2009. március 11., szerda

Nokedli - Wise Lady ajánlásával

24 megjegyzés

Az én férjem nokedlivel szereti a pörköltet. Hiába létezik még sok más köret, neki azzal az igazi. A nokedli készítés macerás, utálatos kiszaggatni, ha nem figyelsz szétfő, s utána rémálom a mosogatás. Feltéve, ha nincs egy tuti recepted. Régóta készítem így, tizenegynéhány éve. Valahol találhattam a leírást, én már nem tudom megmondani, honnan származik.
Pillanatok alatt kikeverhető, nem fő szét, hanem gyönyörű gurulós lesz, könnyű szaggatni, és könnyű elmosni a szaggatót és a tálat.

Nokedli 4 adag



Hozzávalók:
350 g rétesliszt
1 tojás + 1 sárgája
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál só

Elkészítés:
Felteszek egy fazékba vizet forrni. Előveszek egy folyadékmérő poharat, beleütöm a tojást és a tojássárgáját, hozzáteszem az olajat, villával összehabarom, és annyi vízzel engedem fel, hogy együttesen pontosan 350 ml legyen, összekeverem. Egy tálba kimérem a réteslisztet. Kikészítem a szaggatót és a tésztaszűrőt, olajat.
Amikor a víz forrni kezd, akkor kezdek a nokedli készítéséhez, mert állnia nem szabad, összekeverés után rögtön szaggatni kell. A folyadékot a liszthez öntöm és összeforgatom fakanállal. Kidolgozni nem kell, épp csak összekeverni! Azonnal a szaggatóra helyezem (annyi részletben, amekkora a szaggató) és kiszaggatom. Közben fakanállal keverek rajta. Egy-két percig főzöm csak, akkor már jó is, ha a nokedlik feljöttek a víz felszínére. Ekkor a szűrőbe öntöm, jól lecsepegtetem. Egy tálban 2 evőkanál olajjal (zsírral, vajjal) összeforgatom.
Néha készítem úgy is, hogy a folyadékból fél dl vizet tejjel helyettesítek.
Ezt a receptet használom a tojásos galuska készítésekor is.

Megjegyzések

24 megjegyzés ehhez: "Nokedli - Wise Lady ajánlásával"

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. március 11. 15:27

Köszi-köszi, hogy felraktad újra - ki is próbálom : )

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. március 11. 16:03

Szívesen.

duende írta... [Válasz erre...]
2009. március 11. 19:02

A jó nokedlinak egyébként mindössze egy titka van szerintem, csak sokan nem is tudják. Épp hogy kell csak összekeverni. Nem túl simára, mert akkor folyós lesz, mint a palacsinta. Csak úgy rusztikusra. És éppen a v9iz forrása előtt kell végezni a műveletet, nem szabad állnia. Ennyi a titok. :)
A nokedli 10 perces villámcsoda, ha valaki ismeri ezt a két trükköt.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. március 11. 22:10

Igen, így van. De azért szerintem a másik titok a réteslisztben van:))).

lúdanyó írta... [Válasz erre...]
2009. április 17. 7:50

Kipróbáltam, tényleg jól működik ez a recept :) Az íze kicsit a daragaluskára emlékeztet.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. április 17. 14:22

Köszi a visszajelzést.

Manóka :) írta... [Válasz erre...]
2009. április 22. 15:56

Na akkor ezt most elmentem a kedvencek közé ;)
köszi!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 22. 22:00

Tök jó, nekem is nokit kell csinálnom a pröklöthöz meg a paprikás csirkéhez meg a gombapörihez is... és éppen azon szoktam tűnődni, hogy hogy csinálják "egyesek", hogy nekik nem áll össze egy tömbbé, amikor már megfőttek és kihűltek a nokik. Volt aki hidegvizes öblítést ajánlott, volt aki ezt az olajozást... de valahogy nem jött be. A rétesliszt még nem jutott eszembe, ki fogom próbálni így, ahogy írtad.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 22. 22:07

Bocs, nagyon macerás volt írni, el is szállt az írásom és az előbb nem írtam alá, mikor sikerült. Amúgy, ahogy végigpörgettem a köretes témát.. hát csorgott a nyálam! Ezt a bejegyzést nem kell kitenni, csak gondoltam utánaküldöm.
KOS

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. április 17. 8:48

Csak javaslom, mert én Anyukámtól tanultam, hogy fele-fele arányban keveri a lisztet a rétesliszttel.
Ugyan olyan finom és gurulós lesz tőle, mindenki csak dícsérte, ha nálunk evett .
Béla

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. április 18. 21:29

Béla: Köszönöm a javaslatod, feltétlenül ki fogom próbálni!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. május 23. 16:46

az a nokedli, ami nem eszerint a recept szerint készül nem keverhető ki pillanatok alatt? az nem szaggatható könnyen? miért könnyebb ezután elmosni a tálat mint bármilyen más nokedlitészta után?
a nagy titok pedig az, hogy miután készen van, szűrűbe téve át kell mosni folyó víz alatt, hogy lemossuk róla a lisztből kifőtt keményítőt, és akkor nem ragad össze. Keirah

Pilchard írta... [Válasz erre...]
2010. július 6. 13:17

Ez szuper lett!Nagyon köszönöm,a nokedlit imádjuk de utáltam csinálni eddig,ezzel a recepttel tuti lett!Köszönöm!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. július 7. 8:34

Pilchard: nagyon örülök!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. november 1. 13:27

lehet hogy hülye kérdés, de annyi eltérő véleményt hallottam...a tészta a vízbe, vagy a kutyulékba kell? esetleg mindkettőbe? Mert a vízbe tuti kell szerintem

A másik...mosogatás. Nekem soha nem okozott gondot, ugyanis a hideg víz gyönyörűen oldja a ragacsot. hisz eleve azzal higítják a tésztákat is. Szóval előbb hideg vizet folyatok az edénybe, kézzel körbetörlöm és voila...lehet mosogatni rendesen. Ugyanígy a szaggatóval.

Mindenesetre a receptet most fogom kipróbálni, köszi érte és az összes többiért. Böngészgettem közöttük és rengeteg olyat találtam amit biztosan kipróbálok :) Most már iszonyatosan éhes vagyok :D

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. november 1. 13:28

bocsi...a sóra gondoltam :) most látom hogy tésztát kérdeztem...mondomm hogy az éhségtől már nem is látok jól...

Manóka :) írta... [Válasz erre...]
2011. április 16. 14:11

Csak ezt a receptet használom nokedli készítéséhez, nagyon bevált!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. április 16. 14:37

@Manóka :)
Ennek igazán örülök!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. augusztus 29. 15:55

Köszi szépen ki is próbáltam. Nagyon jó lett. Eddig nem raktam bele olajat. Nem is lett jó! Szerintem a 2 evőkanál olaj az igazi titok.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. augusztus 29. 17:18

@Névtelen
Örülök, hogy jó lett!

Csupa Csoki írta... [Válasz erre...]
2011. november 29. 13:20

Ma elkészítettem a csirkepörkölthöz, isteni lett! Nem lágy, hanem gurulós. Párom háromszor szedett:D Köszi a receptet!:)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2014. április 9. 16:30

@Manóka :)
Én is! :)

Gábor Vadász írta... [Válasz erre...]
2016. március 20. 9:53

tejfolt tegyetek bele

Gábor Vadász írta... [Válasz erre...]
2016. március 20. 9:54

tejfolt tegyetek bele

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com