Ribizli dzsem


Szerencsére kevés ribizlit "kellett" befőznöm, a szemezgetését nem nagyon szeretem.
Egy-két üveggel jól jön, legyen választék. Amúgy is meggy dzsemet főztem, egy munkával hozzácsaptam ezt is. A dzsemet majdnem ugyanúgy főztem azzal a kivétellel, hogy a ribizlibe nem turmixolok bele, azt szeretjük, ha a zselében egész szemek vannak.

Ribizli dzsem



Hozzávalók:
1000 g ribizli
500 g cukor
1 tasak 2:1 zselésítő (pektin)

Elkészítés:
A ribizlit leszemezgetem úgy, hogy még a vékony pici szár se maradjon rajta. Rászórom cukrot, lefedem, egy napig áll. Másnap hozzákeverem a pektin és felforralom, 2 percig főzöm. Forrón üvegekbe töltöm, rácsavarom a tetőt és fejre állítom. Negyedóra múltán visszafordítom, hagyom kihűlni. Beteszem a kamrába.

Update: Ehhez az intenzív feketés-lilás mélybordó színhez csak annyit: az a tapasztalatom, hogy előzetes lecukrozással intenzívebb, szebb színe lesz a dzsemnek. Gondolom a cukor kicsalja a gyümölcs levét, és ezzel együtt a színezékeket is kioldja. Eper, ribizli, meggy, cseresznye, málna esetében is ezt tapasztaltam. Sőt az egres dzsem is zöldebb-sárgább.

9 megjegyzés:

  1. A karácsonyi gesztenyetortámhoz pont ribizlilekvár kell! És milyen gyönyörű lett. Én még nem is láttam még ribizlit.

    VálaszTörlés
  2. Mi most délután megyünk leszedni a ribizlit. Rengeteg van. Idén szörp lesz belőle, mert tavalyról maradt zselé még, elég sok üveggel.

    VálaszTörlés
  3. Szepyke: ribizli dzsemet nem láttál? Néha lehet kapni, külföldi, jó drága (kis üveg 400-600 Ft). Érdemes egy-két kilót eltenni, nálunk olcsó a piacon.

    Duende: Kíváncsian várom a receptet. Nekünk nincs hegyünk, így van egy-két gyümölcs, de mindenből kevés.

    VálaszTörlés
  4. A mamám mindig sokat eltett, és én nem is emlékszem arra, hogy szerettem-e. Amikor nagyobb lettem, nekem kellett leszednem a ribizlit - na, azt utáltam. És enni sem szerettem magában a gyümölcsöt, mert savanyú volt. Aztán, mikor meghalt a mama, utána eltűnt az életemből a ribizlidzsem is. Viszont, ahogy az ízlésem változott, most már biztos, hogy ízlene.

    VálaszTörlés
  5. Jaj, dehogynem, azt láttam, csak idén még nem láttam ribizlit, mint gyümölcsöt. De ma közben már ez is megtörtént. Még horror drága, pedig egy üveggel szerintem abból is elteszek, ez már biztos, a tiéded látván!

    VálaszTörlés
  6. Általában mag nélkül, paszírozva szokták errefelé, de mi így szeretjük, meg annyit nem is ér. Leszedni is utálatos, szemezgetni is.
    Itt nem drága, 300 volt múlt szombaton egy kiló. Én is összesen 2 kilót főztem, néhány kisüveggel.

    VálaszTörlés
  7. Szia!

    Köszönöm az elismerést, így lapozgatva az oldalad, nagyon nagy megtiszteltetés :)

    VálaszTörlés
  8. Ribizli dzsem vagy szörp készítésének fontos mesterfogása. Kell hozzá egy, a húsdarálóhóz hasonló, csőrős fém paradicsompasszírozó, amit tekerve a gyümolcslét és a hús lazább részét a lukacsos csőrön átnyomja és a végén kijön a mag, kocsány, és a durvább héj.
    A megmosott NYERS gyümölcsöt kell átpasszírozni (leszemezés nélkül, kocsánnyal együtt), és az így kinyert lé tetszés szerint feldolgozható. Én az én passzírozómon 5 kg ribizlit (fekete ribizlit is) egy óra alatt átpasszírozok. Ennél gyorsabb és egyszerűbb megoldást a ribizli "kimagozására" nem ismerek.

    VálaszTörlés
  9. Ilyen passzírozóm nekem is van, málnához sárgabarackhoz szoktam használni. Ribizlihez csak leszemezve. A kocsányos passzírozástól kocsányíze lesz a dzsemnek. Nem szeretem.

    VálaszTörlés

@templatesyard