2009. május 29., péntek

Eperlekvár - eperdzsem

9 megjegyzés

Valójában dzsem, azaz eperdarabok vannak benne. Csak annyira zselésítem, hogy lágy maradjon, de ha megdöntöm az üveget, mégis tartson, ne folyjon.
Nálunk a lekvárnak édesnek kell lenni, de nem émelygősen. Mert ugye a "krómplileves az legyen krómplileves" a lekvár pedig legyen lekvár. Férjem, fiaim rendkívül édesszájúak, nem nagyon tudnám meggyőzni őket arról, hogy a gyümölcs natúr, kissé savanykás íze az igazi, meg a cukor egészségtelen stb. Persze hol van az már, hogy anyukámmal minden kiló gyümölcshöz majdnem kiló cukrot is tettünk. A sűrű szirup segített a lekvárnak sűrűsödni. Én már nem teszek annyi cukrot, mert lehet pektintartalmú zselésítőanyagot kapni, de megadom a módját.
A lekvárfőző edényem egy nagy 5 literes Berghoff magasfalú fazék-lábos. Súlyos, nehéz, nagyon vastag aljú. Mindig csak 1- 1,5 max. 2kg-os adagokat főzök. Ez így gyorsabban kész, mintha egyszerre vacakolok vele. A befőttesüvegek előkészítésében nagy segítségemre van a mosogatógép, konkrétan elmossa helyettem.
Tartósítóként hagyományosan szalicilt használok, amelyet az üvegre helyezett fóliára teszek, és ezután csavarom rá a tetejét.

Eperdzsem



Hozzávalók:
1250 g eper
500-600 g cukor
25 g (1 zacskó) 2:1 dzsemfix extra

Elkészítés:
Az epret csumástul beáztatom 10 percre vízbe, hogy a földes szennyeződés leoldódjon, majd adagonként tésztaszűrőn folyóvíz alatt lemosom. A vizet lecsepegtetem. Kiszedem a csumákat. Azért nem mosás előtt, hogy az eper közepébe ne menjen víz, ne híguljon a lekvár. (A málnát is csumástól jó szedni emiatt, vagy nem kell megmosni.) Az eperszemeket félbe, negyedbe vágom és beleteszem egy nagy edénybe. Ráöntöm a cukrot, és egy napig állni hagyom. Nagy hőségben hűvös helyre kell tenni, kamrába vagy hűtőbe.
Másnap egy adagot a lábosba merek, hozzákeverem a dzsemfixet, és felforralom. Forrástól számítva 5-8 percig főzöm (persze csak ha érett az eper, ha keményebb, 10-15 perc is kellhet), néha megkeverem. A vastag aljú edényben nem ragad le a lekvár. Ha elég sűrű, akkor elzárom a lángot, majd botmixerrel egy kicsit bele-belekeverek, csak hogy kisebb darabok legyenek. Forrón üvegekbe töltöm, óvatosan leütögetem az üvegek alját egy többször összehajtott konyharuhán, hogy a levegőbuborékok kijöjjenek, a tetejére folpack fóliát, arra késhegynyi szalicilt teszek és csavaros tetővel lezárom. Hagyom az asztalon kihűlni. A helyére teszem a kamrapolcra.

Megjegyzések

9 megjegyzés ehhez: "Eperlekvár - eperdzsem"

duende írta... [Válasz erre...]
2009. május 29. 17:03

Nagyon guszta! :)

Én is hallottam erről a cukrozásos módszerről, de hogy őszinte legyek - elfelejtettem, hogy létezik... :))) Pedig biztosan gyorsabb így maga a főzés, és talán ízesebb is marad a gyümölcs.
Mindegy, az enyém most már éppen fő a tűzhelyen... :))

duende

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. május 29. 18:23

Próbáld ki 1,25 kg eperrel, nem több, mint negyedóra, és utána kóstold meg egy finom puha kaláccsal, kenyérrel. Nagyon finom, az eperdarabok szétolvadnak a szádban, de minden íz, illat megmarad az 5 perces főzés miatt. Az előzőleg cukrozás kioldja előre az eper levét, alacsony hőmérsékleten, nem kell kifőzni a szemekből. Az eperszemek késsel darabolása pedig nem roncsolja szét a gyümölcshúst de a lé mégis kinyerődik. Én hosszú évek óta így főzöm az epret, málnát, ribizlit, jostát. És pillanatok alatt megvan. A gyümölcselőkészítés az időigényesebb része.

trinity írta... [Válasz erre...]
2009. május 29. 18:39

Szép lett a lekvárod!
Én is dzsemfixet használok, a 3:1-et gyakrabban, a 2:1 is néha - nálunk átszokott a csapat:))
Akkor előrébb vagy, mint én- nálam jövő hétvége lesz a befőzés ideje-azt mondják, még lesz bőven eper....
Én is darabolom a nagyobbik részét, de egy kisebb részét leturmixolom, mert azt szeretik, ha kenni is lehet, de darabok is legyenek benne:))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. május 29. 18:43

Jaja 3:1 is jó, én is szoktam. Mikor melyiket kapok. A turmix is jó ötlet (itt nincs ilyen igény). Szerintem is a héten és a jövő héten van a dömping, de aztán már csak elvétve lesz. Nekünk is van egy kevés, annak kell még egy hét.

duende írta... [Válasz erre...]
2009. május 30. 13:40

Szoktam eperdzsemet is készíteni, de most nem akartam kétfelé venni. nagyon szeretem azt is! :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. május 30. 15:10

Ok.

monita írta... [Válasz erre...]
2013. június 5. 7:45

Én ma rakok el 10 kiló eperdzsemet, és én fele fele arányban szoktam belerakni a 2:1,és a 3:1. Így is nagyon jó. A gyerekek imádják,és persze mi is. Kalácsra kenve nagyon finom.

Keszeg Eszter írta... [Válasz erre...]
2014. június 11. 18:48

Szia. Ez az eper mennyiség mennyi üveget tölt meg?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2014. június 11. 21:07

5 kg eperből nekem most 14 kisüveggel lett.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com