2009. május 28., csütörtök

Kenyér 4. - Kalácskenyér

5 megjegyzés

Mennyei Manna oldalán láttam ezt a kenyeret, és annyira guszta volt, hogy meg is ígértem neki, kipróbálom. Na most volt itt az ideje.
Egy-két módosítást csináltam Mennyei Mannáéhoz képest, illetve megnéztem az eredeti receptet is. Pl. nagyon soknak találtam a cukrot, így megharmadoltam. A só is sok lett, csak egy teáskanállal kell. Nem használok szárított élesztőt, így egy harmad frisset tettem bele. Talán negyed is elég lett volna, mert annyira megkelt, kb. a 4-szeresére. Nézzétek csak meg a fényképeken, honnan indult s mekkora lett. De nem lapult le, nem esett össze, így nem az élesztő volt sok, hanem az edényem kicsi. Nem volt BL80-as lisztem, így finomlisztet és réteslisztet kevertem össze. Nem vacakoltam a vajjal, hanem rögtön az elején azt is hozzáadtam. Sajnos az edényem nem volt elég nagy, 10x23 cm-es, így jól kidagadtak a kenyérkék, legközelebb 3/4-ed mennyiséget teszek bele.
Én még sütés előtt megkentem vízzel is.
Nagyon finom, habkönnyű, kalácsszerű kenyér lett az eredmény. Azonnal kellett is ennem egy szeletet 2 éves baracklekvárral:))). Másnap. harmadnap is még ugyanolyan könnyű, pihe-puha volt. El tudom képzelni a húsvéti asztalra is. Máskor is sütni fogom, bekerült a rendszeres receptjeim közé.

Kenyér 4.



Hozzávalók: az én változatomhoz
230 ml tej
65 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 tojás
1 teáskanál só
280 g finomliszt
100 g rétesliszt
20 g friss élesztő
1 kávéskanál kristálycukor
50 g olvasztott vaj



Elkészítés:
A tejben elkeverem a teljes kiőrlésű lisztet és egy lezárható dobozban hűtőbe teszem 1 napra. Másnap kimérem a liszteket, hozzáadom a sót, cukrot, beleteszem a kenyérsütőgépbe. A tejes lisztbe belemorzsolom az élesztőt, jól szétkeverem, hozzáütöm a tojást, azt is elkeverem. Ezt a folyadékot ráöntöm a lisztre. Beindítom a dagasztást. Felolvasztom a vajat és azt is rácsorgatom. Dagasztás után félórát hagyom kelni. Kiveszem, átgyúrom a tésztát és pontosan 4 darabot mérek belőle. Nekem kb. 190g-osak lettek. A 4 darabot egyenkét cipóvá formázom, épp csak vékony liszten hosszú téglalapra nyújtom és a rövidebb oldalánál szorosan feltekerem. Beleteszem egy hosszú sütőformába, amelyet előzőleg vékonyan megolajoztam. A sütőt belangyítom, ebben letakarva kelesztem duplájára (kb. félóra). Ekkor begyújtom 200 fokra a sütőt, és készre sütöm kb. 25 perc alatt.



Megjegyzések

5 megjegyzés ehhez: "Kenyér 4. - Kalácskenyér"

Mennyei Manna írta... [Válasz erre...]
2009. május 28. 14:19

Gyönyörű lett a kenyered! Nagyon örülök, hogy ízlett!:)))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. május 28. 17:17

Igen-igen! Nagyon meg vagyok elégedve.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. május 28. 17:18

Na és hogy friss eperlekvárral milyen! Hát arról nektek fogalmatok sincs...

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. május 28. 18:18

Hát, az eperlekvár nem a kedvencem, én csak csinálom, de ez a kenyér... Vajjal és paprikával! Juj!!! :-))

duende írta... [Válasz erre...]
2009. május 29. 17:06

Gyönyörű!!!!! Ezt én is majd megcsinálom!

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com