2009. június 27., szombat

Hamburgerzsemle

7 megjegyzés

A hamburgerzsemle receptje Limarától származik, de nem is én lennék, ha egy-két apróbb változtatást nem csináltam volna. Az egyik, hogy én finomliszt és rétesliszt keverékét használtam. Minden kelt tésztához inkább ezt választom, mint a BL80-as kenyérlisztet. Sokkal szebb és jobb textúrájú lesz így a tészta. A másik változtatás, hogy joghurt helyett tejfölsavót használtam, ami mindig van nekem, hisz minimum kéthetente lecsöpögtetek két nagy pohár tejfölt hamis mascarponénak, a savót pedig kelt tészta sütéséhez szoktam felhasználni. A harmadik változtatás, hogy tojás helyett tejföllel kentem meg a zsömléket, mert a 4 db-hoz sajnáltam egy egész tojást feláldozni (mit kezdek a maradékkal?), hisz most csak féladagot sütöttem. Így is gyönyörű pirosak lettek, de kevésbé fényesek, mintha tojással kentem volna. A zsemlék puhák, könnyűek és hatalmasak lettek, kb. 10 cm átmérőjű nagy gömbök.
Köszönöm Limarának a receptet!

A "tökéletes hamburger" projekt 1. része:

Hamburgerzsemle



Hozzávalók: 9 db-hoz
2 - 2,5 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
1 teáskanál só
40 g olaj
1 tojás
100 g savó vagy joghurt vagy tejföl
600 g liszt - nálam 500 g finomliszt és 100 g rétesliszt keveréke
20 g élesztő

Elkészítés:
Mindent belerakok a kenyérsütőgépbe, utoljára a langyos tejben feloldott friss élesztőt. Elindítom, s hagyom, hogy duplájára keljen. Akkor kiveszem, és 9 db 120 g-os (féladag esetén 4 db 130 g-os) zsemlét formázok. Egy tepsibe rakom őket és szilikonecset segítségével tejföllel (vagy tojással) vékonyan bekenem, szezámmaggal megszórom. Kissé begyújtom a sütőt, hogy langyos legyen, elzárom. Beteszem a tepsit és hagyom a zsemléket duplájára kelni (kb. félóra). Nem takartam be őket. Begyújtom 220 fokra a sütőt és 15-18 perc alatt pirosra sütöm. Rácson hagyom hűlni, de még langyosan fogyasztjuk.

Megjegyzések

7 megjegyzés ehhez: "Hamburgerzsemle"

Kiddy írta... [Válasz erre...]
2009. június 27. 22:06

Az alatt az idő alatt, amíg felmelegszik a sütő, kiveszed a zsömléket vagy bent hagyod?
Ez nekem fontos lenne! =)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 27. 22:21

Megkelnek a sütőben, és utána begyújtom, de nem veszem ki őket a bemelegedés idejére, mert "megfáznának", összeesnének. A melegedés alatt még kelnek is egy picit. Minden kelt tésztát hideg sütőben kezdek sütni. Ami fontos: ne hagyd soha sütés előtt túlkelni a tésztát, mert akkor összeesik.

trinity írta... [Válasz erre...]
2009. június 27. 23:13

Tényleg szépek lettek kívül-belül!!!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. november 11. 14:23

Én azt tapasztaltam, hogy ha hideg sütőben kezdek kelt tésztát sütni, akkor szétfolyik, ellaposodik, ha ugyanazt a tészát a forró sütőbe teszem, akkor megy fölfelé.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. november 11. 19:07

@Névtelen
Most van gáz és elektromos sütőm is. Nagyon más a kettő! Amit írtam, gázsütőre vonatkozik.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. december 26. 14:42

NAGYON JÓL SIKERÜLT, A GYEREKEIM IMÁDJÁK.

Judit Temesi írta... [Válasz erre...]
2014. március 29. 10:36

Nagyon jo recept! Igazi békebeli hamburger íz! Szuper!

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com