2009. március 24., kedd

Házi túró és aludttej

20 megjegyzés

Nagyon szeretem a túróval készült ételeket, akár édesen, akár sósan. Nálunk, ha a szűk család összejön, akkor az 7-9 fő. Sok édesszájú is van köztünk. Ilyenkor főzni egy túrógombócot úgy, hogy ne kelljen kiszámolgatni, kinek mennyi jut, az anyagilag kész tönkremenés. De nemcsak ezért készítek túrót, hanem azért is, mert az én családom mindig is készített. Nagymamám azért, mert volt tehenük, anyukám viszont már bolti tejből. Nem azt mondom, hogy mindig én csinálom és sosem veszek, de egy hónapban egyszer biztosan előfordul, hogy felöntök néhány liter tejet.
Nem szükséges házi tej hozzá (persze jó, ha az van), bolti zacskós, dobozos tej is jó, legalább 2,8%-os. UHT tej nem alkalmas.

A felhasznált joghurt ne legyen "flancos", én a Tescos natúrt szoktam venni. Ez azért fontos, mert minél "márkásabb", annál inkább kezelt romlás ellen, így nincsen szaporodni tudó, életképes baktérium, a tejünk alvadás helyett romlani fog. Az úgynevezett élőflórás joghurtok is megfelelnek. Ezek a baktériumok kb.18-35 Celsius fok hőmérsékleti tartományban tudnak dolgozni (vigyázat, külföldi joghurtokban lehetnek másfajta bacik, amelyek más hőmérsékleti tartományon dolgoznak).

Házi aludttej (joghurt):
1 l tej
1-2 púpos kávéskanál natúr joghurt
2-4 púpos kávéskanál tejföl

Elkészítés:
A tejet tálba öntöm, és belekeverem a tejfölt és a joghurtot. Úgy fedem le, hogy rést hagyok a levegőnek. Szobahőmérsékleten hagyom alvadni. Most nálunk 20 fok körüli volt a hőmérséklet, így két nap kellett az alvadáshoz. Nyáron gyorsabb a folyamat. Kész a házi joghurt, mehet a hűtőbe, tovább ne dolgozzanak az alvasztóbacik.
Ebből az aludttejből elteszek a hűtőbe, és legközelebb már ezzel oltom be a tejet a tejföl-joghurt helyett. Tejliterenként kb. egy-két evőkanál kell belőle. Egy héten belül használjuk fel!

Házi túró



Hozzávaló: az előbbi módon elkészített aludttej

Elkészítés:
Az aludttejet mikróban kis fokozaton (vagy lángon óvatosan) felmelegítem, kb.40-50 fokra (túlhevíteni nem szabad), közben néhányszor keverek rajta.
Ezt egy ritka szövésű konyharuhába (függönyanyagból varrt zacskó, többször hajtogatott géz is lehet) öntöm, megcsomózom a két-két szemközti sarkát, egy fakanalat átdugok a csomók alatt, és egy magas fazékra teszem. A lecsepegő savót kiöntöm befőttesüvegbe, összegyűjtöm. Amikor a nagy része kicsöpögött (ez néhány óra, maximum egy nap), kész is, mehet be a hűtőbe. Ha nagy mennyiséget készítek és még nem csöpögött ki egészen, akkor a csomagot tésztaszűrőre teszem, ezt a fazékra, be a hűtőbe, itt csepegtetem tovább, hogy ne savanyodjon. Télen tovább kint hagyható szobahőmérsékleten, mint nyáron.
Két nap múlva kész a finom gyenge, krémes túró.
Egy liter tejből kb. 25-30 dkg túrót kapok.

Az összegyűjtött savó:

A savó egy részét beleöntöm jégkockakészítő zacskóba és lefagyasztom. A házi kenyér sütésekor ugyanis jó, ha kávéskanálnyi író, savó (tejföl, kefír, joghurt) kerül a tésztába.
A vajastészta készítésekor pedig az ecet helyett használhatjuk, egy-két evőkanálnyit 300g liszthez.

Update 1:
Edith megjegyzése kapcsán: Bátran készítsük bolti tejből is, én gyakran szoktam, jó lesz ezzel a módszerrel. Valóban, házi tejet nem szükséges beoltani, de ártani annak sem fog.

Update 2:
Timus Svájcban készített magyar túrót és aludttejet ezzel a módszerrel, teljes sikerrel. Itt olvashatjátok.

Megjegyzések

20 megjegyzés ehhez: "Házi túró és aludttej"

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. március 24. 9:08

Szia, pontosan így készítem én is a túrót. Eddig bárhol olvastam, csak a sima aludttejet szűrik át, én is fel szoktam melegíteni, szerintem így esz igazi, keményebb túró. Most is van egy adag a hűtőben! :) És még alvad is vagy 5 l tej.
Én mindig csak házi tejből csinálom, mert szerintem nem jó a pasztőrözött tej és én semmit sem teszek bele, mivel a friss tej tartalmazza az alvadáshoz szükséges bacikat.
Bocsáss meg, nem akadékoskodni akarok, de én úgy tudom, hogy az író a vaj készítése után marad vissza, a túró után savó marad. De ettől függetlenül, ugyanolyan jó felhasználni, mint ahogyan írtad. Még meginni is jó.
Üdv, Edith

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. március 24. 10:02

Bizony, igazad van, eltévesztettem. Már javítom is. Köszi, hogy szóltál.
Valóban, a házitejhez nem feltétlenül kell joghurtot, és tejfölt adni. A joghurt a baktériumokat adja, a tejföl pedig a túró zsírosságát fokozza. A bolti tejhez ezért mindig adjunk. Úgy gondolom sokan vannak, akik házitejért külön nem kajtatnak, ezért írtam ezt a változatot.

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. március 24. 13:01

Szia, valóban azért írtam, hogy ja valaki mégis házi tejből készíti, akkor nem muszáj használnia savanyítókat. De ha mégis, hát egyszerűen csak gyorsítja a folyamatot és azzal rosszat nem tesz. Lehet, hogy akkor nekem azért büdösödött meg az üzleti tej, mert nem tudott elég gyorsan alvadni a bacik hiánya miatt. És valóban, nem mindenhol könnyű házitejet beszerezni.
Mint írtam, most alvad még vagy 5 l tejem, az ebből nyert túróból pedig házi krémsajtot szeretnék készíteni. Hamarosan leírom a "receptjét".:)

csongi írta... [Válasz erre...]
2009. március 25. 22:32

Én házi tejből szoktam készíteni a túrót, szerintem össze sem lehet hasonlítani a boltban vásárolttal. Milliószor jobb! :)

Bernadette írta... [Válasz erre...]
2010. szeptember 26. 15:05

Akkor én írok egy harmadikat :-). Én a felforralt házitejet szoktam 1 pohár joghurttal oltani, abból lesz a finom joghurtom. Ha megsavanyodik a házitejem, akkor kicsapom a pultra pár napra. Aztán főzök belőle túrót. Szerintem az aludtejnek és a joghurtnak egészen más íze van, még akkor is, ha ugyanabból a házitejből készítem. És a sima aludtejet nem szeretem csak úgy natúran megenni. "tehén "íze van :-)

Viktória írta... [Válasz erre...]
2010. október 12. 12:03

Szia, örömmel jelenthetem, hogy a világ másik felén, Amerikában is sikerült a te leírásod alapján túrót készítenem, bolti tejből (Vitamin D milk, szerintem 3% körüli lehet a zsírtartalma), tejfölből és görög joghurtból (kb. 20 deka túró lett 1 liter tejből). Köszönöm!!! Ezáltal végre lehetővé vált olyan hazai csemegék elkészítése, amit egyébként lehetetlen lenne itteni alapanyagokból megoldani. Lelkesen készítem az újabb adagokat...

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. október 12. 15:58

@Viktória
Ez igazán nagyszerű! És ezt hajlandó lennél kiposztolni angol nyelven a hungariancook.hu blogra vendégposztolóként? Szeretnélek megkérni rá.

MONTANOSZ: írta... [Válasz erre...]
2010. december 17. 17:04

Ha véletlenül sürgős lenne az a túró akkor gyorsan lehet készíteni:
2l tejet felforralunk és forrás közben beleteszünk 1-2 evőkanál ecetet és 1 evőkanál sót és aztán lecsepegtetjük, sza'l fél óra alatt kész a tejből a túró, igaz így krémes állagú lesz)))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. december 17. 17:20

@MONTANOSZ:
Köszönöm a kiegészítést, én így a sajtot készítem.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. február 4. 20:12

Én a házitejet forralás után mindig lefölözöm, és összegyűjtöm a hűtőben. Mikor pár adag összejön, felhasználom tejszínes kajákhoz, csak botturmixszal selymesítem. Ma viszont - úgy gondolom - vaj lett a dologból:) Most lecsepegtetem, majd kiderül... Az író az fehér színű? Mert nekem olyan lé lett alatta....
üdv.
true

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. február 5. 14:50

@Névtelen
A vaj mellett író válik ki, igen.
Nagyon hasznos ez az info a tej fölének hasznosítására, köszi.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. február 5. 15:18

Isteni finom vaj lett. Sajnos, az epém nem bírta :(
Remélem, azért kajába fel tudom használni.
(Régen mindig kidobtam, mert senki nem szerette a tej fölét...)
Volt már, hogy fel tudtam verni habnak is, pedig azt hittem, forralva már nem jó ilyen célokra.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. február 5. 17:33

@Névtelen
Pedig dehogynem! Régen, amikor a tejszínt még adalék nélkül lehetett venni, pont ez volt az egyik praktika: felforralták, lehűtötték 5 fokosra, és úgy verték fel. Sokkal keményebb habot lehetett így kapni.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. március 16. 12:53

Több napi gondolkodás után úgy döntöttem mégis kipróbálom ezt a bolti tejből-túró:)Két napig alvadt a bolti tej ma reggel felhevítettem egy kicsit és kavartam rajta párat a leírás szerint.Nem vagyok nagy konyhaművész még nagyon a tanuló fázisba tartozom . Szóval most egy törölgetőben csöpög a túrónak valóm remélem sikerül túrórudit szeretnék csinálni belőle a kislányomnak ugyan is itt ugyan lehet túrónak nevezett valamit venni de az furcsa nem túró ízű.Remélem sikerűlni fog nagy meglepnek szánom a páromnak és a kislányomnak .Sajnos külföldön nem lehet ilyeneket venni :) köszönöm a receptet nagyon jó ez az oldal innen tanulok sütni főzni :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. március 19. 15:46

Mi így készítjük:a házitejet hagyjuk állni hűtőben kb.14-15 órát nagy zománcos fazékban. Aztán leszedjük a tejszínt egy kisebb zománcos lábasba, kicsi szedőkanállal, amit vízbe mártunk előtte, hogy ne ragadjon rá annyira a tejszín. A lábast is kiöblítjük vízzel, így nem tapad rá a tejszín erre sem, nem ég oda olyan könnyen.
Ezután a tejet és a tejszínt is percekig forraljuk enyhe kevergetés közben, hogy a fertőzőképes bacilusok, TBC, miegymás, elpusztuljanak. Ha teljesen megbízható a termelő, erre lehet, hogy nincs szükség, sokáig mi sem csináltuk, de a gyereknek már nem merem nyersen adni. Aludttej készítéshez nagyon jó a joghurtos módszer. A túrót mi is hevítéssel készítjük, enyhe mozgatással, keveréssel. A visszamaradó savót én bőrápolásra használom, a megtisztított bőrfelületre rákenem, és hagyom rászáradni. Először vizes, aztán zsíros érzés, de pár perc múlva bársonyos lesz. Helyreállítja a bőr védőrétegét, véd a bőrfertőzésektől. A hátránya csak annyi, hogy illatos :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. március 19. 16:21

@Névtelen
Köszönöm, hogy leírtad ezeket. A bőrápolásos tipp is nagyon jó, ki fogom próbálni.

Csacsicska Tamás írta... [Válasz erre...]
2013. június 15. 5:31

Én is elkészítettem a túrót a leírás szerint - és jobb lett, mint gondoltam volna!!! Köszönet a receptért - itt Kaliforniában legalább 100 mérföldet kell utazni túróért. A család is köszöni!!!

Dóri írta... [Válasz erre...]
2013. július 29. 13:14

Szia En is csinaltam turot Daniaban - bolti dobozos tejbol, "Arla Sødmælk" itt ez 24 ora alatt kerul boltokban, pasztorozve van, de ugyebar nagyon friss. Nem oltottam be - a te blogodat a tej altatasa alatt talalta meg, de megaludt a tejem. A tej altatasa utan a te receptedet kovettem. A turoscsuszank ISTENI lett :) KOSZONOM. Mar 13 eve hianyolom a turot. Tobbe nem kell! Udv, Dóri

Zsófi írta... [Válasz erre...]
2013. november 13. 13:42

Sziasztok! Nekem Hollandiában sikerült elkészítenem a túrót. Igaz nagyon nehezen akart megaludni a tej. Csak a második nap oltottam be, mert akkor olvastam a blogodat. A harmadik napon rátettem a radiátorra, aztán megaludt és fel is melegedett kb 40 fokra. Így utána egyből le is csepegtettem. 2 literből több mint fél kiló túró lett. :) Köszi a receptet!

Zsófi írta... [Válasz erre...]
2013. december 9. 11:54

Sziasztok! Már harmadjára csinálom ZSÍRSZEGÉNY bolti tejből a túrót. Ugyanúgy beoltom, de nem lesz olyan zsíros. Rájöttem miért nem aludt meg a tej két nap alatt, mert fém edényben próbáltam altatni. Műanyag edényben kevesebb mint egy nap alatt megalszik, utána a melegítéshez átöntöm a fém edénybe a többit tudjátok.
A férjem nem talált szavakat az íze leírására. :D Köszi még egyszer a receptet.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com