2009. április 28., kedd

Kapros túrós lepény

15 megjegyzés

Ez az a recept, amely legalább 100 éve, szinte változatlan formában él a családunkban, és a folytonosságot biztosítja a család nőtagjainak főzési szokásaiban.
Hamisítatlan dél-alföldi tanyasi sütemény, de nem is süti, inkább tartalmas második fogás. Szorosan hozzátartozik családi ünnepeinkhez, összejöveteleinkhez, s a nők mindig leírták a receptjét, megtanulták, s sütik a maguk konyhájában. Nagymamám 1901-ben született, és 1999-ben halt meg, én nála kóstoltam először, s már ő is az édesanyjától tanulta. Anyukám is nagyon sokszor megsüti, s ahogy én is törtem magam a recept után, úgy a lányom is leírta. Ez tehát legalább 100 év, s még további 60-80 évre továbbvivődik a recept. Nagy becsben tartjuk. Aki nálunk kóstolta, sokszor furcsállotta, sós-kapros-túrós, ki hallott már olyat, hogy nem édes? De mi rendületlenül ragaszkodunk hozzá, s aki a családba kerül, kénytelen megszokni ezt is.
Majdnem teljesen ugyanígy ezt a receptet a Venesz-féle szakácskönyv is leírja, bizonyos tehát, hogy egy régi, hagyományos, magyar lepényről van szó. Így készítjük mi:

Kapros túrós lepény - családi recept



Hozzávalók:
100 g finomliszt
100 g rétesliszt
15 g élesztő
1 teáskanál cukor
20 g zsír (ha nincs, vaj is jó)
1 tojás
1 dl tej vagy híg tejföl

A tetejére:
2 tojássárga
3 tojásfehérje
1 evőkanál búzadara (esetleg liszt)
500 g túró
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál cukor
1/2 kávéskanál só
finomra vágott kapor (ez elmaradhat - de akkor nem az igazi)
1 tojássárga és 1 evőkanál tejföl a kenéshez.

Elkészítés:
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, a zsírt a lisztben elmorzsoljuk és a többi hozzávalóval együtt összedagasztjuk. Kelni hagyjuk duplájára, akkor tepsi méretűre nyújtjuk, és a kikent tepsibe helyezzük. Amíg kel még egy kicsit, addig a többi hozzávalóból elkészítjük a tetejére valót. A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, majd a túróval, darával is. Sózzuk ízlés szerint, de domináljon a só, ne legyen túl édes. Beletesszük az apróra vágott kaprot is. Közvetlenül sütés előtt a 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük és belevegyítjük óvatosan a túrós masszába. Ezt rásímítjuk a tésztára és 200 fokra kapcsolt sütőbe toljuk. Melegedés közben még kelni fog a tészta. Mielőtt teljesen elkészül, kb. 20 perc múlva, a tetejét tejföl-tojássárga keverékkel megkenjük, és ezzel aranybarnára sütjük. Sülési ideje kb. félóra és ez az adag egy 21x25 cm-es kistepsiben sült. Langyosan, frissen isteni. Ha már régebbi, akkor 10 másodperces mikrózással langyosítsuk.

Megjegyzések

15 megjegyzés ehhez: "Kapros túrós lepény"

Anett Lazar írta... [Válasz erre...]
2009. április 28. 12:00

Nálunk is sós a kapros-túros, pontosabban sós-édes ;-)

Limara írta... [Válasz erre...]
2009. április 28. 12:02

Gyönyörű a lepény! Az én nagymamám is így készítette, szerintem is igazi alföldi étel! :))
Nagyon szeretem az ilyen féltve őrzött, régi nagymamás recepteket! :))

duende írta... [Válasz erre...]
2009. április 28. 22:35

Nálunk is sokszor készül, imádom!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. december 20. 12:00

Ez lesz Apukám karácsonyi ajándéka, mert mióta Anyukám meghalt, hiába kerestem mindenki csak édes türós receptet tudott, de felismertem ez az amit anyukám készített mindig. Köszi, hogy megtalálhattam.Már 4 éve csak ezt emlegeti Apulám. Remélem sikerülni fog.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. december 20. 18:20

Én is remélem, hogy finom lesz, és talán visszaidézi a régi ízeket.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. január 11. 13:04

Én is alföldi leány vagyok, mondhatnám azt is jászkunsági gyerek vagyok, nagymamám konyhájából ismerem ezt a lepényt.
Most próbálom elkészíteni, az első ijedelem már megvolt, nem akart összeállni a tészta a leírt mennyiségű liszttel, úgyhogy tettem még hozzá. Lehet, h. amiatt, h. tejjel, s nem tejföllel gyúrtam be?
Azért bízom benne, h. finom lesz! :))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. január 11. 15:29

Nekem nem volt ilyen gondom, de természetesen jól tetted, hogy tettél ha kellett hozzá. Nem szoktam keményre hagyni egyébként.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. február 7. 15:07

Szia!

A Horvath Ilona konyvben is ugyanez a recept szerepel (kicsit kevesebb turoval) :). Az en nagymamam is istenien tudta elkesziteni. Nalunk edes volt, vastag, rezgos turoval. Sajnos amikor leirtam volna, mar nem emlekezett a receptre. Most probalom ezt a receptet, a teszta gyonyoruen megkelt, viszont az egy tepsire nekem nem lett eleg a fenti mennyisegu turo. Illetve eleg lett, csak eppen olyan kis vekonyka. Igy van egy olyan erzesem, hogy nem olyan lesz, mint draga nagymamame :(. De sebaj, majd kiserletezem :).

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. február 7. 16:02

Valószínűleg nagyobb tepsit használtál, mint én.
Legközelebb, ha csinálom, megmérem a tepsit is.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. június 10. 14:50

Megcsináltam,isteni lett!A tésztája nagyon finom,lágy és omlós!
Köszönet a receptér!
Kati

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. június 10. 14:57

Kati: nagyon örülök!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. január 23. 19:02

Ma sütöttem meg a lepényed és fantasztikusan finom lett. A férjemnek is nagyon ízlett, még a szülőknek is vittem, hogy kóstolják meg.
Isteni lett!!!
KÖSZÖNÖM!!!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. január 23. 19:43

@NévtelenNagyszerű!

Zsóka mama írta... [Válasz erre...]
2012. május 17. 16:55

Köszönöm ezt a receptet kerestem, elkészítem.

Erzsébet Szilágyi írta... [Válasz erre...]
2014. április 19. 22:42

pesti lány vagyok 35 éveélek kiskőrösön a férjemmel anyósomtol tanultam a receptet a férjem nagy örömére és gyakran sütöm is mindenki nagyon szereti

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com