2009. április 3., péntek

Házi krémsajt - "mascarpone" házilag

82 megjegyzés

A tejföl valójában oltott (savanyított) tejszín. A teljes tejből nagyanyám a legszínét leszedte rögtön fejés után, ebből készült a vaj, aztán a tejet korsóba vagy szélesszájú kannába öntötte, és egy nap múlva leszedte a fölét, az alatta keletkezett aludttejből pedig túrót készített. A második fölözést leggyakrabban így oldotta meg, tanyasi konyhájában nem sokszor használt tejszínt, tejfölre viszont szüksége volt.
A tejföl a tejiparban is tejszínből és pasztörizált tejből készül, oltással. A homogénezés az az eljárás, amely a savó kiválását megakadályozza, így lesz egynemű a tejföl.
Imádom a mascarponet, a belőle készült krémeket, sütiket. Az árát viszont nem szeretem. Kutattam olyan recept után, mellyel házilag is megfelelőt készíthetek. Találtam is, tejszínből, citromos savanyítással magunk is kiváló krémsajtot csinálhatunk. Csakhogy a tejszín ára is magas, kétségeim voltak, megéri-e, hisz ennyiből akár meg is vehetném készen a mascarponet. De elgondolkodtam: citrommal savanyított tejszín? Hisz akkor a tejfölnek is meg kell felelnie! Megcsináltam natúr, és felhasználtam egy mascarponés recepthez. Kiváló lett. Minden hónapban legalább egyszer készítek.
Fontos, hogy a tejföl ne legyen savanyú, én legtöbbször a 450g-os Spar tejfölt használom.

Házi krémsajt



Egy darab fehér organza függönyanyagot (ritka szövésű ruhát vagy összehajtott gézt) beleteszek a szűrőbe, ezt egy magasabb tálra teszem és beleöntöm a 20%-os tejfölt, amelyet előzőleg mikróban hűtőhidegről 30-40 fokra (tulajdonképp kézmelegre) felmelegítettem. A melegítés a savó kiválását könnyíti meg, azért előnyös. Túlhevíteni nem szabad, most nem túrót készítünk! A melegítés akár el is maradhat, anélkül is működik, akkor egy kissé tovább kell csepegtetni. Amit ne tégy, ne kavard össze a tejfölt, hagyd úgy egyben, ahogy a dobozból kicsusszan. Így nem vész el a homogenizálás eljárás, a sajt is homogén lesz. A ruhát összecsomózom, és hagyom a savót kicsöpögni. Néhány óra múlva az egészet beteszem a hűtőbe.
24-36-48 óra múlva finom krémsajtunk lesz. Attól függ, hogy mennyire maradjon lágy. Én általában 24-48órásat készítek. A kész krémsajtot üres műanyag dobozban 4-5 napig eltarthatjuk, később már egy picit savanyodhat az íze.
Direkt az összehasonlítás miatt vásároltam egy philadelphia krémsajtot. Családtagjaim kóstolással nem tudták megkülönböztetni, melyik krémhez melyiket használtam. Fontos, hogy alapanyagként ne eleve savanyú tejfölt válasszunk (én Spar tejfölt használok).
A lecsöpögő tejfölsavót egy kis csavaros üvegbe összegyűjtöm, két tejföl csöpögtetéséből pontosan annyi savó lesz, hogy egy nagyon finom kevert süteményt lehet sütni vele. Ha pedig nem sütöm el, akkor kenyérsütéshez szoktam adagolni. Nagyon jól használható ecet helyett pl. vajas tésztába is.

Felhasználhatjuk mascarpone helyett, és más édes krémsajtos sütibe, de ehetjük sósan is, különböző fűszerekkel, zöldekkel ízesítve.
Egy 450g-os tejfölből kb. 250-300 g krémsajt lesz.

Update1:
Mivel mostanában hetente felöntök 2 nagy tejfölt, egy-két tapasztalatot megosztanék veletek.

1. Ha azt akarjuk, hogy gyorsan legyen krémsajtunk, akkor melegítsük fel a tejfölt kb. 40 fokra, szobahőmérsékleten pár óra alatt lecsöpög. Súlyméréssel állapíthatjuk meg, hogy mikor kész. Egy 375g-os tejfölből 200-250g-nak kell lennie. Gyártótól függ, milyen volt a tejföl. Ezt a krémsajtot azonnal használhatjuk, vagy bedobozolva mehet a hűtőbe, nem kell tovább csepegtetni.
Nagyon-nagyon fontos azonban, hogy ennél jobban ne melegítsük fel, mert akkor már hajlamos a túrósodásra és az íze is változik. A melegítés után csepegtetett krémsajt nem lesz olyan sima, mint a hidegen csepegtetett, mert a hő "elrontja" a homogenizálást. Mi azonban botmixerrel kikeverhetjük teljesen krémesre.

2. Ha ráérünk, azaz időben gondoltunk rá, hogy szükségünk lesz krémsajtra, akkor hidegen, a hűtőben csepegtessük ki. Fontos, hogy a tejfölt egyben üssük ki a pohárból, akkor megmarad a homogenitása. Ilyenkor a csepegtetés eltarthat 1-3 napig is. Süteménybe én a hidegen csepegtetett változatot többször használom.

3. Mostanában a tejföl csepegtetését organza anyaggal csinálom. Sűrű szövésű, jól kezelhető, és ami fő, pillanatok alatt maradéktalanul ki lehet mosni, újra felhasználható. Kézzel szoktam, kevés mosogatószerrel, egy perc az egész.



Receptek, amelyekben kipróbáltuk:
Kevert süti savóval
Kókuszos kanalastorta
Krémsajtos diós
Citromtorta
Málnás kalács
Torta di more
Mascarpone torta
Meggyes charlotte
Házi mascarponés tortácska
Házi mascarponés tiramisu
Barackfagyi
Házi krémsajtos epres mini tortácskák
Sárgabarackos mascarpone torta
Padlizsánkrém változat
New Yorki sajttorta házi mascarponeból
Krémsajtos-paradicsomos csirke
Cukkinikrém
Tiramisu
Gabi krémsajtja
Pohárkrém

Tiramisu:
Saját készítésű tejszínes tiramisu Spar tejfölből (a 450 g-os Spar tejföl nem savanyú, kiváló alapanyag!): Tejszínes tiramisu

Erről recept és kép nincs, de zizi5 a nlcafé fórumon ezt írta:
Zizi5 83417. 2009-08-03 19:24
Sziasztok!
Valaki pár napja feltette a házi krémsajt elkészítését, ma elkészült, nagyon finom, jó állagú krémsajt lett belőle, 9 dl tejfölből 50 dkg krémsajt lett két nap alatt. . Már a hűtőben van egy nagy adag tiramisu belőle. Holnap kiderül, mennyire ízlik a családnak. Az ára mindenesetre nagyon baráti a mascarponéhoz képest.
http://hungariancook.blogspot.com/2009/04/haz i-kremsajt-mascarpone-hazilag.html
Zizi5 83453. 2009-08-04 17:28
Sziasztok!
Jasmyn, nagyon finom lett a tiramisu, szerintem aki nem tudja, az nem veszi észre, hogy igazi mascarponéból vagy házi krémsajtból készült-e.
Zooj, én egy nagy textilzsebkendőn keresztül csöpögtettem le, ne felejtsd el kicsit mikróban melegíteni, úgy gyorsabban lecsepeg a savó.
Ajánlom mindenkinek kipróbálni!!

Update2:
Természetesen az igazi mascarpone az az igazi mascarpone. Aki megteheti, inkább vegye azt. Az én krémsajtom, az csak egy helyettesítő sajtkrém, de nekem bevált. Aki nem teheti meg, hogy 2-3-4 doboz philadelphiát vegyen (de már olyan receptet is találtam, amelyhez 10 doboz kellett) egy sajttorta elkészítéséhez, annak jó alternatíva lesz. Finom.

Megjegyzések

82 megjegyzés ehhez: "Házi krémsajt - "mascarpone" házilag"

The Chef Viki írta... [Válasz erre...]
2009. április 3. 8:54

Jól látom, hogy semmit nem tettél hozzá? Langyos tejföl lecsöpögtetve?

Az árától én is kiborulok mindig :-) Egy misét mindenképpen megér!

Ildinyó írta... [Válasz erre...]
2009. április 3. 11:46

Ez nagyszerű ötlet! Köszönjük! Én a joghurtot csepegtetem így és így lesz belőle joghurtos sajtkrémszerűség, de az nyilván savanykásabb egy kissé... A mascarpone meg a Philadelphia krémsajt árától én is mindig szívrohamot kapok egyébként. Hiába mondják a "nagyok", hogy: de csak ezzel vagy azzal az igazi. A szükség meg a szűkösség időnként törvényt bont és különben is nagy úr...
Üdv
Ildi

csongi írta... [Válasz erre...]
2009. április 3. 21:33

Köszi az ötletet, biztos kipróbálom, mert a Párom imádja a tiramisu-t és a mascarpone ára bizony nekem sem tetszik.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. április 3. 22:11

Én tiramisuban még nem próbáltam, mert mi nem nagyon szeretjük, így azt nem tudom, de máshol már sok helyen, és jó volt. Jönnek is majd a receptek.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. április 17. 11:42

Tiramisuba használtam már sima natúr vajkrémet is, azzal is nagyon finom lett.

Kiskukta írta... [Válasz erre...]
2009. július 12. 8:41

Szia, örülök hogy rátaláltam erre a bejegyzésedre, megcsináltam én is a krémsajtot, nagyon meg vagyok vele elégedve, főleg az árával. Lenne egy kérdésem, a tejsavót te már fagyasztottad? Meddig áll el csak úgy a hűtőben? Fel akarom azt is használni, de pár nappal késöbb, fagyasszam inkább szerinted?

Kiskukta írta... [Válasz erre...]
2009. július 12. 9:48

És ilyen lett belőle a végeredmény:
http://kiskukta.blogspot.com/2009/07/hazi-kremsajtos-epres-mini-tortacskak.html

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 12. 11:12

Szia Kiskukta! Örülök, hogy finom lett, én is szívesen megkóstolnám, küldj egyet lécci:D

A savót eltarthatod sima hűtőben is, én legtöbb, amit próbáltam kb. 10 nap.
Nyugodtan lehet fagyasztani is. Én jégkockatartóba szoktam tenni, mert egy-egy kockányit dobok bele a házi kenyérbe (persze kiolvasztva) - nagyon jó aszkorbinsav helyett.

Kiskukta írta... [Válasz erre...]
2009. július 12. 20:23

Köszi szépen a választ! Anyi idő alatt biztosan felhasználom! De jó ötlet ez a jégkockatartós fagyasztás, kenyeret úgy is sütök rendszeresen.
Egy kis tortácskát meg küldök!

Kiskukta írta... [Válasz erre...]
2009. július 12. 20:27

Ja és köszönöm, hogy az én receptem is felkerülhetett a sorba!

Marcipán és Frutti írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 10. 17:44

ezért a receptért hálám örökké üldözni fog!Fantasztikus!Köszönöm!!!!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 10. 17:53

Nohát jóvanna, örülök. De mit főztél-sütöttél vele?

Marcipán és Frutti írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 10. 20:55

Azóta készült new york-i sajttorta is.Holnapra lehül és kóstolás.És még szendvicskrémet is tervezek:)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 10. 22:19

Hm, ügyes vagy, majd megyek és nézem.

Judith írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 13. 13:50

Hu, nagyon orulok ennek a bejegyzesednek, oriasi koszonet, hogy megosztottad velunk! En olcson hozzajutok a kremsajthoz, nagyon sokszor hasznalom is, de Anyukamra es noveremre gondolok, otthon, szamukra ez nagyon hasznos info lesz. Meg 1x nagyon koszi!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 15. 20:10

én is nagyon örülök ennek a receptnek. :) azt a bizonyos organza anyagot hol lehet beszerezni? köszönöm.
Édua

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 15. 22:55

Az egy tök műanyag, sűrű függönyanyag. Én az egyeurós boltban vettem egy métert, de OBI vagy függönybolt. Lényeg, hogy teljesen nylon, sűrű legyen. Akkor jól szűr és nagyon könnyű kimosni (vagy kidobod).

Nóra írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 17. 13:14

Sajnos úgy tűnik, hogy allergiás lettem a tejtermékekre, illetve csak a boltban árusítottra. Ha házi tejet veszek, és abból készítek ezt-azt, attól nem...
Mindent szeretnék kipróbálni a házi tejből, így a mai friss tejből, tejfölből krémsajt is lesz. Nagyon köszönöm előre is!

Nóra írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 22. 8:46

Kipróbáltam házi tejből a mascarpone készítést, már a hűtőben várja, hogy sajttorta legyen belőle!
Klassz lett, köszönöm!

bonnie írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 27. 21:21

Kipróbáltam, köszi az ötletet.
http://miteszunkma.freeblog.hu/archives/2009/08/27/Mascarpone-s_paradicsomos_csirke_reload/

Marcipán és Frutti írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 3. 16:26

A cukkinikrémet is feldobta:)

Pattogo írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 9. 8:10

Szia!

Most találtam a blogodra. Hálásan köszönöm az ötletet én is. :D Tejfölből én is szoktam sajtkrémet csinálni, de én egy nagy pohár tejfölhöz rakok egy kis kanál sót és egy kis kanál cukrot, összekeverem, egy fél napig állni hagyom szobahőmérsékleten, aztán konyharuhába öntöm, felkötöm egy fakanálra, fellógatom és szintén egy fél napra hagyom. így egy nap alatt lesz sajtkrémem. Szoktam bele pirospaprikát keverni magyaros sajtkrémhez. A gyerekek imádják. :)

Rita

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 9. 15:22

Nagyon finom a krémsajt valóban, ha sózod-cukrozod, a sónak csak íz szempontjából van jelentősége, a cukor segíti az oltóbacik munkáját.
Persze így az édes sütikbe nem jó.
Ezért írtam én kézmelegre melegítést, mert így pár óra alatt lecsepeg, itt a meleg segíti a bacikat dolgozni.
Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a technikát is!

Raindrop írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 16. 20:01

Szia!

Ezt a linket most találtam az origo-n:

http://www.noilapozo.hu/20090916/zoldfuszeres_sajtkrem_keszitese_recept

Úgy látszik sokan kedvet kaptak.
Én is kipróbálom a receptedet a napokban, mindenképp írok ha sikerül. :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 16. 21:01

No lám! Az újságírók beindultak :D

bonnie írta... [Válasz erre...]
2009. október 11. 19:59

Meddig jó a kicsöpögött savó? És mi az a fehér, ami összeáll a tetején? ugye nem a romlás jele? :/

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. október 11. 20:39

A savóval bánj úgy, mint a tejföllel, joghurttal. Egy hétig biztosan eltarthatod hűtőben is, de az idő múlásával savanyodik, illetve csípős ízű lesz, így bár tovább is tartható lenne, én nem szoktam. Ha nem sütöm fel frissen, akkor fagyasztóba teszem. Kenyérfélék sütésekor víz helyett használható, így egy kenyérnél 2-2,5 dl simán elfogy. Kevert sütibe pedig joghurt, kefír helyett rakható.
A savóban van még ki nem nyert fehérje, ez nem a romlás jele. Régen a savóból még ezt a kicsi fehérjét is kivarázsolták, ez tulajdonképpen a savótúró (orda, ricotta).

Andrea írta... [Válasz erre...]
2009. október 16. 19:08

Szia!
A héten kipróbáltam a csepegtetést, el is készült az első adag tiramisu, de a kapott krém kissé savanykás, ami nekem kifejezetten üdítő, de a férjemnek annyira nem jött be.
Savanykásnak kell lennie a végeredménynek?
Köszi a választ.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. október 16. 19:28

A kapható mascarponek citromsavval savanyított tejszín-tej keverékből készülnek, tehát egy kissé az is savanyú. A házinak sem szabad ennél savanyúbbnak lennie. Ez tejfölfüggő, ki kell tapasztalnod, hogy melyik fajtát veszed. Én a CBA és a Farmer tejfölt illetve a Magnetic vödrös tejfölét használom, Yasmine esküszik rá, hogy a Lidl-ben vesz egy fajtát (elfelejtettem, de a nálam sajttortánál leírta) és neki bevált. Szóval, ha a tejföl eleve savanyú, akkor a sajt is az. Ezenfelül a gyártási idejét is nézd, minél frissebb legyen. Házi, piacos tejfölből pedig egyenesen isteni.

Andrea írta... [Válasz erre...]
2009. október 16. 21:03

Nagyon köszönöm a gyors választ.
A tejföl friss volt és pont CBA-s, de akkor ez ilyen. Egyébként régen ettem mascarpone-t, nem is emlékszem igazán az ízére, de "csakazértis" össze fogom hasonlítani :-)) Nekem nagyon ízlett, csupán kissé, pikánsan savanykás az összhatás, (sajnos)a férjem az átlagnál jobb ízlelő- és szaglóérzékkel van megáldva, mindig kiszúr mindent, és ő a savanykás ízzel nincs kibékülve. Citrom nem lehet egy sütiben sem.
Köszönöm hogy megosztottad a receptet, értékes bejegyzés.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. október 24. 22:29

Kérlek írd le nekem hogyan kell készíteni a tejszínből citromos savanyítással krémsajtot.Én egy faluban élek,néhány házzal arrébról hozom a frissen fejt tejet,amit rögtön felforralok és másnap az összes fölét leszedem róla,így mindig van tejszínem.Mivel elég sok tejet fogyaszt a családom és a tejet se vizezik ,hetente kb fél liter tejszinem van szóval jól jönne egy ilyen recept.Előre is köszönöm:Márti

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. október 28. 10:03

Rendben. Hamarosan jön a recept.

Aliz írta... [Válasz erre...]
2009. december 14. 9:47

Szia!
Kipróbáltam, nagyon jól sikerült,köszönöm szépen az ötletet. Én egyszerűen beleöntöttem a filteres kávéfőző filteres szűrőjébe. 1 nagy doboz tejföl pont elfér benne. Ha házi túrót készítek, akkor is ezt használom. A papír jól kiszűri és eldobható utána.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. december 14. 15:11

Ez nagyon jó ötlet!

Alizanyu írta... [Válasz erre...]
2009. december 24. 9:17

Én is nagyon köszönöm az ötletet, isteni lett. Megcsináltam a citromos tortádat, illetve a másik recept, amihez használtam: Pumpkin pie (sütőtökös pie), nagyon finom lett a tejfölből készült krémsajttal. Köszönöm.

Dorothy írta... [Válasz erre...]
2009. december 24. 18:51

Ezt a módszert eltettem biztos helyre, nagyon jól használhatónak tartom, egy időben végig kutattam a netet egy sajtreceptért, volt néhány, hozzávalók beszerzése és egyéb eljárások tekintetében egyet próbáltam ki, garantáltan olyan minta mackósajt a "kockában", ha érdekel nálam megtalálod.
Gyakran lapozgatom a blogodat, leskelődök, jegyzetelek.:))

Boldog ünnepeket kívánok!

Marcipán és Frutti írta... [Válasz erre...]
2010. március 30. 11:03

Szia!Nagy krémsajtfelhasználók lettünk:)Kizárólag házi tejfölből szoktam készíteni.A zebratortához hirtelen kellett,csak előző nap kezdtem hozzá,de a microban felmelegített,majd szobahőmérsékleten lecsepegtetett változat sem lett hígabb.Sőt!Igaz egy éjszakát még a hűtőbenis állt.Nagyon fincsi lett:)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 30. 21:54

Nagyon jókat írtál, örülök! :D

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. május 26. 23:55

Szia! Orulok a receptednek, hiszen en meg a vilag masik vegen elek, itt van ugyan minden, de itt sem olcso.Bizony ha vendegek jonnek akkor egy tiramisut nem eleg csinalni, marpedig nagyon szeretik.Igy tovabb, mindig tanul valamit az ember, marpedig nekunk asszonyoknak egesz eletunkben tanulnunk kell.Szeretettel udvozolek: Valeria Melbournebol

Rea írta... [Válasz erre...]
2010. június 17. 14:32

Szia!

Már csöpög a tejföl, de nem tudom pontosan meddig is kell?
Segítenél kiigazodni ezen a mondatodon: "24-36-48 óra múlva finom krémsajtunk lesz. Attól függ, hogy mennyire maradjon lágy. Én általában 36-48-60 órásat készítek."
Miért van 3 időtartam egyszerre? Bocs, ha hülyeséget kérdezek:)
Köszi.
Rea

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. június 17. 14:39

Ha 24 órás, akkor még egészen tejfölszerű, lágy. Ha 48 órás, akkor már egészen sajtszerű.
Ha 36 órás, akkor a kettő közötti lesz.
Tehát vagy-vagy ideig, nem egyszerre.
Én általában 36 órásat szoktam.

Rea írta... [Válasz erre...]
2010. június 17. 14:55

Wow, de gyors voltál:)
Igen, hasonló válaszra számítottam, csak szerettem volna tudni meddig csöpögjön a tiramisuhoz. Ha jól sejtem, annak is a 36 óra lesz a tuti.
Köszi a villámválaszt :))

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. június 21. 11:14

Nagyon köszönöm az ötletet én is elkezdtem csinálni (Spáros Budget 20 százalákos)tejfölből...Judit

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. június 25. 18:54

Köszönöm a tippet én is, most csöpög a 900 g-os Dini tejföl a hűtőben, holnap délelőtt éri el a 36 órát, nagyon kíváncsi vagyok.
Egyelőre kicsit savanykásnak-sósnak tűnik, de remélem, hogy megfelelő cukormennyiséggel ez ellensúlyozható, és finom tiramisu lesz belőle.
Remélem, hogy beválik, mert akit csak ismerek, imádja a tiramisut, nagy a kereslet, de a mascarpone rettentő drága :(

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. június 25. 19:03

Ha nagyon savanyú és sós, akkor az tiramisuba nem lesz jó! Régi volt a tejföl?
Én kezdetnek citromtortát készítenék ebből. Vagy sós sajtkrémet. Ki kell tapasztalni, melyik tejfölfajta nem ennyire savanyú.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. június 25. 20:20

Elvileg friss volt, és csak a mascarpone nagyon semleges ízéhez képest tűnik savanykásnak. Ha "kész" lesz, majd kóstolással eldöntöm, hogy mi legyen belőle. Végül is van elég citrom itthon, lehet, hogy nem tiramisu lesz a vége. Majd elújságolom :) jucmok

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. július 15. 18:36

Érdekes, ezeket Amerikában krémtúrónak nevezik...

marisz57 írta... [Válasz erre...]
2010. július 23. 23:22

Szia Wise Lady! Megcsináltam a házi krémsajtot és nagyon jól sikerült. Örülök, hogy olcsóbb megoldáshoz jutottam általa, mintha boltban venném. Köszi és szép nyarat kívánok.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. július 24. 18:13

Nagyon örülök, hogy jól sikerült!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. szeptember 9. 22:18

Én is kipróbáltam, isteni lett a tiramisu.
A férjem szerint még finomabb, mint a mascarponéval.
Holnap sajttortát sütök belőle, kíváncsian várom az eredményt.
köszi még 1x az ötletet:)
Adrienn

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. szeptember 9. 23:58

@Névtelen
Hát ez nagyszerű!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. szeptember 11. 10:49

Szia!
A sajttorta elkészült, olyan az illata, hogy legszívesebben már most beleharapnék, de hát pihi a hűtőben.
Én spar budget tejfölből csináltam, és 55 deka lett. Az állaga nagyon jó 36 óra után, és nem savanyú.
25dekából tiramisu, a többiből sajttorta készült egy kisebb adag ízlelésre.
Nem tudsz valami ötletet a savó felhasználásához? Kelt kalácshoz is használhatom, nem lesz savanykás a tésztája?
kösz: Adrienn

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. szeptember 11. 12:05

Nagyon örülök! A savót bármilyen kelttésztába felhasználhatod bármilyen mennyiségben. Én 2 dl-es adagokban plusz egy jégkockatartóban lefagyasztom. A 2 dl-essel kenyeret, péksütit szoktam sütni. A savóval készült kenyérféle fantasztikusan pihe-puha, levegős, könnyű. A savó jégkockákat pedig egyéb kelt tésztákhoz adagolom 2-3 darabot olvasztok ki. Nem lesz savanyú.
Édes kevert sütikhez is használható.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. szeptember 12. 23:02

Hahó!
Nekem tiramisu készült belőle, életem első tiramisuja, és a vélemények szerint olyan lett, ahogy amilyennek ennek az édességnek lennie kell. :) A CBAs tejfölöm több, mint 36 órát csöpögött hidegben, jó állaga is lett, de szerintem kissé savanykás maradt. Lehet, hogy nem volt elég friss... És emiatt én azért a krémen éreztem, hogy tejfölös volt, de hát a többieknek ízlett :D
Mindenesetre köszönet a jó ötletért, még biztosan kísérletezgetek vele, mert párom oda van a tiramisuért, én meg ki szeretném próbálni a citromtorta receptedet :)
Szóval köszi: Nevotil

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. szeptember 14. 16:38

Köszi a választ, közben kikísérleteztem egy savóitalt.
1 liter savó 20 dkg cukor 2 marok fagyasztott ribizli, fél marok fagyasztott meggy.
Az egészet főzni 5 percig, majd szűrön átpaszirozni, és irány a hűtő.
Jégkockával, ásványvízzel, mentalevéllel, citromkarikával isteni üdítő ital.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. november 27. 22:39

Kedves Wise Lady! Személyemmel átlépte a házi Mascarpone-d a határokat ,mert én itt a vajdasági Kishegyesen is kipróbáltam ,nagy sikerrel !!!és mivel nálunk még nem minden háziasszony lóg a világhállón ezért utólagos engedélyeddel "gyalogszerrel",szájhagyomány útján népszerűsítem. Gratulálok neked és további sikereket a konyhában!!! (és persze azon kívül is!!)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. november 27. 23:33

@Névtelen
Örülök, hogy tetszett és köszönöm.

Timi írta... [Válasz erre...]
2011. január 23. 20:53

Helló!

http://www.nosalty.hu/dios_repatorta_naranccsal_recept_11765

Ezt a tortát szeretném elkészíteni, 12 személynek, úgyhogy kell hozzá bőven mascarpone, úgy döntöttem, inkább én is "hamisítok"! :)

Timi írta... [Válasz erre...]
2011. január 24. 16:56

Ezt jól elszúrtam, mármint a mascarpone-t!
Folyós lett, amikor összekevertem a citrommal és a porcukorral.
Pedig olyan kemény volt a sajt, azt hittem, tuti jó lesz!
Az íze nagyon finom lett amúgy, úgyhogy született egy "mártogatós" süti! ;)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. január 24. 17:07

@Timi
Megnéztem a receptet, én 25 dkg porcukrot nagyon soknak tartok.
Nem volt émelyítően édes? A sok porcukortól is folyósodik, túrótölteléknél tapasztalható ez szintén.
250 g krémsajthoz max 100 g porcukrot tennék.

Timi írta... [Válasz erre...]
2011. január 24. 17:33

Szeretném megtudni, hogyha 40 fokra szeretném fölmelegíteni a tejfölt, hány W-osra állítsam a microt, és hány percre?

Timi írta... [Válasz erre...]
2011. január 24. 17:35

De émelyítően édes lett! :(
Annyira folyékony lett, hogy tettem hozzá zseléfix-et, de már az sem segített rajta. :(

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. január 24. 17:43

@Timi
Én 2-szer 30 másodpercig szoktam 900 W-on, de ez attól is függ, hogy hűtőhideg-e. 40 fok, az kézmeleg, tehát próbálkozz fél perccel, nyisd ki, tapintsd meg. Aztán vissza, ha nem elég. Épp egy kicsit érzed, hogy langyos, akkor már jó. Nem kell ám nagyon pontosan 40 fok.

Timi írta... [Válasz erre...]
2011. január 24. 18:03

Kedves Wise Lady!

Köszi szépen a segítséget!

gabi írta... [Válasz erre...]
2011. február 2. 15:29

A tejsavóról annyit elárulhatok, hogy kitűnő szőnyegtisztító... egyszer véletlenül kiöntöttem a konyhai szőnyegre, és mire megszáradt, szép tiszta 'folt' lett a helyén... - legjobb tanítómester a tapasztalat!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. február 2. 16:55

@gabi
Nagyszerű, hogy ezt megtudtuk, ki fogom próbálni! Köszi

Kiddy írta... [Válasz erre...]
2011. április 22. 19:17

Szia, Wise Lady!

Visszatértem. Épp most tettem be a hűtőbe egy dobozzal, répatortára lesz majd.
A blogon beszámolok! =)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. április 22. 19:53

@KiddyKíváncsian várom!

kylean írta... [Válasz erre...]
2011. április 25. 7:28

isteni finom én szendvicskrémnek használtam egy kis snidlingel :D

Kiddy írta... [Válasz erre...]
2011. április 25. 17:54

Itt az eredmény:
http://bakerstreet.freeblog.hu/archives/2011/04/24/Repatorta_kremsajtos_mazzal/

Meg kell jegyeznem, zseni vagy. =) Szuppperjó lett!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. április 25. 18:23

@Kiddy
Ó nagyon klassz lett, már csak a kóstolót kellett volna elküldened. Örülök, hogy tudtad használni!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. április 25. 18:24

@kylean
Snidlinggel én is imádom.

Sopszi írta... [Válasz erre...]
2012. február 16. 12:20

Hmmm és mi a helyzet a laktózérzékenyekkel?! Mivel én mascarpone-t sem ehetek, kísérlet indul laktózmentes tejfölből. Nem emlékszem hány % a zsírtartalma, de egy próbát megér. Olcsó biztosan nem lesz :-/ de nem bánom, ha sikerül.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. február 16. 16:04

@Sopszi
Kíváncsi vagyok az eredményre.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. február 17. 17:52

Én is ki próbáltam a tejfölből készült sajtot,de sajnálattal tudom közölni hogy a tejfölből nem lett sajt csak egy keményebb tejföl lett belöle és a világon semmi köze ahoz a sajthoz amit a recept adó közöl

Sopszi írta... [Válasz erre...]
2012. február 20. 18:51

@Wise Lady
Teszt befejeződött! Épp akkortól, kapható volt 20%-os laktózmentes tejföl. 450g-ból 250g lett. Ár 357.-Ft. Most néztem mennyire brutál ára van a mascarpone-nak 250g 600.-Ft fölött. Mivel nem emlékszem már az ízére összehasonlítani nem tudok.
Észrevétel: Finom, valóban enyhe savanykás ízt érzek( a tejfölöm viszonylag édes), de az én sütim jó lett. (nem tiramisu) Valószínű nem tudom minden sütihez használni, de most szűröm az új adagot, krémsajt lesz belőle. A macska átrohant a másik szobából, falatért. Szóval nekem finom & Cilkének :-) Köszönöm, a jó ötletet, tejterméken éltem míg ehettem, most megint változatosabb lett az étrendem.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. április 7. 15:58

Mi nem tudtuk pontosan eldönteni, mennyi citrom kell a tejfölhöz, mivel sehol sem írtad le. Szóval mennyi citromlé kell egy pohár tejfölhöz, amit mondjuk 3 napig csepegtet az ember? Mi is szeretnénk kipróbálni ezt a csodát :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. április 7. 18:35

Nem kell hozzá citrom. A tejföl már megsavanyított tejszín eleve.

Miklos írta... [Válasz erre...]
2012. augusztus 15. 12:08

Anyagpelenkával kipróbálta már vki?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. augusztus 15. 13:24

@MiklosAzzal is lehet.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2014. január 31. 13:35

Kedves Wise Lady! Zsírszegény tejfölből is működik?

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2014. május 16. 18:15

Én natúr joghurttal szoktam csinálni, van egy olcsó, de jó minőségű német 500 grammos kedvencem, ebből biztos több savó távozik, de azt is felhasználom sütéshez. Nagyon finom, édesen, sósan, zöldfúszerekkel.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com