Kacsaleves



Ha valami, amit szeretek a magyar főzési szokásokban, az a rengeteg féle finom leves. A húsleves főzése pedig minden nő megmérettetése is. Ezt aztán tényleg mindenki egyénien főzi, és egyik jobb, mint a másik. Anya húslevesére emlékeznek a gyerekek, mert ezt ették ünnepnapokon, és amikor betegek voltak. És hiába próbálod megfőzni másvalakinek a levesét, az mégsem lesz olyan, amilyet ő főz.
Errefelé lehet kapni olyan kacsát és libát, amelyről lemetszették a mellehúsát és levágták a combját, 2-300 Ft kilója (Naná, hogy a máj sincs benne :))). Gyakran vásárolok levesnek. Nagyon jellegzetes, finom levesek készíthetők belőlük.
Én így főzöm kacsából a húslevest.

Három dolog, amire felhívom a figyelmeteket, és ajánlom kipróbálásra:
- egyik a feketeretek, főve hasonló ízű lesz, mint a karalábé, és a leveshez finom aromát ad hozzá
- másik a kardamom, fel tudja erősíteni a húsleves ízeit, arra kell vigyázni, nehogy többet tegyünk, mint optimális, fél- maximum egy magot
- harmadik a lestyán. Nem használok vegetát, csak nagyon ritkán, húslevesbe sosem. Ahova vegetát használnánk, tegyünk helyette lestyánt. Így is hívják: vegetanövény. Erre is érvényes, nehogy túladagoljuk, mert intenzív az íze. Egy fazék levesbe maximum egy szál (külsőre hasonlít a zellerzöldre), szárítottból pedig késhegynyi
Ezt a három dolgot nem kell együtt használni, külön-külön is alkalmazható.

Kacsaleves

Hozzávalók:

1 kacsa (combja, melle és mája nélkül) kb. 1 kg
Zöldségek:
1 fél szál póré
1 fél vöröshagyma
1 kis szelet zeller
30 g petrezselyemgyökér (1 szál)
70 g sárgarépa (2 szál)
50 g feketeretek (egy negyed - elhagyható)
2 gomba
1 gerezd paradicsom
1 szelet zöldpaprika
Fűszerek:
1 szál lestyán (vagy késhegynyi szárított)
10 szem egészbors
1 fél kardamom (elhagyható)
1 szárított erős paprika
3 kávéskanál só

A nagy hájakat leszedem, a kacsát feldarabolom és hideg vízben elkezdem főzni. Ha felforrani látszik, azonnal leveszem a lángot (ne zubogjon, mert zavaros lesz), a keletkezett habot többször leszedem. Lassú lángon főzöm félórát. Ekkor egy másik nagy fazékba húsvillával kiszedem a húsokat úgy, hogy a rátapadt zavaros üledéket leöblítem róla. A leves tetejéről a kacsából kifőtt felesleges zsírt is eltávolítom (a merőkanállal lehalászgatom) majd a levest átszűröm. Más fajta húslevessel nem csinálok ekkora faxnit, mert a főzés végén ha áll egy félórát, akkor leülepszik, és lemerem róla, vagy akkor szűröm le. A kacsa tüdeje, mellecsontja és fara ugyanis nagyon apró és sok üledéket képez, szűrőkanállal nem lehet szépen eltávolítani. (A liba és a csirkemellhús hasonlóan viselkedik.) A húsokat visszateszem a levesbe, és beleadom a pórét, vöröshagymát, borsot, kardamomot, zellert, lestyánt és a sót.
Ezek után újra felteszem főni, hasonlóan csak lassan, fedő nélkül, éppen csak pöszörögjön újabb fél órát. Ekkor hozzáadom az összes többi hozzávalót is, ha kell, pótolom a vizet, és főzöm végig lassú tűzön még 1,5-2 órát. A vizet még lehet pótolni, de arra vigyázzunk, hogy az utolsó hozzáöntés után még főjön negyedórát. Ha letelt az idő, akkor elzárom a lángot, és kiszedem egy húsvillával a húsokat tányérba, a zöldségeket egy másikba, s hagyom a levest negyed óráig ülepedni. Ekkor merőkanállal óvatosan tálba merem, ha van még üledék, az a fazék alján marad. Tetszőleges levesbetétet készíthetünk, általában cérnametéltet vagy csigatésztát főzök ki külön vízben, ha megpuhult, leszűröm és egy merőkanál levest teszek rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard