2009. április 16., csütörtök

Csokis pöfetegek csoki nélkül - Crinkles without chocolate

16 megjegyzés

Kipróbáltam csoki nélkül, kakaóval és vajjal pótolva a csokit. Finom, élvezhető. Az ember pénztárcája nem mindig engedi, hogy annyi csokit vegyen, hogy minden sütibe is jusson. Ajánlom, bevált.

Kakaós crinkles



Hozzávalók:
100 g vaj
350 g finomliszt
75 g kakaó (egy doboz)
150 g cukor
1 teáskanál sütőpor
3 tojás
vaníliakivonat
csipet só
porcukor a hempergetéshez

Elkészítés:
A lisztet és a kakaót összekeverem, hozzáteszem a sót, sütőport. Egy másik tálban a tojásokat a cukorral jól kikeverem, hozzáteszem a vajat és azzal is. Beleteszem a vaníliát, majd a száraz hozzávalókat is. Ezután egy fóliába becsomagolom, és beteszem a hűtőbe legalább 5-6 órára.



Ha jól lehűlt, kiveszem, először szeletekre vágom és visszateszem a hűtőbe. A szeletekből mindig csak kettőt veszek ki, felkockázom, és 2 cm-es golyókat gömbölygetek, egy tepsire valót. Porcukorban megforgatom és felsorakoztatom a tepsiben. Előmelegített 180-200 fokos sütőben 10 perc alatt sül meg. Váltogatva két tepsivel dolgozom, kigömbölygetem a golyókat, míg sül az előző és rögtön hűtöm, ha várnia kell. A hideg fontos.

Megjegyzések

16 megjegyzés ehhez: "Csokis pöfetegek csoki nélkül - Crinkles without chocolate"

Lilla írta... [Válasz erre...]
2009. április 16. 14:42

hány %-os kakaót használtál?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. április 16. 16:05

Bonbonetti Arany Kakaót használtam (szárazanyagtartalom 94 m/m %)

Lilla írta... [Válasz erre...]
2009. április 16. 16:19

a zsírtartalomra gondoltam, hogy 10-12-es sovány vagy 20-22-es zsíros.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. április 16. 16:31

10-es sovány (zsírosabb jobb, de az uram vette), így is jó lett, ennyi zsiradékeltérés - 7g - nem számottevő)

Lilla írta... [Válasz erre...]
2009. április 16. 16:53

nem is a zsír, az íze :-), én kilósat szoktam venni.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. április 16. 17:07

Furcsákat írsz. Mit gondolsz, mitől más az "íze"?
A kakaóporokról van egy-két téves hiedelem elterjedve, ilyen pl. hogy a sötétebb az feltétlenül jobb minőségű. A zsiradéktartalom pedig egyrészt az állagot javítja, másrészt az ízhatáshoz járul hozzá. De a süti összes zsírtartalmához képest a sovány-nem sovány kakaópor jelentéktelen eltérés, ami ízben nem jelentkezik. A lényeg, ne cukrozott kakaópor legyen.

Lilla írta... [Válasz erre...]
2009. április 16. 19:13

hát nemtudom, ettem már olyan kakaóporokat, hogy hajjajjjj... nem volt semmi ízük - se színük mellesleg. na a cukrozott kakaópor, végképp gasztrobűntett. amúgy ami a léyneg: holland legyen az a kakaó. elég sokféle feldolgozási eljárás van, meg sokféle kakaócserje. a "cicás" honi termék pl szerintem minősíthetetlen.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. április 16. 19:29

Rossz tapasztalataid vannak látom. Én már találtam "itthoni" jót is (pl. ez, amit említettem). A holland kakaópor azért sötétebb és kevésbé keserű a legtöbbnél, mert lúggal kezelik, azaz a feldolgozási eljárás más, így nem feltétlenül jobb a másmilyen kakaónál, pusztán van aki ezt a kezelési eljárást jobban kedveli. A kakaópor minőségét a kakaóbab határozza meg elsősorban, másodsorban a feldolgozás során hogyan kezelik. Az ár sem mindig utal a minőségre. A márkákat meg kell fizetni, gyakran a név megduplázza az árat.

Lilla írta... [Válasz erre...]
2009. április 16. 20:09

én sem a legdrágábbat veszem. sőt még magyar is rajta a cimke, itt csomagolják. :-) nem kávézom, nem is értek hozzá. a kakaóporra viszont háklis vagyok. nálam az az élvezeti cikk, legyen finom erős :-)

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. május 7. 10:54

Nekem is van egy hasonló édességem, ma készültem feltenni. Azt is porcukorba kell forgatni, de nekem még soha nem maradt ilyen porcukros a külseje, mindig elolvad rajta a cukor és egy kemény réteget képez a felületén. Így viszont sokáig friss marad, mert nem tud kiszáradni... Ez nagyon szép lett! Irigykedek! :-)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. május 7. 21:00

Ha pont így csinálod, nem fog elolvadni a porcukor. A sok hűtés sütés előtt azért kell, hogy szépen megrepedezzen. A szétterülés pedig természetes (van fent itt nekem is kicsit laposabb is), ezen pedig egyrészt a mérettel lehet segíteni (1,5-2 cm-es golyóknál ne legyenek nagyobbak), másrészt nálad sokkal magasabb a zsírtartalom (másfélszer annyi vajat használsz és még a csokiban is van kakaóvaj) ettől is terül. De az alak nem számít, az íz a fontos. A tiéd valószínű puhább is. Még gömbölygetés közben is hűtök, épp csak annyi van kint, amivel épp dolgozom és rögtön be a sütőbe, a többi addig a hűtőben van.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 16:30

Az enyem sem lett gömb alaku, inkabb pilota keksz forajahoz hasonlit. nem lehet h tul sok benne a vaj es azert?jo lenne ha sikerulne gomb alakut csinalni, mert hetvegen megyek vendegsegbe, es oda vinnem:)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 4. 16:59

Ennyi liszt+kakaó keverékhez 100 g vaj nem sok. Ez a keverék nekem szépen megmaradt gömb alakúnak. A lényeg, hogy végig jéghideg legyen. Mindig csak annyit veszek ki, amit épp gömbölyítek, és azonnal sütöm.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 11:58

Vaj helyett lehet margarint hasznalni??Ha igen, mennyi kell bele??Valaszod elore koszonom!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 5. 20:18

Biztosan lehet. Nem próbáltam még, így nem tudom, hogy nem lesz-e a formája esetleg másmilyen.

mezzsu írta... [Válasz erre...]
2011. augusztus 18. 19:06

@Névtelen
névtelennek írnám: én margarinnal csináltam, és több, mint 1 napot állt a hűtőben és tökéletes gömb alakja maradt :) és isteni finom, nyami

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com