Pizzatészta és pizzaszósz




Nagyon sok pizzatészta recept van közforgalomban. Nem egyet ki is próbáltam. Az évek során kikristályosodott a saját változatom, ami egy egyszerű kenyértészta, lényege, hogy réteslisztből készül.
Nemrégiben felhívott a lányom, "party" lesz náluk, áruljam el, hogyan sütöm a pizzatésztát. Lediktáltam és hálásan jelzett vissza: finom lett.
Mi a vékony, ropogós pizzát szeretjük.
A tészta egy alap kelt tészta. Mindig friss élesztőt használok, sohasem szárítottat.
A pizzát lekenem saját pizzaszósszal, saját fűszerkeveréket használok, és mindig szelek a tetejére hajszálvékonyan paradicsomot is, vagy ha van aszalt, akkor azt.
A fotón sonkás és kolbászos látható, most ezt sütöttem, mert gyors vacsi volt az itthoni hozzávalókból.

Pizzatészta és pizzaszósz



Pizzatészta (Egy nagy gáztepsihez)

Hozzávalók:
300 g rétesliszt
1 evőkanál olivaolaj
1 kávéskanál sikér (elhagyható)
1 kávéskanál savó (tejföl, joghurt, kefír esetleg ecet)
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só
12,5 g élesztő (negyed)
175 ml víz

Elkészítés:
Kimérem a lisztet, a langyos vízben feloldom az élesztőt, az összes hozzávalót megdagasztatom a kenyérsütő géppel.
1 óra múlva leállítom, a tésztát asztallapra borítom, átgyúrom. Tepsi méretűre nyújtom. Bedugom a hideg sütőbe, s hagyom még kelni fél órát. Addig elkészítem a pizzaszószt.

Pizzaszósz

200 g sűrített paradicsom (fél üveg)
1/2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olivaolaj

csipet cukor
1 teáskanál oregano
1 kávéskanál bazsalikom
1 kávéskanál kakukkfű
1/2 kávéskanál rozmaring
körömnyi babérlevél
1 dl víz



Olajban a hagymát üvegesre párolom, belereszelem a fokhagymát, kicsit pirítom, utána bele a paradicsom pürét, a vizet, oreganot, egyéb fűszereket és a sót. Addig párolom, ameddig jó sűrű szószt kapok. Ha szükséges, akkor a sűrűség keményítővel állítom be.

A tésztát megkenem a szósszal, rárakom a feltéteket. Hajszálvékonyra szelt paradicsomot, vagy aszalt paradicsomot teszek a tetejére. Bőven reszelek rá sajtot épp ami van itthon, gyakori, hogy vegyesen.
Gázsütő 6-os fokozaton készre sütöm. Kb. 15-20 perc.

4 megjegyzés:

  1. @Fekete
    A tésztához 1 kávéskanál, a szószhoz ízlés szerint.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta ezt én is kipróbálom. Köszi a receptet: )

    VálaszTörlés
  3. Nálunk a pizzaszósz úgy kezdődik, hogy paradicsomültetvénnyé alakítjuk a kertet, az érett paradicsomból lesz szósz, különböző ízesítésekkel. Érdemes kipróbálni, meglepően sokmindenre felhasználható a pizzán kívül is. ;)

    (Persze megértem, hogy a fent leírt módszer egyszerűbb, gyorsabb, könnyebben kivitelezhető.)

    VálaszTörlés

@templatesyard