5 g élesztő (negyed)
1,75 dl tej

Elkészítés:
Az élesztőt feloldom a langyos tejben. Minden hozzávalót beleteszek a kenyérsütő gépbe, megdagasztatom, egy órát kelesztem. Ha letelt, kiveszem a tésztát, átgyúrom, és hat egyforma darabot mérek belőlük. Nekem 90g-osak lettek. Megformázom, és sütőlapra helyezem. A sütőt kicsit belangyosítom, itt kelesztem még kb. félórát, majd begyújtom 220 fokra, és készre sütöm őket. Kb. 20 perc.

Megjegyzések

7 megjegyzés ehhez: "Tejes zsemle"

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. június 5. 15:15

Hmm, de jól néznek ki! Hogy lett a tetejük aolyan szép sima? Nekem szinte mindig berepedezik. Hoygan formázod őket?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 5. 15:50

Na jól nézünk ki:))) Én meg azt szeretném, ha jobban berepedezne. Talán mert nem takarom le sütéskor?
Elvágom, kimérem darabokra. A két kezembe fogom, alul vannak az ujjaim. És az ujjakkal alulra, középre nyomom a tésztát egy párszor. Közben a teteje meg kisímul. Nehéz leírni. Cserébe áruld el, hogyan csinálod a berepedezést?

trinity írta... [Válasz erre...]
2009. június 6. 0:03

Szép szabályos zsemlék lettek....
A berepedezés nem attól van, hogy hideg vízzel kell a forró zsemlét megspriccelni??-mintha Limara ezt írta volna...
Bár titokzatos okból kifolyólag nekem nem cserepesedik....De a hiba biztosan bennem van.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 6. 0:33

Én mindig megspriccelem, de olyan berepedezés nekem se jön létre, mint Limarának. Bár most, hogy belegondolok, nem baj.

duende írta... [Válasz erre...]
2009. június 6. 8:04

nagyon szépek! :)

lax20 írta... [Válasz erre...]
2012. szeptember 30. 10:59

Nem tudom aktuális-e még a kérdés, de azt hiszem azért nem repedezik, mert van benne tej és biztos olyan gyorsan "elpuhul" sütés után a héja, hogy nincs ideje kicserepesedni. Talán ha tej helyett víz lenne benne?
Amúgy a recept tetszik. Attól tartok ezt is ki kell majd próbálnom :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. október 1. 16:48

@lax20
Igen, igazad van. A tej miatt olyan kalácsszerű lesz a héja is.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com