2009. május 19., kedd

Bolognai mártás

5 megjegyzés

Azt mondják, hogy a bolognai mártásról az olaszok mit sem tudnak, csak mi találtuk ki, hogy van ilyen. Bárhogy is van, nagyon szeretjük, kisfiam egyik kedvence. Én így csinálom:

Bolognai mártás



Hozzávalók:
300 g darált sertéshús (lapocka)
1 közepes szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
200 g sűrített paradicsom
körömnyi babérlevél
2 teáskanál oregano
1 teáskanál bazsalikom
1 kávéskanál kakukkfű
1/2 kávéskanál rozmaring
csipet cukor
szórásnyi bors

1/2 dl olivaolaj



Elkészítés:
A répát lereszelem, a hagymákat nagyon apróra vágom. Az olajat felforrósítom és a hagymákat megdinsztelem rajta, hozzáadom a répát és azt is. Ezután a darált húst is hozzáteszem, jól átpirítom. Hozzáöntök 3 dl vizet, beleteszem a fűszereket a só és cukor kivételével. Lefedem, és lassú tűzön 1/2 óráig főzöm. Ekkor hozzáadom a sűrített paradicsomot is, újabb félórát pöszörögjön. A vizet időnként pótolni kell, mert odakozmál. Ha letelt, megsózom, és még 10 percet főzögetem. Ha szükséges, akkor a sűrűséget kevés keményítővel lehet beállítani. A legvégén csipet cukorral ízesítem.

Tipp: én, ha már hozzáfogok, mindig dupla adagot főzök, és szépen kiporciózva lefagyasztok belőle. Egy-egy nyúzott napon csak elő kell kapni, és már meg is van az ebéd vagy a vacsora.

Megjegyzések

5 megjegyzés ehhez: "Bolognai mártás"

duende írta... [Válasz erre...]
2009. május 19. 16:52

Áá, most látom! Hasonlót főztünk! :) Ja, és félreértettelek! :)) Zellert nem teszel a mártásba, nem sárgabékát...

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. május 19. 17:56

Lehet, én írtam el, sok hibát csináltam, nem tudom, hol járt az eszem:-)))
Sok hasonló dolgot csináltunk már. Ráfoghatnám, hogy hasonló vidék, de én eddigi életem legnagyobb részét a Dél-Alföldön éltem. Inkább hasonló hozzáállás.

duende írta... [Válasz erre...]
2009. május 19. 21:30

Szerintem is! :)
Mármint hasonló hozzáállás! :)

trinity írta... [Válasz erre...]
2009. május 20. 0:35

Én is szinte ugyanígy főzöm, de épp Duendénél írtam, ebbe is reszelek egy kevés zellert a répával együtt. Szintén szoktam fagyasztani, jól bírja-időtakarékos tipp!!!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. május 20. 1:06

Nálunk a népek nem szeretik a zellert. Az is igaz, hogy bolognaiba ettől függetlenül se használtam még.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com