2009. június 19., péntek

Kovászos uborka

7 megjegyzés



Hozzávalók: egy kétliteres üveghez
0,75 kg 8-10 cm-es uborka
3 gerezd fokhagyma
2 kicsi zsenge szőlőlevél (elhagyható)
2 szál kapor
1 darabka torma (reszelt ecetes torma is használható)
1 kávéskanál 10%-os ecet
késhegynyi timsó (elhagyható - ha ropogósabbat szeretnénk, akkor használjuk)
1 szelet kenyér


Elkészítés:
Az uborkákat alaposan megmosom, ha kell lesikálom. Mindegyiket egy késsel elvágom kettőbe vagy négybe úgy, hogy egyik végét sem hasítom végig, csak a belsejét: az egyik vége alatt bedugom a kést, át az uborkán és végigvágom a másik végéig, a kisebbeket egyszer, a nagyobbakat mégegyszer az előző vágásra merőlegesen. Egy 2 literes üveg aljába teszem a kaprot, tormát, szőlőlevelet és a fokhagymát. Ezután belesorakoztatom az uborkákat is.
A felöntőlé:
Minden liter vízhez 40-50 g sót adok és fél kávéskanálnyi ecetet. Meglangyosítom, hogy a só feloldódjon. Egy kis szelet kenyeret becsomagolok organza (sűrűszövésű függönyanyag, amit könnyű kimosni) anyagba és az uborka tetejére teszem. A langyos felöntőlevet ráöntöm. Egy csészealjjal lazán lefedem, napos helyre állítom, 3-4 nap múlva fogyasztható.
Ha épp hűvösre fordul az idő, nincs nap, akkor is megerjed, csak több idő kell neki (kb. 1 hét).

Megjegyzések

7 megjegyzés ehhez: "Kovászos uborka"

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. június 19. 11:41

Nekem erre esélyem sincs. Nap még lenne, de az erkélyről ellopnák az uborkát, mint ahogy a muskátlimat is ellopták... :( Ilyenkor úgy irigykedek, hogy más "feljebb" lakik, bár oda is felmásznak...

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 19. 11:45

Szepyke, ablakpárkány belülről, pont olyan jó.

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. június 19. 12:15

Oda nem süt úgy a nap. Az erkélyen lenne nap, de az felejtős. :( Ez van, ezért veszem a kovászos uborkát.

Deborah írta... [Válasz erre...]
2009. július 20. 12:43

Megmentettél:), kaptunk nemrég egy nagy adag uborkát.. de akkorák, hogy csakis kovászosnak tenném el, és íme, nálad még recept is van:) Mi is nagyon szeretjük!

Mado írta... [Válasz erre...]
2010. május 23. 20:54

A kovászos uborka a konyhában is megérik 3-4 nap alatt. A mosogatót engedd fel meleg vízzel, ha lehül a víz ismételt meg.
Egyik évben, amikor épp kovászolni akartam és már be volt készitve az ubi, rendesen lehült a levegő.
Na akkor folyamodtam ehhez a módszerhez. Az uborka ugyanolyan lett, mintha nap érlelte volna.
Azóta már máskor is ehhez a módszerhez folyamodtam, ha hűvos volt.
Próbáljátok ki.

Jetasa írta... [Válasz erre...]
2012. december 11. 11:42

Én 5 literes üvegbe rakom.
Kicsit másképp készítem. Legalább 1 vastag tormát felszeletelve teszek bele, legalább 5 száras kaprot, ecet, cukor, só egyenlő arányban, hogy mindenre azt mondjam kicsit sok, (de nem) és nem teszek bele fokhagymát meg szőlő levelet. Vastagabb uborkát is tehetek az üvegbe (kb 5 db elfér egymás mellett. Télire is tartalékolok belőle, leszűröm a levét és ráöntöm. Nálunk az ecetes uborkánál nagyobb keletje van.

Jetasa írta... [Válasz erre...]
2012. december 11. 11:46

Köszönöm a tanácsot!

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com