2009. április 4., szombat

Citromtorta - házi krémsajtból

5 megjegyzés

Nagyon sokszor megcsináltam már, és az egyik slágersüti nálunk. Hasonló receptek sokasága kering a világhálón, én a saját változatom írom. Nagyon finom! Az utolsó szeletnél tényleg le kell oltani a villanyt.

Citromos sajttorta



Hozzávalók:
Alaphoz:
300 g keksz (nálam háztartási keksz)
150 g vaj
Krémhez:
250 g házi krémsajt
1,5 citrom
3 evőkanál kristálycukor
4 evőkanál porcukor
4 dl tejszín
vaníliakivonat
10 g zselatin

Alap:
Ledarálom a kekszet, hozzáadom az olvasztott vajat, és összedolgozom. Ha nem áll össze, rakok hozzá még egy kis vajat. Elfelezem és az egyik felét egy 22 cm-es kapcsos tortaformába belenyomkodom, elegyengetem. A másik felét egy kerek falapon akkorára nyújtom, nyomkodom, mint a forma.

Krém:
1 cs zselatint (10g) fél dl vízzel elkeverek, hozzáadom a cukor felét, 1,5 dl vizet és fél citrom levét. 15 percig állni hagyom. Ezután felmelegítem és hűlni hagyom - forrnia nem szabad. Amíg hűl, elkeverem a krémsajtot a porcukorral és egy egész citrom reszelt héjával és levével. Az épphogy langyosra hűlt zselatint hozzákeverem. Hozzáadom a vaníliát is.
A 4 dl tejszínt 1 teáskanál porcukorral keményre felverem (adhatunk hozzá habfixálót, de a zselatin majd megfogja). Felét hozzáadom a sajtos krémhez és óvatosan elkeverem, majd a másik felét is hozzákeverem.
A krémet a tortaformába öntöm, elegyengetem. Ezután a másik kekszes lapra egy kartonpapírt terítek és tenyeremmel szélesen fogva az egészet megfordítom, rá a lapra. Rácsúsztatom fedőlapnak a krémre úgy, hogy a bal kezemmel óvatosan tologatom lefelé, jobb kezemmel pedig húzom kifelé a kartonlapot alóla.
Ekkor a tortát hűtőbe rakjuk. Legalább 6 órát, de inkább egy éjszakát hűtjük.
Ha megdermedt, késsel óvatosan körbelazítjuk és levesszük a karimát. Én rajta szoktam hagyni az alsó lapon, nem próbálkozom a lecsúsztatással. Ha visszateszem a hűtőbe, akkor visszarakom a karimát is.
Első alkalommal próbálkozhatunk növényi tejszínhabbal (egy alkalom nem árt meg), azzal könnyebb bánni, tartása jobb. A valódi tejszínt keményre kell verni, de ne csapódjon ki, szóval kell hozzá némi gyakorlat.

Megjegyzések

5 megjegyzés ehhez: "Citromtorta - házi krémsajtból"

Evelin írta... [Válasz erre...]
2009. április 4. 15:38

Hát ez nagyon jól néz ki, csorog a nyálam! Kérdeznék valamit. Még nincs kerek tortaformám, mostanában szeretnék venni egyet, csak azt nem tudom milyet? Hány centiset, milyen márkát, melyik a legpraktikusabb? Segitenél?
Köszi!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. április 4. 15:53

Szia Evelin! Én a sima fémformát ajánlom, mert a mindenféle bevonatosakban nem lehet késsel, villával stb. kapirgászni. Nekem van szilikon is, az azért jó, mert nem tapad rá a piskóta. De szerintem egy kapcsos fém mindenképp jó, ha van, mert érzékeny tortáról - pl. joghurttorta - könnyebb a karimát levenni.
Átmérőre: a 22cm-es se nem kicsi, se nem nagy, de nekem van egy 18cm-es is, ami meg azért jó, hogy kisebb tortát is lehet készíteni (2-3 személyes háztartás). Összefoglalva én elsőként egy kapcsos, fém, 20-22 cm átmérőjű formát ajánlanék. Ezt mindenféle tortához tudod használni.

Evelin írta... [Válasz erre...]
2009. április 4. 16:19

Köszönöm szépen a tanácsot! Nem is láttam még szilikonos tortaformát. Mondjuk nem csodálkozom, mert én utálok vásárolni, listával megyek és mást nem is látok meg, csak a cél lebeg a szemem előtt. :D

The Chef Viki írta... [Válasz erre...]
2009. április 4. 16:40

Bevásároltam tejfölből és natúr joghurtból :-)) Hogy tudjak mit csöpögtetni!

Látom, már sütim is lesz (nyálcsorgató smiley) Gyönyörű!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. május 1. 10:34

Nálunk anyák napján nem annyira megy a virág, szóval úgy döntöttem, amíg anya még nem ért haza, sutyiban csinálok egy ilyen jó kis tortát :P remélem jól fog sikerülni!

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com