2009. április 17., péntek

Túrógombócok

2 megjegyzés

Túrógombóc búzadarából



Hozzávalók:
1/2 kg túró
1 dl tej
5 dkg vaj + 2 dkg a morzsához
2 tojás
1 evőkanál cukor +1 evőkanál a morzsához
csipet só
150 g búzadara
vanília, citromlé
zsemlemorzsa, tejföl, porcukor

A búzadarát összekeverem a tejjel, és legalább fél órát állni hagyom.
Megpirítom a zsemlemorzsát szárazon, a vége felé dobok hozzá egy kanál cukrot, ami karamellizálódik így, ha megpirult, elkeverem pár kanál olvasztott vajjal, esetleg olajjal.
A tojásokat szétválasztom 2 tálba.
A sárgáját habosra mixelem a cukorral, majd a langyosra olvasztott vajjal. Belekeverem a túrót, hozzáadom a vaníliát, pár csepp citromlevet, csipet sót és krémesre mixelem.
Felteszem a vizet forrni a legnagyobb hőre.
A tojás fehérjéket kemény habbá verem, pár csepp citromlével.
A túróhoz adom a búzadarát, elkeverem, majd kanállal óvatosan a tojáshabot is beleforgatom.
Ha a víz felforrt, óvatosan 2 evőkanál segítségével belegömbölygetem a gombócokat (ez a mennyiség kb. 20 gombóc lesz), lefedem, hogy hamarabb felforrjon újra. Forrástól számítva, 10 percig főzöm. A felforrást figyelem, mert kifuthat, ekkor kicsi rést hagyok a fedőn, és lejjebb veszem a hőt. A gombócok meg fognak duzzadni.
Meghempergetem a morzsában, tejföllel, porcukorral tálalom. Nagyon finom és puha lesz.
Ha marad, mikróban felmelegítem, ugyanolyan puha lesz, mint frissen.

Túrógombóc morzsából

Hozzávalók:
ugyanaz, mint fent, csak a búzadarát 150 g süteménymorzsával helyettesítem. Édes süti szélét ha levágom, elteszem a fagyasztóba, és erre (is) felhasználhatom. Ne legyen égett! Sütimorzsa helyett zsemlemorzsát is használhatunk.

Elkészítés:
Ugyanúgy, mint fent, a különbség annyi, hogy a bekevert gombócnak nem kell állnia.
Ebből a mennyiségből kb. 15 gombóc lesz.

Túrógombóc kukoricadarából (Tojás- és gluténmentes)

Hozzávalók:
1/2 kg túró
2 dl tej
3 dl víz
1 evőkanál cukor
25 g vaj
150 g kukoricadara
csipet só
zsemlemorzsa, vaj, tejföl, porcukor

A kukoricadarát összekeverem a vízzel, tejjel, vajjal, cukorral, sóval. Beteszem a mikróba és 60%-on (540 Watt) 8 percig főzöm. Még forrón összekeverem a túróval és további két percre visszateszem főni. Kiveszem, és ha már nem forró, gombócokat formázok belőle. Kb. 13-15 db lesz belőle. Pirított morzsát készítek a fentebb leírt módon, beleforgatom, tejföllel, porcukorral tálalom.

Megjegyzések

2 megjegyzés ehhez: "Túrógombócok"

zsuzsa írta... [Válasz erre...]
2010. szeptember 2. 19:49

A csúsztatott palacsinta a Wise Lady recept alapján csodálatos lett, a túrógombóc dettó. Őszintén remélem, hogy nem keseredsz el a rosszindúlatú megjegyezések miatt, apropó "kedves" commentelő, mert kár lenne erre pazarolni az energiádat, amikor olyan bámulatos dolgokat alkotsz, mint amik a blogodon láthatók.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. szeptember 2. 20:31

Örülök, hogy ízlett!

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com