2009. április 21., kedd

Profiteroles

1 megjegyzés

Jól jöhet egy fincsi olasz desszert étteremalakítás közben Gianni!
Persze ez nem újdonság, tulajdonképp ez az olasz képviselőfánk. Égetett tészta elvágva, vaníliakrémmel töltve, kalapja csokiba mártva, a töltelék tejszínhabbal turbózva - ezt mi is sütjük. Nagyobb gyerekeimnek egyik kedvence a képviselőfánk, de sokat sütöttem! Egy picit másmilyen a profiterol, nem csokibevonat, hanem öntet, de a vaníliakrémet pontosan így készítjük mi is. A magyar és az olasz változat is finom. Mindegyiket sütöm.

Profiteroles



Égetett tésztát készítek, s belőle kb. tojás nagyságú labdacsokat sütök. Elkészítem a vaníliakrémet és a csokiöntetet. Közvetlenül fogyasztás előtt töltöm be a profiterolt, mert ha áll, a tészta megpuhul - úgy se rossz, de így még jobb, mert a tészta fincsi ropogós.
Ez az adag elég nagy, de nem érdemes kevesebbért fáradni, és úgyis elfogy:))) Az igazság az, hogy ez egy "kétnapos desszert", a tésztát általában előző nap sütöm, másnap a krémeket.

Égetett tészta



Hozzávalók:
250 g víz
150 g rétesliszt
100 g vaj (zsír is lehet)
4 tojás
csipet só

Elkészítés:
A vizet egy magas, mikrózható tálba teszem, bele a vajat és mikróban felforralom. Kiveszem és beleteszem a lisztet, sót. Jól elkavarom. Ha már nem forró, egyenként belekeverem a tojásokat, a robotgépbe csak az egyik habverőt rakom be. A legvégén még addig keverem, amíg buborékos, hólyagos nem lesz. Beteszem a hűtőbe legalább félórára (több jobb). A sütőt 200 fokra melegítem. Egy tepsibe kb. kétdiónyi halmokat rakok kanállal és betolom a sütőbe. 20 percig nem nyitom rá az ajtót. Ha letelt megnézem, s mérsékelt tűz mellett sütöm még 10 percet, a végén 10-15 percig csepplángon szárítom.

Vaníliakrém - Crema pasticcera



Hozzávalók:
50 g keményítő
5 dl tej
3 tojássárgája
100 g cukor
vanília vagy vaníliakivonat

Elkészítés:
A keményítőt, a sárgákat és a cukrot 1 dl tejjel simára keverem egy lábosban. A 4 dl tejet mikróban forrásig melegítem (900W kb. 3 perc), a forró tejet folytonos kavarás mellett ráöntöm a keverékre. Felteszem közepes tűzre és még felforrósítom, amíg besűrűsödik - forrnia nem szabad. Leveszem a tűzről és kihűtöm.
Jó sűrű pudingot kapok így, amit könnyű betölteni.

Csokoládéöntet - Cioccolato



Hozzávalók:
50 g keményítő
25 g kakaó
7 dl tej
100 g cukor
vanília vagy kivonat
25 g vaj
25-50 g étcsokoládé (elhagyható)

Elkészítés:
A keményítőt, kakaót, cukrot 1 dl tejjel csomómentesen elkeverem egy lábosban. A 6 dl tejet mikróban forrásig melegítem (kb. 5-6 perc) és folytonos keverés mellett ráöntöm a keverékre. Felteszem a tűzre és kevergetve sűrűsödésig melegítem - forrnia nem szabad. Leveszem és egy kicsit hűlni hagyom. A jéghideg vajat hozzákeverem - ettől szép fényes lesz, a csokoládét beledarabolom, és azt is szétkeverem. Kihűtöm.
Ez pont jó sűrűségű öntet lesz, jól tapad majd a tésztára.

A profiterol elkészítése:
Habzsákra vagy tortadíszítő fecskendőre egy hegyes feltétet teszek, kibököm vele a tészta oldalát és így töltöm bele a vaníliakrémet a tészta üregébe. Tányérra sorakoztatom, és megöntözöm csokiöntettel. Esetleg szilikonecsettel jól be is lehet kenni a labdacsokat. Tejszínhabbal díszítem.

Megjegyzések

1 megjegyzés ehhez: "Profiteroles"

duende írta... [Válasz erre...]
2009. április 21. 23:03

Hmmmm.......

Nálam is van, de szerintem a tiéd finom,abb lehet. Imádom egyébként. Na, legközelebb a te receptedet csinálom meg! :))

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com