2009. május 14., csütörtök

Akácos és bodzás dzsem

8 megjegyzés


Egyszer régebben kipróbáltam az akácdzsemet. Nagyon finom íze volt, de nem tetszettek benne a virágtestek, szétharapva kicsit kesernyés is volt. Hasonlóan utálom, ha apró virágszirmok vannak a lekvárban. Így elhatároztam, virágízű dzsemet fogok főzni. Azóta majdnem minden évben, szezonkor készítek egy palacsintára valót, és mivel a bodza is ilyenkor nyílik (üdítőitalt meg úgyis készítek) a bodzás változatot is megcsinálom. Most, hogy van itthon virág, ismét főztem.
Az akácvirágokat egyik tenyeremmel körülölelem, a másik kezemmel megfogom a fő szárat, és kihúzom. Így szoktam leszemezgetni. A bodza fő száráról pedig egyszerűen lecsipkedem a virágokat (a mellékszárakkal együtt). Gyorsan megvan.

Akácos és bodzás dzsem

Hozzávalók:
100 g virág leszedve a szárról
3 dl víz
1/2 citrom
1 nagy alma
75 g befőzőcukor illetve 1 evőkanál akácméz

Elkészítés:
3 dl vízbe belefacsarom a citromot, hozzáteszem a virágot és 2 napig beteszem a hűtőbe. Ha letelt a 2 nap, meghámozom az almát, lereszelem. A beáztatott akácvirágot felfőzöm, és egy tésztaszűrőn átszűröm egy lábosba a levet. Hozzáadom az almát, a cukrot, kevergetve sűrűre főzöm, kb. 5 perc. A befőzőcukor és az alma pektintartalma segíti a zselésedést. Az akáchoz a végén teszek még egy jó evőkanál akácmézet. Botmixerrel simára turmixolom, üvegbe töltöm. Kb. 4 dl lesz belőle. Tartósítószert nem teszek bele, mert egy-két üvegnyi, így hamar elfogy. Sütibe, palacsintába vagy gofrira, smarnira szoktuk rakni.

Megjegyzések

8 megjegyzés ehhez: "Akácos és bodzás dzsem"

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. május 14. 12:07

Szia, megkérdezhetem, hogy hol vetted az üveget?
Köszi,
Kata

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. május 14. 15:50

Az üveg a Kincseim a bolháról sorozatba is be fog kerülni, szóval ott.

duende írta... [Válasz erre...]
2009. május 14. 18:49

Szuper! :)))

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 8. 17:25

Helo!
Nagyon klassz a blogod. Szuper.
Sajnos a befözöcukorban, van tartositoszer, ha hasznalod az olyan mintha minden egyes alkalommal tartositiszert is hasznalnal. En ezert nem hasznalom.
Virag

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 8. 17:41

Köszönöm az infót, ha lehet, én is próbálom kerülni a tartósítókat.
Örülök, hogy tetszik a blog, gyere máskor is!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. május 26. 16:15

Szia!
Pár napja akadtam rá a blogodra és nagyon tetszik. :)
Ma megfőztem ezt a dzsemet, vegyesen akác és bodzavirágból és nagyon finom lett.:)
Timi

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. november 7. 6:37

Jó ötlet virágból lekvárt főzni, jövőre kipróbálom. Az almának a héjában van a pektin, azt nem rakod bele?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. november 7. 9:59

@Névtelen
Köszönöm, feltétlenül ki fogom próbálni!

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com