2009. április 9., csütörtök

Mekis fánk - donut

14 megjegyzés

Szerencsére a gyerekeim nem gyorsétterem-függőek. Tiltani nem tiltjuk, néha el is megyünk (egy évben max. kétszer). A legkisebbik fiam pedig inkább a játszótorony miatt szeret oda járni, no meg a fánk. Az a bizonyos mekis fánk, csak a vaníliás, a fehér mázzal, színes cukorgyöngyökkel. Hamburger, sült krumpli abszolút nem izgatja, de a fánkot szereti. Kettőt szoktunk venni, de nagyon irritál, hogy közel 300 Ft-ot adjak egy fánkért (vagy talán már van is annyi), nem is kaphat annyit, amennyit meg tudna enni játszás közben. Így aztán megkaptam a parancsot, csináljak itthon pontosan ugyanolyan fánkot. No én kóstolással kitanulmányoztam, és úgy döntöttem, megpróbálom. Az volt a végkövetkeztetésem, hogy elindulhatok a pillekönnyű farsangi fánktól és tulajdonképp azon kellene "rontanom". A mekis fánk tömörebb, ruganyosabb, más az alakja.
Nos a kisfiam két évvel ezelőtt szülinapjára kapott először ilyen fánkot, letesztelte, és azt mondta, hogy rendben van, olyan (bár az adalékanyagokat én nem tudtam reprodukálni :))). Ebből az adagból 18 db fánk lesz, annyit evett akkor elsőre belőle, hogy majdnem rosszul lett.
Azóta egyszer-egyszer megsütöm, bár néha "nem sikerül", ha nem figyelek, szalagos és könnyebb lesz :)))

Donuts 18 db



Hozzávalók:
250 g finomliszt
125 g rétesliszt
1 kávéskanál sikér
csipet só
20 g élesztő
25 g cukor (ez egy evőkanál) ha nem teszünk rá mázat, akkor 50 g cukor
1,5 dl langyos tej
60 g vaj vagy margarin
1 tojás
zsiradék a sütéshez,
porcukor a szóráshoz

Mázhoz:
150 g porcukor
1 tojásfehérje
vanília kivonat
kávéskanál citromlé
Dagasztóspirállal összekavarjuk.

Ebből rengeteg máz lesz, úgyhogy inkább csak kb. fél fehérjéből és féladag cukorból érdemes keverni.



Elkészítés:
A lisztet kimérem, hozzáadom a sót, a cukrot, megkeverem és mikróban meglangyosítom. Ezután belemorzsolom az élesztőt, olvasztott vajat, tojást és fokozatosan a tejet, összedolgozom úgy, hogy csak az egyik dagasztóspirált használom - így nem fog feltekeredni a tészta a spirálra. Lezárom a kelesztőtálat (vagy letakarom nylonnal a tálat). Langyos helyen a kétszeresére kelesztem, majd átgyúrom, 1,5-2 cm-es vastagságúra kinyújtom, és két különböző nagyságú pohár segítségével (3 és 7 cm-es) karikákat szúrok ki belőle. Lisztes felületen, konyharuhával (papírral) letakarva még egy kicsit hagyom őket kelni, majd forró zsiradékban kisütöm, ahogy a fánkot szokás, azaz először az eddig felül lévő oldalt sütöm az olajban (lefedni nem kell).
Még forrón - ahogy sül, adagonként, nagyon figyelni kell - bekenem a mázzal szilikonecset segítségével és egy tálkába nyomom, hogy cukorkák ragadjanak rá. Tálcára rakom sorban, a máz 2-3 perc múlva megszárad.
Csokimázat és kókuszreszeléket is használhatunk, az is nagyon finom.

Megjegyzések

14 megjegyzés ehhez: "Mekis fánk - donut"

duende írta... [Válasz erre...]
2009. április 9. 15:44

:))
Én is szeretném! :)

trinity írta... [Válasz erre...]
2009. április 10. 0:30

Ez egy jó ötlet!!
Bűnös módon mi is szeretjük a mekis fánkot...(mást nem annyira és csakis az autópályán-ha végképp nincs más)
De nem lehetett könnyű a szalagosat lerontani:)))
El is mentem...

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. április 10. 9:26

Én is szeretem, a csokis-kókuszost még jobban. Ez egy másik fajta fánk, mint a mienk, de azért fincsi.

csongi írta... [Válasz erre...]
2009. április 19. 8:50

Nagyon szépek és gusztusosak! Mi sem járunk gyakran gyorsétterembe, kb. nyáron 2x. Mi mindig azt mondjuk a gyerekeknek, hogy akkor megyünk ha süt a nap és már ki lehet ülni :)

Kiddy írta... [Válasz erre...]
2009. július 6. 10:29

Hű, egyszer nekem is rátekeredett a tészta a spirálra, de csak azért, mert megcseréltem a két szárat. Az egyiken van egy korong, azt a szélesebb lyukba kell dugni, legalábbis a mienken. Akkor jó lesz. =)

Mennyi jó recept van itt, anyám. Most fogok neki a hamburgerzsömlének. ;)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 6. 19:47

Írd meg, milyen lett!

Kiddy írta... [Válasz erre...]
2009. július 6. 20:36

Megtörtént! =)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. december 11. 22:32

Én még nem is ettem mekis fánkot!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. december 29. 22:18

Esetleg - mivel látom, tudsz angolul - a baked donut is egy lehetőség, én úgy csinálom a mekis fánkot.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. december 29. 23:47

Azt én is kipróbáltam már, és az is nagyon ízlett.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. január 5. 12:16

Kedves Wise Lady!
Mit gondolsz, vajon, ha sütőben sütném (ódzkodom a bő olajban készített dolgoktól), akkor sokat rontana az élvezhetőségén? Üdv: elpé

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. január 5. 16:43

Érdekeset kérdeztél, nem tudom. Nem próbáltam ilyen fánkot sütőben sütni soha. Talán érdemes kipróbálni, nagyon érdekel engem is.

hanna írta... [Válasz erre...]
2010. július 16. 20:49

Na végre...találtam egy jó receptet... ki is próbálom. Mivel multkor a Penny-ben vettem egy fánksütő gépet, és különös módon az volt ráírva hogy DD sütő gép. Volt benne egy recept is, de mikor megsütöttem, kiderült, hogy egy kis béna gofri recept volt. Azóta vadászok az igazi mekis receptre.
Remélem ez be fog válni :)
Majd megírom, hogy hogy sikerült.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. február 13. 18:37

Megsütöttem és nagyon finom lett. Azt nem tudom Mekis-e, mert olyat még nem ettem, de érdemes megsütni. Köszönöm, Niki.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com