2009. március 11., szerda

Zsúrkenyér

6 megjegyzés

Ezt a receptet azoknak ajánlom, akik belül puha, könnyű, nem nagy lyukakkal teli, ropogós és vékonyhéjú kenyeret szeretnének. Én imádom a csupa héj bagetteket, kenyereket, de folyton nem szeretünk ilyet enni, a kisfiam panaszkodik, hogy a héj feltöri a szájpadlását, ínyét, s az sem jó, ha túl lyukacsos, mert nehezen vajazható, kicsurog a méz, lekvár. Szóval kellett egy ilyen változat is. A finomliszt több benne, így puhább lesz.

Zsúrkenyér 2 db



Hozzávalók:
300 g finomliszt
100 g rétesliszt
1 teáskanál sikér
1 evőkanál olivaolaj
1/2 kávéskanál cukor
1 kávéskanál tejföl
1 kávéskanál só
10 g friss élesztő
170-200 ml víz (a liszttől függ)

Elkészítés:
Mindent beleteszek a kenyérsütőgépbe, elindítom a dagasztóprogramot. 20 perc múlva leállítom. Majd újra elindítom a programot elölről (azaz kétszer dagasztom), ezt 1 óra múltán kapcsolom ki. Kiveszem a tésztát, ököllel jól megpüfölöm, kétfelé veszem.
Mindkettő részt kinyújtom kb.30x20 cm-es téglalappá (csak minimálisan lisztezek alá) vagy amilyen hosszú a sütőlap.
A hosszabbik oldalánál kezdve feltekerem, mint a beiglit, a sütőlapra teszem őket. Ferdén bevágom 3-4-szer a tetején. A lapon hagyom kelni még félórát. Azalatt begyújtom a sütőt, 200 fokra melegítem, a kenyérkéket sós vízzel bekenem és betolom a sütőbe. 15 perc múltán újra átkenem sós vízzel és még 10 percig sütöm. Rácson hagyom hűlni.
Frissen ropogós a héja, de vékony, a belseje puha és rugalmas. Másnap a héj megpuhul, a belseje is finom marad. Harmadnapra már ne maradjon, akkorra veszít a puhaságából.
Mi karikára szelve fogyasztjuk.

Update: nálunk mégis megmaradt egy kicsi, és harmadik napos volt már. Ilyenkor vízzel bőven megsimogatom, és mehet be a sütőbe 5 percre. Megfrissül. Most azonban hot-dognak használtam fel a maradékot. Nem kellett kidobni :)))

Megjegyzések

6 megjegyzés ehhez: "Zsúrkenyér"

duende írta... [Válasz erre...]
2009. március 11. 18:58

Istenien néz ki, ki is fogom próbálni! sosem tudtam ilyen puha kenyerecskét sütni, meg alapvetően nekem is a rusztikusabb házikenyerek jönnek be. De néha kell ilyen is, és van, ami csak ilyesfajta pihe-puha lágysággal finom... :))
Nagyon vonzó, köszi szépen a receptet!
Feltétlenül kell bele rétesliszt? én sosem használok, de akkor veszek.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. március 11. 20:56

Nem feltétlen kell. Akkor még puhább lesz, ha nem teszel, kalácsszerű inkább. De én mindig használok valamennyit, attól függően, hogy mennyire akarom ropogósra.

duende írta... [Válasz erre...]
2009. március 11. 20:59

Ááá, köszi! :)
Lehet hogy már holnap sütni fogok?! :))

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 14. 14:03

Szia!Kemyérsütőgép nélkül is lehet?Mert nekem olyanom nincs.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 14. 23:56

Persze, lehet. Csak jól meg kell dagasztani. (Dagasztóspirállal vagy kézzel)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 15. 9:38

Kösz a recepteket akkor ki is probálom.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com