2009. március 15., vasárnap

Pogácsa

2 megjegyzés

A pogácsa első ránézésre egyszerűnek tűnő feladat, de szerintem a háziasszonyok sokaságának nagy kihívás. Vajas leveles tésztából szeretem talán a legjobban, de azt egy kicsit macerás elkészíteni. Persze mélyhűtött kész tésztából nem kunszt, szoktam is alkalmazni. Kell legyen tehát egy gyorsabb, egyszerűbb változat is a tarsolyban, de finom is legyen, ne is száradjon ki. Nekem ez a recept vált be.

Egyszerű pogácsaHozzávalók:
200 g finomliszt
100 g rétesliszt
100 g vaj
100 g túró
negyed kocka élesztő
fél dl tej
1 kk cukor
1 kk só
1 tojás összekeverve (hagyni belőle a kenéshez is)
1 tk tejföl

Elkészítés:
A vajat összetöröm a túróval krémesre, homogénre, majd elmorzsolom a liszttel. (Ezt a fázist én úgy szoktam, hogy beleszórom az aprítógépbe és pörgetek rajta egy-kettőt. Persze csak több részletben fér bele.) Ezután az összes hozzávalót beleteszem a kenyérsütőgépbe és dagasztóprogramot indítok. Akinek nincs: a tejet meglangyosítani, bele a cukrot és az élesztőt. Ha felfut, akkor összegyúrni a liszttel, sóval, tojással, tejföllel. Jó alaposan kidolgozni.
Ha kemény a tészta, akkor még tehetünk hozzá tejfölt. Ha duplájára kelt, akkor kiveszem a gépből, kinyújtom, háromrétegűre hajtom. Összesen háromszor hajtogatom, pihentetés nélkül. Ezután kinyújtom a tésztát, a vastagság attól függ, mekkora a pogácsaszaggatónk (én szoktam használni vékonyabb falú poharat is szaggatáshoz, jól lehet vele dolgozni). Az én szaggatóm 3,5 cm átmérőjű, így kb, 2 cm vastagra nyújtom. Ekkor nem túl mélyen bekockázom a tészta tetejét és kiszaggatom úgy, hogy minél kevesebb hulladék legyen. A végén a hulladékot is összegyúrom, kiszaggatom, amíg csak van. Vékonyan kiolajozom a tepsiket.
Beleteszem sorban a tepsibe úgy, hogy minden egyes darabot megfogom az oldalánál a két tenyeremmel és megsodorgatom, hogy szép egyenes legyen és magas. Megkenem a tetejét tojással. A tepsiben hagyom kelni egy fél órát még. Közben begyújtom a sütőt. Ha megkelt kisütöm kb. 30 perc alatt 4-es fokozaton.

A pogácsa tetejének kockázása. Vegyünk egy vékony pengéjű recés kést (én a kenyérvágóval szoktam). Először egyik irányban húzzunk lazán, határozottan párhuzamos vonalakat a tésztán, ne túl mélyen.
A következő fázis a nehezebb, a másik irányban. Ekkor ugyanis felhajtódnak az előbb bevágott részek, a csücsköknél. Ezért a másik irányban apró, oda-vissza nyiszitáló vágó mozdulatokat végezzünk az előző irányra ferdén. Így szép rombuszokat kapunk.

Megjegyzések

2 megjegyzés ehhez: "Pogácsa"

lúdanyó írta... [Válasz erre...]
2009. március 15. 17:40

A hozzávalókból kimaradt a túró :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. március 15. 18:33

Igen, tényleg. Köszi, javítom.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com