2009. március 4., szerda

Pizzatészta és pizzaszósz

4 megjegyzés



Nagyon sok pizzatészta recept van közforgalomban. Nem egyet ki is próbáltam. Az évek során kikristályosodott a saját változatom, ami egy egyszerű kenyértészta, lényege, hogy réteslisztből készül.
Nemrégiben felhívott a lányom, "party" lesz náluk, áruljam el, hogyan sütöm a pizzatésztát. Lediktáltam és hálásan jelzett vissza: finom lett.
Mi a vékony, ropogós pizzát szeretjük.
A tészta egy alap kelt tészta. Mindig friss élesztőt használok, sohasem szárítottat.
A pizzát lekenem saját pizzaszósszal, saját fűszerkeveréket használok, és mindig szelek a tetejére hajszálvékonyan paradicsomot is, vagy ha van aszalt, akkor azt.
A fotón sonkás és kolbászos látható, most ezt sütöttem, mert gyors vacsi volt az itthoni hozzávalókból.

Pizzatészta és pizzaszósz



Pizzatészta (Egy nagy gáztepsihez)

Hozzávalók:
300 g rétesliszt
1 evőkanál olivaolaj
1 kávéskanál sikér (elhagyható)
1 kávéskanál savó (tejföl, joghurt, kefír esetleg ecet)
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só
12,5 g élesztő (negyed)
175 ml víz

Elkészítés:
Kimérem a lisztet, a langyos vízben feloldom az élesztőt, az összes hozzávalót megdagasztatom a kenyérsütő géppel.
1 óra múlva leállítom, a tésztát asztallapra borítom, átgyúrom. Tepsi méretűre nyújtom. Bedugom a hideg sütőbe, s hagyom még kelni fél órát. Addig elkészítem a pizzaszószt.

Pizzaszósz

200 g sűrített paradicsom (fél üveg)
1/2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olivaolaj

csipet cukor
1 teáskanál oregano
1 kávéskanál bazsalikom
1 kávéskanál kakukkfű
1/2 kávéskanál rozmaring
körömnyi babérlevél
1 dl víz



Olajban a hagymát üvegesre párolom, belereszelem a fokhagymát, kicsit pirítom, utána bele a paradicsom pürét, a vizet, oreganot, egyéb fűszereket és a sót. Addig párolom, ameddig jó sűrű szószt kapok. Ha szükséges, akkor a sűrűség keményítővel állítom be.

A tésztát megkenem a szósszal, rárakom a feltéteket. Hajszálvékonyra szelt paradicsomot, vagy aszalt paradicsomot teszek a tetejére. Bőven reszelek rá sajtot épp ami van itthon, gyakori, hogy vegyesen.
Gázsütő 6-os fokozaton készre sütöm. Kb. 15-20 perc.

Megjegyzések

4 megjegyzés ehhez: "Pizzatészta és pizzaszósz"

Fekete írta... [Válasz erre...]
2011. március 14. 18:23

Mennyi Só kell hozzá?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. március 14. 21:54

@Fekete
A tésztához 1 kávéskanál, a szószhoz ízlés szerint.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. augusztus 9. 12:42

Nagyon guszta ezt én is kipróbálom. Köszi a receptet: )

lax20 írta... [Válasz erre...]
2012. augusztus 7. 23:45

Nálunk a pizzaszósz úgy kezdődik, hogy paradicsomültetvénnyé alakítjuk a kertet, az érett paradicsomból lesz szósz, különböző ízesítésekkel. Érdemes kipróbálni, meglepően sokmindenre felhasználható a pizzán kívül is. ;)

(Persze megértem, hogy a fent leírt módszer egyszerűbb, gyorsabb, könnyebben kivitelezhető.)

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com