Habkönnyű, óriás grízgaluska


Imádom a grízgaluska szót. Olyan lágyan, tartalmasan, harapnivalóan lehet kiejteni. És zenéje van, ritmusa. Az egyik kedvenc magyar szavam.
Imádom levesbe is. A lágyan omló, de mégsem széteső, hatalmas, evőkanálnyi grízgaluskát, finom húslevesben.
Ahány ház, annyi szokás, elkészítésében és nagyságában is. Én így szoktam csinálni, nem kell várni vele, gyorsan kész van és mindig sikerül.



Hozzávalók:
1 tojás (közepes)
80-100 g búzadara (a tojástól függ)


Elkészítés:
Előveszek egy magasfalú 500g-os margarinosdobozt (persze magas tálka is lehet sőt nagyobb bögre is), egy laposabb, széles tálat (levesestányér is lehet), a robotgépbe csak az egyik habverőt teszem. Kimérem a búzadarát. A lapos tálba vizet - de még jobb, ha levest - öntök és beteszem a mikróba felforrósodni.
A tojást szétválasztom, a fehérjét a margarinosdobozban kemény habbá verem a sóval(de tényleg keménnyé, amikor azt hiszed kész, akkor még tovább). Egy teáskanállal lazán elkeverem benne a sárgáját, azután a darát. Kiveszem a forró vizet és a kanállal beleszaggatom a galuskát (duplájára fog dagadni), nem nagyon formázgatom. A mikrót 40%-ra állítom -az enyém 900 Wattos, tehát 360 Wattra - és 3 percig mikrózom. Megint kiveszem, kanállal megfordítom a galuskákat és ha kell, pótolom a folyadékot. Visszateszem és 40%-on további 5 percig mikrózom. Kész, azonnal tálalható.

12 megjegyzés:

  1. Egy profi gasztrós nem használ mikrót, mint ahogy vegetát sem és más mű dolgot. A mikrohullám minden tápértéket semmissé tesz! Próbáld legközelebb a levesbe, vagy kis sós vízben kifőzni, mert ez, így NEM grízgaluska!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez eszméletlen butaság, amit írsz a mikróról. Nem sok fizikát tanultál...

      Törlés
  2. Kösz a tanácsot, ennek ellenére fogok használni mikrót. Én dolgozom és utána főzök itthon sajnos már elég régen, így tudomásom van róla, hogy ki lehet főzni tűzhelyen is, hiszed, nem hiszed. A profi gasztrós pedig pl. Molnár B. Tamás szerintem és étteremben főz. No meg te, gondolom.
    A profi gasztrós pacojetettel, lángszóróval, nylonzacskóval, vákuummal főz, xantánnal sűrít, habszifonnal (nevetőgáz) készít mindenből habot etc., csupa-csupa természetes dolog ez. De én nem ostorozom őket, amit lehet szívesen ellesek inkább.
    Egyébként vegeta helyett én lestyánt használok, de biztos van valami nagyon természetes mikrobiológiai katyvasz is, amit használhatnék.
    Szeretettel várlak a blogomon máskor is.

    VálaszTörlés
  3. Ernő, amit írsz a mikróról az elég nagy sületlenség, véletlenül van erről nekem is némi tudásanyagom szakmámnál fogva, ezt az elpusztítja az összes tápanyagot dolgot inkább ne terjeszd.

    VálaszTörlés
  4. Nos gasztrózhatunk és beszélhetünk a mű dolgokról is de Kedves hozzászóló a profizmushoz Te mit se értesz. Nem ragozom soká de a szó jelentésével se vagy tisztába. Profi az aki pénzért főz, vagy főzéssel kapcsolatos dolgait díjazásért publikálja. Ettől még lehet rém hülye az egészhez, mert nem a tudását jelenti a kifejezés.

    Nyithatunk vitát a kuktáról is, mert mint az a közhiedelemben van „megtart” minden tápértéket. Nos utána kell ennek is nézni, aztán beszélgethetünk róla. Veszteség nélkül, még némelyik nyersen fogyasztott növényt se lehet elkészíteni. Ott is kell ismerni a technológiát.
    Szóval én használok mikrót és kuktát is és sok egyéb más ketyerét. Sátáni módon nyitogatom a vegetás dobozt, ha az étek megkívánja, sőt más kitudja milyen „műanyag” étel-kiegészítőt is gátlástalanul használok, ha ezt jónak látom. De sok dolognak igyekszem utána olvasni. Igaz csak amatőr vagyok. Nekem csak a családom és vendégeim üres tányérja a fizetség 1-1 kiadós kaja után.

    Ja és ami a lényeg a recept. Mint írtam igyekszem olvasgatni mielőtt olyat főzök amit régen csináltam, de néha a saját dolgaimat se árt frissíteni. Most mind a két eset egybefolyt. Zöldséglevet terveztem olyan „tavaszit” májgaluskával. A májon kívül mindent meg is vettem. Nos erre a galuskára saját gyakorlatom és bevált receptem van, de ez máj nélkül igen kevés. Grízgaluskát viszont fel kellett frissíteni. Kapásból alátámasztott volt a háttérbe szorult tudás, de ha már neten jártam, akkor a hobbim szerint elkezdtem olvasgatni. Így találtam ide.

    Általában a könnyű szerkezetet szódabikarbónával, vagy ilyet is olvastam sütőporral érik el. Az előbbit magam is használtam. Ami nekem ebben a receptben tetszik az a tojásfehérje habosítása, mert ha már gasztózunk, akkor itt elhagyhatunk amúgy vegyszernek minősülő dolgokat és mégis kapunk egy kívánt állagot.
    Igaz a mikró engem is meglepett, de nem tartom étel idegennek. Én nem használom, mert van időm és a kész galuskákat is két részre osztom. Az azonnal fogyasztottat (és ami a leveshez még tartozna) a levesbe főzőm, a maradékot sós vízben. Tálalás után a szétázást elkerülendően nem hagyom a levesben a maradékot sem. A sós vízben főtteket, pedig lefagyasztom. 1-1 gyors leves betétjének jól fog jönni, még akkor is ha ezzel tápértéket vesztek. Nincs nagyobb pazarlás, mint ételt kidobni és a 0% tápbevitellel is hiába gondolkozunk azon éhesen, hogy milyen technikával tudjuk a 100%-ot megközelíteni.

    Én köszönöm a tippet és még ma ki is fogom próbálni.
    P.Karika
    per.karika@gmail.com

    VálaszTörlés
  5. sajna ez nekem első körben nem sikerült...vajon mit csináltam rosszul?
    azonnal szétment darabokra a vízben, pedig kimértem a darát pontosan...lehet, hogy többet kellene tenni?
    az állaga valóban hígabb lett, mint a korábbi galuskáimé, amikkel éppen az volt a bajom mindig, hogy kicsit kemény, nem igazán könnyű...jajj...segícccsééééég :)

    VálaszTörlés
  6. @dióhéj
    Én mindig ennyi darával csinálom, és elég. Talán a víz volt túl forró? Vagy a tojás nagyobb volt?
    A mikró volt túl erős?
    Más tippem nincs.

    VálaszTörlés
  7. köszönöm a segítséget...végül a mennyiséget hagytam, kicsi szódabikarbónát tettem hozzá és hagytam állni az egészet kb fél órát, aztán inkább fazékba tettem, úgy jó lett

    VálaszTörlés
  8. Házisajt receptet kerestem, így csak csak most találtam rá erre az oldalra /amihez gratulálok/.Valamikor én is sokat kínlódtam, hogy sikerüljön jó grízgaluskát készíteni. Jó pár kudarc után végre sikerrel jártam. Azóta én mindig így készítem.
    Hozzávalók:
    1 nagyobb méretű tojás /65gr/
    5 evőkanál búzadara /100gr/
    1 mokkáskanál só
    1 teáskanál étolaj
    Egyébként ez a recept az olaj kivételével teljesen megegyezik a tiéddel kedves Wise Lady. Azt, hogy zsiradékot kell tenni mindenféle galuskába, valamikor még az anyósomtól tanultam és milyen igaza volt. Ők régen zsírt, mi ma meg olajat vagy olvasztott vajat használunk.
    Szóval a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a sóval jó kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a sárgáját és az olajat, villával óvatosan elkeverjük, majd egyszerre beletesszük a búzadarát,amit szintén óvatosan beleforgatunk a habba.Nem kell állni hagyni.Én a leszűrt levesbe szoktam megfőzni.Fontos, hogy a lé kellően forró legyen, de ne forrjon lobogva. Két kanál segítségével szoktam megformázni, így szép símák és egyformák lesznek. Ha közepes méretű galuskákat szeretnénk, akkor teáskanalat használjunk, ha óriásokat, akkor evőkanalat.Kb.fél óra kell, hogy teljesen megszívják magukat és puhák legyenek. Akkor jók, ha leülnek a levesben. Mióta így készítem / ennek már 30 éve/, nincs meglepetés, csak az elismerő pillantásokat kell bezsebelni érte.
    üdvözlettel datolya56

    VálaszTörlés
  9. @datolya56
    Ezt a módszert én is ismerem, és már próbáltam is. Tényleg jó, kösz a leírást.

    VálaszTörlés
  10. Ide figyeljetek !
    Szerintem a legegyszerűbb az egy tojás fehérjét kemény habbá kikeverni és a sárgáját utána lassan belekeverni hogy a hab ne essen szét.Nagyon fontos hogy a búzadarát-ami 5 evőkanál se nem csapott se nem púpos,normál-lassan hozzákeverjük a tojáshoz.
    Ezt követően forrásban lévő vízbe kávéskanállal szaggatjuk bele kb.5 perc pihentetés (dagadás ) után amibe kanálnyi vegetát tettünk a finom íze miatt. Pár perc után amit villával szurkálva érzékelünk a gombóc kész lenne hideg vízzel pótolva az elfőtt vizet , a kifőtt gombóckákat lassan beleengedjük a kész levesbe és nagy kanál csobbanással mindet magunkba eregetjuk lassu ízfokozó élvezetünkkel.
    Mindenkinek nagyon jó étvágyat kívánok !

    VálaszTörlés
  11. Én állandóan próbálkozom a legjobb szakácskönyvek alapján grízgaluskát készíteni, a Te recepted volt hosszú idő után az első, ami csodásra sikerült. Én sem főzök mindent mikróba, de ezt úgy csináltam, ahogy leírtad, bevált, biztosan így fogom ezután is csinálni mikró ide-vagy oda. Köszi, finom puha grízgaluskám van, Neked köszönhetően.

    VálaszTörlés

@templatesyard