2009. március 18., szerda

Vaníliás omlós keksz - Sablé viennois

15 megjegyzés

Vasárnap délelőtt általában kimegyek a bolhapiacra. Ezért aztán megfőzöm az ebédet előre, hogy nyugodtan tudjak kincsek után kutatni. Ez az ebéd most a csirkepörkölt volt. Kincset is találtam. Többek között egy kekszadagoló - tortadíszítő hengert, amihez hasonló tortadíszítőm már van, de az csak sima injekcióstű-elven működik, ebben viszont van egy fogantyú (ezzel könnyű adagokat nyomni) és egy fogazott dugattyú. Így adagokat lehet vele nyomogatni és egyformák lesznek a kekszek vagy a tejszínhabrózsák. Ráadásul folyamatosan is lehet használni, habzsák helyett. Minden kekszlemeze és nyomócsövecskéje megvolt, ráadásul a régi hengerem pont ilyen és az ő tartozékait is tudom vele használni. 300 Ft-ért vettem, és rögtön ki kellett próbálnom.

A sablé viennois Pierre Hermé receptje a Szakácsok könyvéből, és blogsláger lett ez is. A neve annyit jelent: bécsi omlós, gondolom tehát, hogy köze lehet Bécshez és így nem kizárt, hogy ezt a kekszet magyar háziasszonyok is ismerték, sütötték. No de ez csak találgatás a részemről.
Én is nagyon szeretem, mert finom, és tojásfehérje felhasználását teszi lehetővé. Két-három hetente sütök egy adagot a kekszesdobozba.

Vaníliás omlós keksz



Hozzávalók:
200 g vaj
80 g porcukor
1 csipet só
1 vaníliarúd kikaparva vagy vaníliakivonat
1 tojásfehérje
240 g finomliszt

Elkészítés:
A vajat 100%-on (900W) 10 másodperc alatt megpuhítom. Egy kisebb tálba kimérem a porcukrot, a vajjal és a tojásfehérjével habosra keverem, robotgéppel kb. 1 perc alatt. Ezután hozzákeverem a csipetnyi sót és a lisztet. Habzsákba töltöm (én tortadíszítő nyomóhengerbe), és a tepsibe S vagy W alakokat nyomok belőle. 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütöm.
Közben a másik tepsire is kekszeket nyomhatunk, de ne feledkezzünk meg a sütiről a sütőben. Ha két tepsivel több váltásban sütünk, akkor a kivett tepsi mindig hűljön le, mert különben deformálódik, elfolyik a vajas tészta.

Ha 30 g lisztet ugyanennyi kakaóporral helyettesítjük, akkor finom kakaós kekszet kapunk.
Ha a vanília helyett egy evőkanálnyi reszelt citromhéjat használunk, akkor citromos keksz az eredmény (én egy csepp vaníliakivonatot ekkor is adok hozzá).

Megjegyzések

15 megjegyzés ehhez: "Vaníliás omlós keksz - Sablé viennois"

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. március 18. 10:03

Nagyon helyesek...A Pecsába mész vasárnaponként?

MGL

krókusz írta... [Válasz erre...]
2009. március 18. 11:27

Ez nem ér!!! ANNYIRA szeretem az omlós kekszeket, és mindenféle omlós aprósütit és közben nem kéne hízni... és amikor ezeket látom, rendesen szenvedek. Ha ez így megy tovább, a ma esti lánybulira megsütök valami ilyesmit, ha nagyon nem bírok magammal... :-)))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. március 18. 22:16

Én nagyon messze élek a fővárostól, egy kisvárosban. De itt nagy és jó bolha szokott lenni, közel az osztrák határ is.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. október 7. 11:19

Kedves Wise Lady! Atepsibe raksz sütőpapírt, vagy kivajazod? Nekem ez nem tiszta:)
Köszönöm

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. október 7. 17:00

Én zománcos tepsit használok. Nem szokásom sütőpapírt tenni, szinte soha. Te azonban használhatsz. Ezt kivajazni sem kell, mert maga a keksz magas vajtartalmú, nem szokott odaragadni.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. december 11. 16:53

Kedves Wise lady!

A tésztának kb. milyen az állaga? Olyan 2,5 tojásfehérjém maradt ki a mai sütésből és jó lenne tudni lisztből is 2,5-szeres mennyiséget tegyek-e hozzá?
Előre is köszönöm, elpé

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. december 11. 17:12

Igen, mindent növelj 2,5- szeresére. Az arányok fontosak.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. november 30. 17:13

Végre-végre egy jó keksz recept :D már sül a 0.625 adag (mert csak egy 125 g-os vajam volt itthon) és isteni, működik keksznyomóval is, próbáljátok ki!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. november 30. 17:45

@Névtelen
0,625 adag :)))

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. június 5. 10:38

Szia!

Nagyon, nagyon szeretjük a vajas kekszet, sajnos mivel a jobbak drágák, egy ideje már nem vásároltunk. Aztán egyszer csak "szembe jött" ez a recept. A fiaim betüket és mindenféle mintákat nyomecoltak a tésztából borzasztó lelkesen, pedig hozzáteszem a nagyobb már egyetemista:) Nagyon ízlett, finom és tökéletes receptet, köszönet érte!
Rita

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. június 5. 15:31

@Rita
Igazán örülök!

PetoniaB írta... [Válasz erre...]
2012. június 10. 10:36

Szia ! :D

A bankettemre ezt a sütit fogom megsütni.:D Annyi lenne a kérdésem, hogy még nem sütöttem. De ez másnap jobb enni úgy értem kell hagyni picit pihentetni, vagy inkább az nap süssem amikor a bankett van, hogy jobb szerintetek ? :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. június 10. 12:41

@PetoniaB
Frissen is isteni és 1 nap múlva is. Nyugodtan megsütheted előre.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. augusztus 10. 14:59

Kedves Wise Lady!
Nekem nem tiszta, hogy kell-e bele lazító anyag, sütőpor?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. augusztus 10. 17:35

@Névtelen
Nem kell bele sütőpor.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com