2009. június 8., hétfő

Cseresznyés piskóta

13 megjegyzés

Az alapja omlóstészta, aztán egy sor kimagvalt cseresznye, rákerül egy réteg piskóta, amit cseresznyével még megszórunk. Könnyű, gyors és finom.
Az omlós tészta nagyon vékony, a piskóta vastag, a kettő között mint egy töltelékréteg a cseresznye (meggy, ribizli, josta). A tetejére szórtak meg belesüllyednek a piskótába. Két darabot tudtam ma már csak lefotózni, mert ennyi maradt, nem a legszebbek.

Itt találod a kakaós cseresznyés piskóta receptjét is.

Cseresznyés piskóta:




Hozzávalók: Egy 24x35 cm-es tepsihez

A linzertésztához:
210 g finomliszt
100 g vaj
75 g cukor
1 tojás

A piskótához:
6 tojás
180 g cukor
210 g finomliszt
2 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj

és még 3/4-1 kg cseresznye

Elkészítés:
A cseresznyét megmosom és hagyom megszáradni, vagy lecsepegtetem és papírtörlővel leitatom a vizet (én kitettem az udvarra, néha megforgattam és megszáradt).
Megcsinálom az alapot. A vajat elmorzsolom a lisztben, hozzáadom a cukrot és a tojást, összeállítom. Beteszem a hűtőbe.
A cseresznyét kimagozom.
Az omlóstésztát kinyújtom tepsiméretűre, és beleteszem a tepsi aljába.
A sütőt begyújtom 200 fokra melegedni és közben kikavarom a piskótát. Kimérem a lisztet. Egy magasfalú tálban az egész tojásokat a cukorral robotgéppel nagyon-nagyon habosra, fehérre felverem. Ez kb 5-7 perc. Hozzászitálom a lisztet, ekkor már csak fakanállal keverem és végül belecsorgatom az olajat is. A cseresznye kétharmadát rászórom az alapra. Ráöntöm a piskótát, kissé elegyengetem, a maradék cseresznyével megszórom a tetejét. Beteszem a sütőbe, 5 perc múlva eggyel lejjebb csavarom 180 fokra, és összesen kb. 30 percig sütöm. Közben nem nyitogatom a sütő ajtaját. Ha megsült, kiveszem, langyosra hűtöm, a tepsiben szeletelem recés élű késsel. Mi tejszínhabot is ettünk mellé, de anélkül is finom.

Megjegyzések

13 megjegyzés ehhez: "Cseresznyés piskóta"

trinity írta... [Válasz erre...]
2009. június 8. 19:57

Így még nem sütöttem, csak piskótába szoktam dobálni..Jó tipp alulra a linzertészta!

Andi írta... [Válasz erre...]
2009. június 8. 22:34

De jó ötlet!Se nem csak pite,se nem csak piskóta!
Saját ötlet? Tetszik!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 8. 22:52

A homályba vész az eredete, de úgy emlékszem hallottam róla valahol, nagyon-nagyon régen, hogy kitől, meg nem mondom. Nagyon sokszor megsütöttem már, különböző gyümölcsökkel.

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. június 8. 23:39

Jaj! Üldöznek a cseresznyék! Rettegek, hogy melyik nap hozzák, mert annyi munkám lesz vele, hogy .... erre ma a kolleganőm hozott egy vájling cseresznyét, a gasztroblogok szinte mindegyikén cseresznyés recept, jaj, jaj!!!

Andi írta... [Válasz erre...]
2009. június 9. 11:44

Kedves Szepyke!
Hidd el,lehet,hogy most a cseresznye üldöz,de majd télen,ha előveszed a nyár ízét idéző frissen gözölgő
cseresnyés pitédet,vagy rétesedet,szerintem a családod hálája fog üldözni!
Andi

VKOrsi írta... [Válasz erre...]
2009. június 9. 12:04

ha lisztben forgatog meg a cseresznyét (én úgy szoktam, hogy egy tálba bele, rá 1 ek liszt és rázogatás), akkor nem süllyed le, vagyis csak kicsit belehuppan, de a felszínen marad

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. június 9. 15:54

Wise Lady! Átdobtam egy labdát hozzád, de a megfejtése nálam van: http://szepsegtar.blogspot.com/2009/06/kis-titkok.html

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 9. 20:59

Orsi: Ha megszárítom a megmosott cseresznyét, akkor így sem süllyed bele nagyon. De a lisztes módszer is nagyon jó.

Szepyke: köszönöm a kérdést.

VKOrsi írta... [Válasz erre...]
2009. június 9. 21:01

de kimagozáskor nem lesz körbe nedves???

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 9. 21:08

Egy kicsit igen. De én azt sem bánom, ha egy kicsit lesüllyednek. Ez a piskóta, ami így készül nagyon habos, szép magas, mindig egyenes a teteje, könnyű de mégis kemény hab, szinte megtartja a szemeket.

VKOrsi írta... [Válasz erre...]
2009. június 9. 21:18

:) a csersznyemagozás nálam felér egy vérfüdővel :) nem kicsit ázik el tőle a gyümölcs. (valamit lehet, hogy nem jól csinálok)

kipróbálom ezt a sütit a hétvégén :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 9. 21:38

Én éles késsel elvágom a szemet félbe, és az élével (vahy köröm) kipattintom a magot. Így nem lesz "vérfürdő". Persze a nem ropogós fajta cseresznye az sokkal csicsogósabb lesz.
Ha sokat kell magozni, akkor magozót használok, prímán működik az is.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 9. 21:38

vahy=vagy

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com