2009. április 29., szerda

Natúr sült csirkemáj

6 megjegyzés

A csirkemáj natúr sütve akkor jó, ha omlós, lágy, elolvad a szájban. Frissen élvezhető leginkább, ezért közvetlen a tálalás előtt süssük, még akkor is sülhet, miközben a levest esszük. A májat sosem szabad sütés előtt megsózni, mert megkeményedik. Natúr sütéshez alkalmatlan az a csirkemáj, amely a hentesnél vizes lében úszik. Az ilyen máj valószínűleg vagy fagypont körüli hőmérsékleten tárolódott, és felmelegedve kiadja a saját nedvességét, vagy urambocsá elképzelhető, hogy direkt vízben áztatott. A húsfélék vízfelvevő képessége igen magas, saját súlyának akár a 70%-át kitevő vízmennyiség felvételére is képes. Néha megfordul a fejemben egy-egy húsféle láttán az a képtelen feltevés, hogy súlynövelés céljából vizet vetettek fel vele. Ugyanezen oknál fogva natúr sütéshez nem jó a fagyasztásból felengedett csirkemáj sem.
A megfelelő csirkemáj alig nedves, nem csúszós tapintatú, friss. A májat mindig lassú tűzön sütjük, és közvetlenül fogyasztás előtt sózzuk meg, vagy ki-ki a maga tányérján sózza.
Köretként rizst, krumplit, savanyúságot, esetleg főzeléket (pl. krumpli, lencse) adhatunk, de tartalmasabb salátával is fogyaszthatjuk.
Ha van otthon szalonna, akkor kiolvasztott zsírjában sütve a máj pikáns ízt kap.

Natúr sült csirkemáj



Elkészítés:
A májakról levágjuk a szíveket, mindegyiket átvizsgáljuk, és ha maradt rajta epenyom, levagdossuk. Mindegyiket kétfelé daraboljuk - azaz elvágjuk a két lebenyt egymástól. Vastag aljú, nehéz serpenyőbe 1 dl olajat öntünk és felforrósítjuk közepes lángon. Ekkor belecsúsztatjuk egyenként a lebenyeket és fél perc sülés után megfordítjuk őket. Ekkor a lángot lejjebb vesszük, és lassan pöszörögve sütjük kb. 5 percig ezen az oldalán. Ekkor mindegyiket újra megfordítjuk, és a másik oldalt is készre sütjük. A külseje megpirul, a belseje éppen átsül, már nem rózsaszín, de lágy, olvadós állagú lesz. A sütési idő függ a mennyiségtől is. Egy máj kettévágásával bizonyosodhatunk meg, megfelelő-e már. Sütés közben a májakat ne bökdössük meg, a rajta lévő vékony hártya ugyanis bent tartja a nedvességet, így ha sértetlen marad, akkor lesz puha a belseje.

Megjegyzések

6 megjegyzés ehhez: "Natúr sült csirkemáj"

duende írta... [Válasz erre...]
2009. április 29. 23:23

Tegnap én is hasonlót készítettem, holnap jövök vele. :))

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. augusztus 22. 17:03

Kedves wiselady, nagyon köszönöm, életem legjobb csirkemáját köszönhetem neked. Üdv :-)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. augusztus 22. 17:11

@Névtelen
Nagyszerű! :D

Unknown írta... [Válasz erre...]
2012. június 20. 10:35

Szia! Nem tudom hogy fog sikerülni, de én az általam lefagyasztott májat hagytam kiengedni, most ázik. Utána lecsepegtetem róla a vizet. Meg nem sózom:-) Majd közvetlenül fogyasztás előtt. Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet-e fűszerezni picit a májat?-és még nyersen sütés előtt kell befűszerezni vagy sütés után? Köszönöm! Imádom a blogodat! :-) üdv: Zsuzsi

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. június 20. 10:50

@Zsuzsi
Természetesen fűszerezheted, előtte is és utána is. Sózás csak közvetlenül a tányéron. Ha a vizet eltávolítod, akkor a fagyasztott is élvezhető lesz (azért a friss az igazi:)) Köszönöm a pozitív véleményt!

rudyka írta... [Válasz erre...]
2013. április 14. 20:03

Koszi a receptet,olyan finom lett,hogy meg a baratnomnek is nagyon izlett,holott o nem szereti a csirkemajat.

Udv,
Rudi

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com