2009. június 15., hétfő

Ciabatta - Olasz papucskenyér dagasztás nélkül

13 megjegyzés



A ciabatta nagyon finom olasz kenyérféle, szendvicsalapnak is remek. Sok ropogós héj, lyukacsos bél. Remek leírást találtam a Bűvös szakács blogon, de nagyon időigényes elkészíteni ily módon. Talán majd egyszer azért ezt is kipróbálom.
A neten találtam viszont dagasztás nélküli változatot. Gondoltam, megér egy próbát.
Egy kissé módosítottam. Tettem hozzá kevés teljeskiőrlésű lisztet, és friss élesztővel készítettem.

Hozzávalók: 1 nagyobb, vagy 2 kisebb ciabattához
2 csésze (2 dl-es) kenyérliszt BL80
2 evőkanál teljeskiőrlésű tönkölyliszt
5 g élesztő (épp csak egy szeletke)
1 csésze víz
1 kávéskanál só

Elkészítés:
Kimérem a liszteket egy tálba, hozzáadom a sót is. Meglangyosítom a vizet és feloldom benne az élesztőt. Hozzáöntöm a liszthez és elkeverem. Lefedem fedéllel vagy alufóliával, legalább 12-18 órát kelesztem. Nagy melegben hűvös helyre kell tenni. Jól lisztezett szilikonlapra borítom, átgyúrom, áthajtogatom. Nagyon ragadós a tészta. Ekkor lehet hozzá adalékot tenni. Magokat, olajbogyót vagy apróra vágott snidlinget szoktam. Papucs alakra formázom, liszttel megszórom.



Szilikon lappal együtt egy fémtepsibe rakom (amelynek van fedele), lefedem, és a belangyosított sütőben duplájára kelesztem. Ha nincs szilikonlap, akkor sütőpapírt is lehet használni. Ha ezt sem akarjuk, akkor kiolajozni a tepsit, liszttel megszórni és arra helyezni.





Ezután a fedőre belülről vizet spriccelek, és lefedve 220 fokon kb. 35-45 percig sütöm. (Fedő nélkül is süthető, akkor puhább a héja és kevesebb idő alatt megsül. Ilyenkor a sütő aljára spricceljünk vizet.)

A legelső fotón egy fedő alatt sütött, olajbogyós változat van.
Az alábbi egy fedő nélkül pirosabbra sütött, apróra vágott snidlinggel dúsított változat.



Ez itt pedig egy teljesen natúr, fedő alatt világosabbra, puhábbra sütött ciabatta.



Ez az a videó, amelyből kiindultam:

Megjegyzések

13 megjegyzés ehhez: "Ciabatta - Olasz papucskenyér dagasztás nélkül"

Orsi írta... [Válasz erre...]
2009. június 15. 14:16

Fantasztikusan néz ki!Már nagyon vártam ezt a receptet,imádom a ciabattat.

duende írta... [Válasz erre...]
2009. június 15. 20:43

De szép lett, Whise Lady!

trinity írta... [Válasz erre...]
2009. június 15. 21:47

Nekem az első tetszik leginkább-bár a többiben sincs hiba! Valószínű, az olajbogyó a ludas:)))

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. június 16. 21:55

Annyira szeretem, hogy amikor megláttam a képet, gondoltam, itt az idő, süssük meg. Aztán megláttam, hogy mennyit kell állnia. Hát, marad hétvégére, de akkor úgyis másik kenyeret is sütni szeretnék, szerintem ezt is megpróbálom. Nagyon szeretem, mert ahogy írtad, mindenhol szinte csak héj. És azt nagyon szeretem! :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 16. 22:11

Kíváncsi vagyok, majd tedd fel a blogra!

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. június 23. 9:47

Megcsináltam. :DDD Olyan jót röhögtem, mert olyan lett kb, mint a pászka. 13 óra pihenés után nem tudtam gyúrni, mert még folyt, mint egy nagyon sűrű palacsintatészta. Ma töltöm fel, mert kisütöttem, és nagyon finom lett. Még így is! Mindjárt mutatom magamnál. Szerintem döglött volt az élesztő, ami viszont érdekes, de van ilyen. Nem csüggedek, mert az ebédemhez pont jó lesz! :DDDD

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 23. 14:29

Mint már írtam nálad, én írtam rosszul, nem 2 csésze, hanem csak egy csésze víz. Köszi a felfedezésért, javítottam.

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. június 26. 15:03

Megsütöttem és nagyon jó lett. Így is :DD. Már nincs belőle, csak a fényképe. Köszönöm!

Alma írta... [Válasz erre...]
2010. május 23. 21:20

Megsütöttem. Nagyon nem hasonlít a képen látottra.
Kérdéseim lennének . Az élesztőt csak fel kel oldani a vízben? Nincsen benne egy picurka cukor sem?
Nálam olyan 10 órát kelt csak ,mert ha betartom az időt hajnalban kellett volna kezdeni a sütését:))
De a lefedett tepsiben sütés valahogy nem jött össze- soha nem akart megsülni effekt volt:))
Biztos, hogy azzal a módszerrel lesz keményebb a héja?

Nagyon várom a válaszod.Alma

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. május 23. 21:39

Alma!
Nem kell bele cukor, lassan kell kelnie, a lisztben van annyi, amennyi kell.
Nyugodtan süsd fedő nélkül, talán a hőmérsékletet feljebb is veheted.
Mostanában gyakran rétesliszt-finomliszt keverékből sütök kelt tésztát, kenyeret, ez jobb eredményt ad.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. március 29. 11:19

Kedves Wise Lady!

Belül csodás a kenyerem, de a külseje olyan kemény, hogy a kés is alig viszi.. nem ropogós, hanem keményen kopogós :( mitől lehet? sokáig sütöttem és kiszáradt? ha magasabb hőfokon sütöm, hamarabb megpirul a külseje, nem marad esetleg nyers a belseje?
Köszönöm, ha válaszolsz! :)
Ibolya

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. március 29. 14:07

@Névtelen
Hm, nem tudom. Én gázsütőben szoktam sütni, ebben nem kemény. Ha kiveszem a kenyereket mindig átsímogatom vizes kézzel azon frissiben.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. március 29. 16:28

Köszi, majd próbálkozom még ... :)

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com