Kenyér 1




Szeretem a kenyérsütőgépem. 1 éve vettem - szégyellem leírni az árát - 6400 Ft-ért. Egyszer már neki indultam, hogy veszek egyet, interneten is megnéztem milyet érdemes, pénzt is a zsebembe raktam, s aztán mégse vettem. De egyik napon - s megint szégyellem leírni - megláttam a teszkós reklámban, hogy akciós. No másnap reggel ott kezdtünk az urammal (aki ketyerefüggő, és imád ilyen cuccokat venni), és megvettük. Amit kell, mindent tud, nem is valami noname szerkentyű, elolvastam róla mindent. Egylapátos, álló változat. Azóta az egyik jobbkezem. Mindent ezzel dagasztok, de még a keksztekercs hozzávalóit is ezzel kevertetem össze, sült benne kenyér, kalács.

Olvasgattam recepteket, és láttam, hogy a kenyérsütőgépet egy kicsit méltánytalanul mellőzik. Az biztos, hogy a kézzel formázott kenyér tetszetősebb, s finomabbra is megsülhet a sütőben. Hétközben azonban nekem erre nincs időm sem, kedvem sem. Sokat dolgozom, s a leghálásabb azért vagyok, hogy fél ötkor hazaérvén beleszórok mindent, és hétkor friss kenyeret eszünk a vacsorához, anélkül, hogy hozzányúlnék. Hétvégéken, jeles alkalmakkor, dagasztás után sütőben is sütök péksütiket, kenyereket.
Mostanában félkilós kenyeret sütök, mert ez sem fogy el mindig. Van egy-két jól bevált receptem, már a kezemben van, beleszórok mindent (a sorrendnek csak akkor van jelentősége, ha időzítve sütjük a kenyeret, hogy idő előtt ne érje folyadék az élesztőt). Mindig friss élesztőt használok, csak időzítéskor szárítottat.

Kenyér

Hozzávalók: 300 g fehér tönkölybúzaliszt
100 g rétesliszt
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál savó (író, tejföl, kefír azaz valami savanyú)
1/4 friss élesztő (12,5g)
2,5 dl langyos víz

Elkészítés:
A langyos vízben feloldom a cukrot, belekeverem az élesztőt is. Beleszórom a hozzávalókat a gépbe, beállítom a héjszínt (most világosat sütöttem). A tető ablakát belülről alufóliával borítottam, így egyenletesen oszlik a hő.
Ha megsült a kenyér, kiborítom, és azon nyomban vizes kézzel átsimogatom. Hagyom rácson hűlni. 600g-os lesz készen.
Ez egy jóízű, rugalmas kenyér, amely másnap, harmadnap is puha.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard