Sajtos rudak


Kisfiam beteg. Hajnalban odavánszorgott hozzám, és tűzforró volt a láztól. Szerencsés vagyok, mert egyébként makkegészséges típus, olyanfajta, aki nyugodtan mászkál zokniban is a hideg kövön, s nem árt neki. De egy évben egyszer-kétszer előfordul, hogy egy vírus ledönti a lábáról, s ilyenkor két napig lázas, s csak alszik, ha bírja, akkor tévét néz, mesélek, játszunk.
Persze étvágya sincs. Szerencsére van a fagyasztóban egy kevés erős húsleves alaplé, abból kap most ebédre gyógyító levest.
Természetesen mindig készítek neki valamit ilyenkor, amit nagyon szeret, és eszik is belőle a nagy betegségben.
Ez a sajtos ropogtatnivaló az egyik kedvence, amit még a tepsiből melegen kapkod ki, s képes megenni egyszerre akár a felét is.
Klasszikus sós sütemény, amit gyakorta sütnek lakodalmakba is. Egyszerű, gyors, finom, s egy hét múlva is élvezhető, már ha marad.
A receptet már nem tudom, hol szereztem, de idők során kicsit alakítottam rajta, saját szájam íze szerint.

Sajtos rúd




A hozzávalók:
20 dkg finomliszt és 10 dkg rétesliszt
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
15 dkg vaj
10 dkg reszelt sajt (hagyni a tetejére is)
1 tojás felverve (hagyni kenéshez is)
3 teáskanál tejföl
1 kávéskanál 6% ecet

Elkészítés:
A liszthez adom a sót, szódabikarbónát, elmorzsolom benne a vajat. Hozzáadom a sajtot, ecetet. Ezután a tejföllel és a tojással összegyúrom.Téglalap alakúra nyújtom, kb. 0,7 cm vastagra. Késsel levágom a széleket, megkenem a tojással, megszórom a reszelt sajttal. 1 cm széles, 5-6 cm hosszú rudakat vágok, tepsibe teszem, és kb. 10-15 perc alatt (gázsütő 4-es) aranybarnára sütöm. Nálam a gázsütő alul alufólia bélelést kap, ha süteményt sütök.

2 megjegyzés:

@templatesyard