2009. április 19., vasárnap

Gyümölcsleves - most almából és narancsból

0 megjegyzés

Gyümölcsleves




A gyümölcslevest mindig így készítem:
A gyümölcsöket feldarabolom és annyi vízzel felteszem főni, amennyi épp csak ellepi. Ízesítem őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, ha van otthon, akkor édesköményszárral (helyette ánizsmag is lehet), csipet sóval. Kb. 5 percig főzöm. Ekkor 2 teáskanál lisztet kevés vízzel elkeverek csomómentesre, és hozzáadok 1 dl tejfölt, ezzel is kikeverem. Ezt beleöntöm lassan a levesbe és összeforralom 1 perc alatt. Hozzáadok 5-6 evőkanál cukrot (ez gyümölcsfüggő, ezzel már nem forralom, hanem csak olvadjon el. Keveset kevergessük, hogy az érzékeny gyümölcsök ne törjenek össze. Leveszem a lángról. Ha használok befőttet is, akkor a levét most öntöm hozzá (hogy hűtse, de ilyenkor a cukor mennyiséget csökkenteni kell), befőttlé helyett lehet adni hozzá kevés narancslevet is, és ha egyik sincs, akkor egy deci vizet öntök hozzá. Hagyom hűlni. Ilyenkor még nagyon sűrű és édes, alig van leve. Ha már testhőmérsékletre hűlt, akkor öntök hozzá annyi hideg tejet, hogy megfelelő sűrűségű legyen.
Ha forróbban öntjük bele a tejet, akkor a gyümölcssavak kicsapják, megtúrósítják a tejet. Így viszont selymes, homogén lesz a leves.

Megjegyzések

0 megjegyzés ehhez: "Gyümölcsleves - most almából és narancsból"

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com