2009. március 31., kedd

Smarni - Császármorzsa

12 megjegyzés




A smarni a legenda szerint Ferenc József császár kedves étele, állítólag saját találmánya, és így Bécsből származott át hozzánk. Készítéséről megoszlanak a vélemények, ahány háziasszony, majdnem annyiféle recept. Leginkább az alapanyag vonatkozásában vannak eltérő álláspontok, lisztből vagy darából készítsük, esetleg ezek valamilyen arányú keverékéből. Állítólag az igazi smarni csak lisztből készül, én fele darával csinálom, mert a fiúk így szeretik. Smarnit nem ördöngösség sütni, a nehézség inkább akkor van, ha SOK smarnit kell sütni, ekkora tömeget nehéz kezelni, megpirítani. Nálunk pedig sokat kell, és még így sem marad vacsorára. Én így csinálom ezt:

Császármorzsa - Smarni



Hozzávalók:
150 g búzadara
100 g finomliszt
50 g rétesliszt
3 tojás
4 dl tej
20 g vaj a tésztába + 50 g vaj a sütéshez
csipet só
80-100 g cukor
reszelt citromhéj
kevés vaníliakivonat
aki szereti, 50 g mazsola

A vajat azért teszem a tésztába, mert Ferenc József idején a tej nem 1,5%-os volt, mint ma, így pótolok egy kis tejzsiradékot. Ezt tejszínnel is megtehetjük, egy dl tejet kiváltok vele, ekkor azonban vajat már nem adok hozzá.

Elkészítés:

A darát, a liszteket, a cukor felét, a sót és a citromhéjat egy nagy tálba teszem, akkorába, hogy a legvégén is elférjen. A tojások sárgáját, az olvasztott vajat és egy-két dl tejet hozzáadom, és simára keverem. Beleöntöm a többi tejet is (ekkor lehet beleadni a mazsolát is). Állni hagyom félórát legalább. A sütőt 200 fokra melegítem, egy nagy gáztepsibe bele teszem az 50g vajat és betolom a sütőbe. A tojásfehérjét habbá verem, mikor már habos, hozzáadok pár csepp citromlevet (ecetet is lehet) és azzal nagyon keményre felverem a habot. Akkor jó, ha a habverő csíkokat, mintákat húz bele. Ekkor beleteszem a cukor másik felét, és azzal szép fényesre keverem még. A habot óvatosan a masszához adagolom és lazán beleforgatom. Először a felét, aztán a másik felét. Kiveszem a tepsit a sütőből és beleöntöm a masszát, mehet sülni. Én az előbb megadott adagnak mindig a dupláját készítem, hogy három felnőttnek legalább 2-2 tányérral jusson, különben elzavarnának otthonról :)))
Kb. 15-20 percig sütöm, már sehol ne legyen folyékony vagy nagyon lágy, a széle és alja már piruljon is. Ekkor kiveszem, és 6 téglalapra vágom recés késsel (egyet hosszába vágok, kettőt keresztbe). Ezeknek egyenként alányúlok egy lapáttal és megfordítom őket. Visszateszem, hogy a másik fele is piruljon, kb. 15 percre. Ismét kiveszem, és egy kisvilla segítségével darabokra marcingolom a téglalapokat a tepsiben. 5-10 percet még így is pirítom. Ekkor kész. Ne száradjon ki, mert úgy nem finom.
Mi kétéves házi sárgabaracklekvárral és porcukorral ettük.

Megjegyzések

12 megjegyzés ehhez: "Smarni - Császármorzsa"

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. április 13. 0:42

Ma kéttucat smarnireceptet olvastam, de ezt fogom kipróbálni! Köszi!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. április 14. 16:28

Kíváncsi leszek, hogy ízlett.

Mrs. mamó írta... [Válasz erre...]
2011. április 28. 17:44

Régen én is kevertem, ma már csak darából csinálom. Minden nagyon stimmel, de sütőben sosem készítem. Van erre külön jó lábasom, abban forrósítom a margarint és abba öntöm a masszát és forgatom, darabolom. A vége nálunk is ugyanaz: sosem elég. (A smarni valóban a Kaisersmarn-ból leledzett, echte sváb holmi, paraszt nagyszüleim nem is ismerték.)

Mamacuka írta... [Válasz erre...]
2011. július 3. 22:34

Kedves Wiselady!
Néhány napja véletlenül találtam rá a blogodra (egészen pontosan a nosalty-n levő mályvacukor receptnél a hozzászólások közt volt a Tiéd, hiszen a forrása a receptnek nem volt megadva és felismerted hogy a sajátod).
Azóta rengeteg receptedet elolvastam és sokat le is mentettem. :-)
Ezt a smarni receptet pedig tegnap megsütöttem, aztán olyan jól sikerült hogy ma is. :-)
Ma viszont érdekes módon "vízszintesen kettévált" a tészta, amikor forgattam vettem észre, de így is megsült és nagyon finom lett.
Köszönöm a sok-sok finom recept ilyen pontos leírását!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. július 4. 0:06

@Mamacuka
Nagyon örülök, hogy jó lett. Szívesen látlak az olvasók között.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. november 30. 8:55

Gondoltam, nézek egy újabb smarni receptet, mert 3 féle van, de nem árt újítani. Ez annyiban különbözik az enyéimtől, hogy én mindig tisztán darából csináltam. Én is sütőben szoktam elkészíteni, serpenyőben nem is próbáltam. Ma ezt fogom elkészíteni.Az unokáim biztos örülni fognak.
békili

Blanka Menyhartova írta... [Válasz erre...]
2012. november 6. 20:08

Kipróbáltam a receptet és nagyon jól sikerult, én is mindig csak darábol kíszítettem. Orulkok, hoigy rátaláltam erre a receptre.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. november 7. 23:29

@Blanka Menyhartova
Nagyon örülök neki!

violini írta... [Válasz erre...]
2013. február 23. 17:05

Az én sváb származású nagymamámtól tanultam a smarni készítését, aki csak mosolygott a darából készített morzsán, mondván, hogy az nem smarni.10 kiflit felezett karikákra vágott(mint a gubához), vaníliás tejbe áztatta,+4 tojás sárgája,s ezt a masszát sütötte vaslábosban kevergetve, míg jó morzsás nem lett.A mazsola, házi baracklekvár,porcukor az stimmel.Én is így készítem,eszméletlen finom!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2013. február 24. 20:00

@violini
Ez nagyon érdekes változat, köszönöm, hogy leírtad.

Fákó.Orsi írta... [Válasz erre...]
2013. szeptember 20. 14:16

Kipróbáltam már több receptet, de mindig visszatérek ehhez. A legfinomabb így:) Köszönöm!

Boglárka Baráth írta... [Válasz erre...]
2014. január 21. 15:01

Kedves Wise Lady!
A nővérem imádja a smarnit, ezért nekiálltam keresni egy jó receptet, hogy meglephessem vele meló után, akkor találtam rá a blogodra, és a fantasztikus receptjeidre.
Ma el is készítettem, és engem teljes mértékben meggyőzött. Egyáltalán nem bonyolult, és isteni finom! Köszönjük, hogy megosztottad :)

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com