Ruszwurm krémes


Férjem kedvenc süteménye a krémes, ezért aztán jeles alkalmakkor készítek neki. Tavaly odáig fajult a dolog, hogy franciakrémes-tortát kapott szülinapra. Hagyományos krémest is szoktam sütni, de most Ruszwurm krémest készítettem névnapjára. Ez a normál krémestől annyiban különbözik, hogy a tojáskrémet nem a fehérjéből készült habbal lazítjuk, hanem tejszínhabbal. Nagyon finom volt, megérdemelte a hollóházi porcelánt!

Ruszwurm krémes



A lapokhoz leveles vajastészta kell, ezt készen is lehet vásárolni. Én gyors vajastésztából szoktam hajtogatni, amit ehhez csak réteslisztből készítek. Hájastészta is használható.

A krémhez az egységnyi adag hozzávalói:
1 dl tej (házi a legjobb)
1 tojás
35 g cukor
12 g liszt
1 dl tejszín
vanília vagy vaníliakivonat
stabilizáláshoz zselatint használok

8 tojásból készített krémest egy nagy gáztepsiben készítem és ehhez 20 g (4 lapnak felel meg) porzselatint használok fel.

Elkészítés:

Először kinyújtom a két lapot, a tepsinél kicsit nagyobbra, mert sütéskor össze fog húzódni. Egy nagy sütőlemezen (vagy tepsi hátulján) 200 fokon megsütöm. Sülés közben fel fog hólyagosodni, ezért hústűvel megszúrkálom előtte is, és ha kell sülés közben is, sőt óvatosan le is nyomogatom a púpokat. Ha kész, az asztalra csúsztatom. Nagyon kényes, törékeny! Ha mindkét lap kész, és ki is hűlt, akkor pontosan tepsi méretűre szabom őket. A szebbiket megfordítom, hogy a sima fele kerüljön felülre, egyenletesen kockákra vágom recés, vékonypengéjű késsel, ez kerül majd a tetejére. Az alsó lapot beleteszem a tepsibe (magasfalú legyen). Ezután alufóliából 3-4 rétegű csíkokat hajtok, és ezzel körbeveszem, ez lesz majd az egyenes perem. A tepsi és a fólia között hajtogatott újságpapírral szoktam megtámogatni, hogy tartása legyen. Így készítek magas peremet a krémnek. Akinek van magas, egyenes peremű tepsije, az ezt a lépést kihagyhatja.

Ezután fogok a krém készítéséhez.
A tojássárgáját és a cukrot habosra keverem robotgéppel, hozzáadom a lisztet, zselatint, majd hozzáöntöm a tejet. Gyenge tűzön sűrű krémet főzök belőle. Nem szabad forrnia, mert kicsapódik a sárgája. Kb. 80 fokig melegíthető. Ha elég sűrű, hozzáadom a vaníliát és időnként megkevergetve kihűtöm. Mikor már kézmeleg, akkor kemény habot verek a tejszínből egy magasfalú nagy tálban (az egész krém férjen el majd benne, mert a habhoz öntöm a tojáskrémet és nem fordítva). Csurgatva óvatosan keverve belevegyítem a habba a tojáskrémet és azonnal az alsó lapra öntöm. A felkockázott lappal kirakom a tetejét és a tepsit beteszem a hűtőbe. Legalább 4-5 óráig dermedjen, de jobb, ha egy éjszaka, mert a közepének is le kell hűlnie.

Én mindig igazi tejszínt (és igazi vajat) használok, mert utálom a növényi habot vagy a margarint. Egészen más ízű a sütemény, én csak műsütinek nevezem ezeket.
Ezzel azonban nehezebb bánni, mint a növényi habbal, mert annak sokkal jobb a tartása. Ezért lehet, hogy első kísérletnél esetleg érdemes ezzel próbálkozni.

1 megjegyzés:

  1. Ezt is meg kell csinálnom egyszer!
    Én is utálom a növényi tejszínt meg a margarint is. :))

    Istenien néz ki!

    VálaszTörlés

@templatesyard