2009. június 20., szombat

Rizskoch - rizsfelfújt

14 megjegyzés

Mivel ribizli és meggy dzsemet főztem, világos, hogy egy-egy üveget meghagytam azonnali fogyasztásra. Lázadás is lenne, ha nem. Múltkorjában kérdezte a kisfiam tőlem: Anya, jön haza mostanában az Adri (nagy tesó)? Mondom: kisfiam nem tudok róla. Erre ő: hát akkor mire őrizgeted az eperlekvárt?
Szóval nem tudom megéri-e nálunk az eper, málna, ribizli a telet, annyira szereti. Én meg a legvégén mindig hagyom magam, és csak fel-felbontogatom őket. De nem baj, nem bánom.
Szóval a friss dzsemhez azonnal adódott, hogy rizskochot készítsek. Jó nagy tepsivel természetesen, mert elfogy, megeszik a fiúk.

Rizsfelfújt - rizskoch



Hozzávalók: egy gáztepsihez
400 g rizs
4 dl víz
8-10 dl tej
100 g vaj
6 tojás
200 g cukor
1 evőkanál keményítő (vagy finomliszt)
csipet só
reszelt citromhéj

Elkészítés:
A rizst duplafenekű edényben vízfürdőben készítem. Ha ehhez nincs kedvem, akkor mikróban főzöm, így nem kell folyamatosan figyelni, kevergetni, nem ragad le.
A rizst mosás nélkül felengedem a vízzel, csipet sót teszek hozzá és főzni kezdem. Ha már beszívta a vizet, akkor ráöntöm a tejet és lassú tűzön, egyszer-egyszer megkeverve addig főzöm, míg a rizs még roppanós, a tejet meg beitta (kb. 20-25 perc). Ezután hagyom kihűlni. Hűlés közben továbbpuhul, ezért nem kell megfőzni egészen!
Előveszem a tepsit, begyújtom a sütőt 200 fokra. A kihűlt rizst a tepsibe öntöm, és egy villával szétszedegetem az összetapadt részeket, szemekre kevergetem. A vajat mikróban megolvasztom és rálocsolgatom, belekeverem. Reszelek rá citromhéjat is.
A tojásokat a cukorral robotgép segítségével nagyon habosra, fehérre keverem (mint amikor piskótát sütök), a végén hozzászitálom a keményítőt is. Felét a rizsre öntöm, óvatosan elkeverem, majd a másik felét is belekeverem. A sütőbe teszem, 5 perc múlva 180 fokra mérsékelem a lángot és készre sütöm, kb. 30-40 perc alatt. Kiveszem, hagyom egy kicsit hűlni, a tepsiben szeletelem. Ez a rizskoch nem száraz a vaj, a keményítő, a lágyabb habos tojás miatt, illetve a mosatlan rizsről a rizsnyák is bennemarad, az is közrejátszik ebben.

Megjegyzések

14 megjegyzés ehhez: "Rizskoch - rizsfelfújt"

Mian írta... [Válasz erre...]
2009. június 20. 12:27

Maradt még? Jöhetek??? :)))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 20. 12:34

Ez már elfogyott, de ha jössz gyorsan sütök még (persze hozol pl. epres rétest?!?)

duende írta... [Válasz erre...]
2009. június 20. 13:06

Ezer éve készülök rá.... nagyon szeretjük! :)

Andi írta... [Válasz erre...]
2009. június 20. 19:41

Szinte ugyanígy készítem,csak teszek bele vagy mazsolát,vagy valami aszalt gyümit.Nagyon jól néz ki és a dzem is! :-)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 20. 20:30

Jaja, a mazsola az fincsi bele. Én a fiam miatt nem teszek, mert ő nem szereti.

Andi írta... [Válasz erre...]
2009. június 20. 20:34

Hát az enyém se,épp most írtama pitémnél! :-)
Csak az egyik felébe szoktam!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 20. 20:38

Igen, látod tényleg, azt is lehet, hogy a felébe:)))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 20. 20:40

Andi, most látom, te is zalai?

Receptgyűjtő írta... [Válasz erre...]
2009. június 20. 21:35

Nálunk is ez volt a menü a héten, nagyon szeretjük, és így készítjük mi is, kevés eltéréssel!
Nagyon jól néz ki a Tiéd!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 20. 21:45

Köszönöm:)))

trinity írta... [Válasz erre...]
2009. június 21. 0:06

Tényleg jól néz ki, és ebből nálunk sem elég semennyi sem...Meg az eperlekvárból úgyszintén nem tudok eleget befőzni:))))

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 9. 13:39

koszosan rakod bele a rizst?Azé az komoly!Ettől eltekintve jó recept!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 9. 15:19

A zacskóban lévő rizs nem koszos, a rizsfeldolgozás, a hántolás stb. folyamán a "kosz" már lekerül róla. A baktériumokat pedig úgysem tudod lemosni, és a hőkezelés úgyis elpusztítja őket. Ha viszont megmosod, akkor pont a rizsnyák mosódik le róla, ami krémesebbé teszi. Ez tejberizs, rizottó, rizskoch esetében pedig nagyon fontos.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. június 28. 22:05

Jól néz ki...Nekem is meg kellett csinálnom a receptet, kis változtatással (nem volt türelmem kivárni míg kihűl ezért egyből ömlesztettem mindent,de így se lett rossz :) és)tettem bele mazsolát is.... Nagyobbik fiad nem piszkálja ki ;)
Jó főzést!
Juli

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com