Magyaros gombaleves




Sok-sok éven keresztül napi szereplők voltak a konyhámon a különböző gombák, férjem nagy ismerője lévén azoknak. Nem is hinnénk, hogy pl. városban is mennyi szedőhely van, csak tudni kell, hol keressük. Tavasztól őszig a legváltozatosabb fajták kerültek az asztalunkra, s télire pedig szárítottunk belőlük. Sajnos ezek az idők elmúltak.

Most legtöbbször a bolti gomba jut, néha piacon veszek, de bizony nem bízom én bennük sem annyira, mint annak idején a páromban.
Ez a leves leginkább szegfűgombából, pereszkéből, erdei csiperkéből készült nálunk, vagy vegyes gombákból, most csak simán csiperkéből főztem.
Van, aki úgy tudja, hogy a gomba kalapjáról a bőrt le kell húzni. Ez hiedelem, ne tegyük! Az igaz, hogy így könnyebb megtisztítani a rátapadt földtől, mint mosással, de sok értékes ásványi anyagtól fosztjuk meg így magunkat. A zsákon termett gomba egyébként sem nagyon földes, ellentétben pl. a mezei vagy erdei csiperkével. (Van azért kivétel, pl. egy nyálkás bőrű tinorufajta.)

Magyaros gombaleves

Hozzávalók:
300 g gomba
1 diónyi vaj
1 evőkanál (nem púpos) pirospaprika
fél fej vöröshagyma (közepes)

csipet bors
csipet szárított lestyán vagy egy kis ágacska friss
fél evőkanál finomliszt (ez elmaradhat)
levesbetét
tejföl

Elkészítés:
A vöröshagymát nagyon apróra vágom, a vajon megpárolom, félrehúzom a tűzről, rádobom a lisztet és pirospaprikát, elkeverem kevés vízzel csomómentesen. Beleteszem a megtisztított és szeletelt gombát, felengedem 1 liter vízzel. Teszek hozzá borsot, lestyánt. Forrástól számított 15 percig főzöm. Ekkor csalfa csipetkét készítek és belecsipkedem. 1 percet még forralok rajta és kész.
Tejföllel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard