Túrógombócok


Túrógombóc búzadarából



Hozzávalók:
3/4 kg túró
5 dkg vaj + 2 dkg a morzsához
2 tojás
1 evőkanál cukor +1 evőkanál a morzsához
csipet só
150 g búzadara
vanília, citromlé
zsemlemorzsa, tejföl, porcukor

Megpirítom a zsemlemorzsát szárazon, a vége felé dobok hozzá egy kanál cukrot, ami karamellizálódik így, ha megpirult, elkeverem pár kanál olvasztott vajjal, esetleg olajjal.
Kevés túrót elkeverek a vajjal és a tojásokkal alaposan. Hozzáadom a többi túrót, a cukrot, pár csepp citromlét, 1 vaníliáscukrot, és alaposan homogénre keverem.
Állni hagyom, legalább félórát.
Felteszem a vizet, ha felforrt, gombócokat formázok, és a vízbe teszem. Ez a mennyiség kb 15 gombócot ad ki.
Forrástól számítva, 20-30 percig főzöm. A felforrást figyelem, mert kifuthat, ekkor kicsi rést hagyok a fedőn, és lejjebb veszem a hőt. A gombócok meg fognak duzzadni.
Meghempergetem a morzsában, tejföllel, porcukorral tálalom. Nagyon finom és puha lesz.
Ha marad, mikróban felmelegítem, ugyanolyan puha lesz, mint frissen.

Túrógombóc morzsából

Hozzávalók:
ugyanaz, mint fent, csak a búzadarát 150 g süteménymorzsával helyettesítem. Édes süti szélét ha levágom, elteszem a fagyasztóba, és erre (is) felhasználhatom. Ne legyen égett! Sütimorzsa helyett zsemlemorzsát is használhatunk.

Elkészítés:
Ugyanúgy, mint fent, a különbség annyi, hogy a bekevert gombócnak nem kell állnia.
Ebből a mennyiségből kb. 15 gombóc lesz.

Túrógombóc kukoricadarából (Tojás- és gluténmentes)

Hozzávalók:
1/2 kg túró
2 dl tej
3 dl víz
1 evőkanál cukor
25 g vaj
150 g kukoricadara
csipet só
zsemlemorzsa, vaj, tejföl, porcukor

A kukoricadarát összekeverem a vízzel, tejjel, vajjal, cukorral, sóval. Beteszem a mikróba és 60%-on (540 Watt) 8 percig főzöm. Még forrón összekeverem a túróval és további két percre visszateszem főni. Kiveszem, és ha már nem forró, gombócokat formázok belőle. Kb. 13-15 db lesz belőle. Pirított morzsát készítek a fentebb leírt módon, beleforgatom, tejföllel, porcukorral tálalom.

2 megjegyzés:

  1. A csúsztatott palacsinta a Wise Lady recept alapján csodálatos lett, a túrógombóc dettó. Őszintén remélem, hogy nem keseredsz el a rosszindúlatú megjegyezések miatt, apropó "kedves" commentelő, mert kár lenne erre pazarolni az energiádat, amikor olyan bámulatos dolgokat alkotsz, mint amik a blogodon láthatók.

    VálaszTörlés

@templatesyard