2009. április 14., kedd

Sós kockák

17 megjegyzés

Nagyon finom, omlós sós aprósütemény, nem tudok eleget sütni belőle.

Sós kockák



Hozzávalók:
250 g vaj
1 dl tej
470 g finomliszt
100 g rétesliszt
3 tojássárgája
12 g só



Elkészítés:
Kimérem a liszteket, hozzáadom a sót, a sárgákat, az olvasztott vajat és a tejet is. Robotgéppel összekeverem, majd kézzel összeállítom. Nem szabad kidolgozni, csak álljon össze. Ezután enyhén lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtom téglalap alakban. Éles késsel pontosan levágom a széleket, átteszem tálcára, és szabócenti segítségével 2x2 cm-es hálót karcolok a tetejére. A levágott hulladékot is összegyúrom, kinyújtom ugyanígy. Tálcástól beteszem a fagyasztóba, kb. félóra alatt kifagy. Bemelegítem a sütőt 200 fokra. Ekkor kiveszem a fagyasztóból és a háló mentén éles, vékonypengéjű késsel kockákra szabdalom, de még nem szedem szét. Megkenem tojással, magokat szórok rá - ez lehet dió, mandula, mák, szezámmag, lenmag, köménymag vagy sajt. Kézzel, ujjal elegyengetem, rálapogatom egy picit, hogy ne potyogjon majd le, csak egyrétegű legyen. Egyenként tepsire rakosgatom - nem kell kikenni - és kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütöm. Kihűlés után dobozban tárolom.

Megjegyzések

17 megjegyzés ehhez: "Sós kockák"

Miner.hu írta... [Válasz erre...]
2009. április 14. 13:53

Szia!

Elnézést, hogy itt zavarlak, de nem találtam más jellegű elérhetőségedet.

Mint gasztrobloggernek, szeretném a figyelmedbe ajánlani a gasztro.miner.hu oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen és az online elérhető Gasztroblogger Szakácskönyvet, ahová blogodból valószínűleg néhány receptet külön is kiemelünk. Úgy gondoljuk, rengeteg hasznos információ van a blogokban, s jó volna ezeket egy helyen látni - gasztro témában is.

Szeretnénk, ha a Te blogod is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásodat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésedből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni írásodat, akkor a blogodra fog eljutni. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.

Amennyiben úgy döntöttél, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésed van, írj az info[kukac]miner[pont]hu ímél-címre.

Üdvözlettel:
Miner.hu

ManóAnyó írta... [Válasz erre...]
2009. április 14. 16:04

Hú de jól néznek ki!

Ízlésszindróma írta... [Válasz erre...]
2009. április 14. 16:16

De, jó rég keresek már egy tuti receptet, az ilyen kis kockákhoz, egyszer kipróbáltam egyet és alkotóelemeire esett szét sütésnél, de ezt mindenképp kifogom próbálni, köszi, anita

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. április 14. 17:33

Ez nem fog szétesni, és nagyon finom. Eteti magát.

KataKonyha írta... [Válasz erre...]
2009. április 14. 19:45

Nagyon guszták, ahogy így megtartják a formájukat, persze mert nincs bennük semmi "fujós" anyag. Feltétlenül ki fogom próbálni. Megírnád még, hogy meddig tartható el?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. április 14. 20:05

Két hétig biztosan, mert nálunk ennyi volt a leghosszabb idő, amit kibírt.
A vaj hajlamos az avasodásra, margarinnal pedig nem próbáltam. Én mindig úgy szoktam, ha valamiből több van - akár süti is, azt még viszonylag frissen beteszem a fagyasztóba, Innen előkapva, mintha most sütöttem volna. Ahogy fogy, úgy veszek elő egy-egy adagot. Így váratlan vendégnek is kínálható azonnal valami házi.

KataKonyha írta... [Válasz erre...]
2009. április 15. 14:50

Köszi:)

lúdanyó írta... [Válasz erre...]
2009. október 6. 15:59

Köszi, ez tényleg nagyon jó. Pont az utolsó pillanatban írtál, most megyek bevásárolni a sütikhez :)

lúdanyó írta... [Válasz erre...]
2009. október 6. 19:39

Hány fokon sütöd?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. október 6. 19:46

Én gázsütő 4-es fokozat, ami 200-220 fok, de nekem hagyományos sütőm van, 10 éves, mindenféle légkeverés nélkül. És ha süteményt sütök, akkor teszek az aljába kétrétegű alufóliát a jobb hőeloszlás miatt. A te sütőd nem ismerem, de ebből már tudsz kalkulálni.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. április 21. 2:01

lehet e a retes lisztet finom lisztel helyetesitteni? itt az USA ban ugyanis nem letezik.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. április 21. 7:04

@Névtelen
Igen, lehet. Az omlóssága esetleg csökken.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. május 3. 3:48

@Miner.hukoszi a receptet megsutottem nagyon jol stkerult halas koszonet nevtelen

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. december 22. 13:48

Az "olvasztott vaj" tévútra vezet a leírásban. Elegendő ha lágy a vaj. Olvasztott vajjal randa trutymó jön csak létre, szóljon valaki ha nem így van. De az is lehet hogy a hűtés előtti állapotnak randa trutymónak kell lennie?

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. december 23. 10:26

Tapasztalat: Sokkal könnyebb vele dolgozni ha a vajat 30 másodpercre berakjuk a mikróba vagy épp csak megpuhítjuk. Nem szabad felolvasztani teljesen, mert akkor nehéz vele dolgozni, bár a végeredmény úgy is tökéletes.

Limmike írta... [Válasz erre...]
2017. augusztus 25. 8:35

Azt mondod, nem vágjuk szét, nem szedjük szét teljesen. De tepsibe rakosgatod. A képen is külön vannak, ezt nem értem. Én sütőpapíron nyújtottam ki, pizzavágóval felkockáztam, lekentem, megszórtam, a papírral ráhúztam a gáztepsire és betettem a hűtőbe (fagyasztóba nem férne). Most itt tartok. Pár óra múlva megsütöm és azt gondolom, ha kész, el lehet tördelni a kockákat.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2017. szeptember 1. 9:08

@Limmike
Mielőtt leszórom maggal, sajttal, akkor nem szedem szét. A tepsibe rakosgatom kifejezés azt takarja, hogy egyenként tepsire teszem őket.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com